Αγωγή κατά του Δημοσίου ετοιμάζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο ζητώντας αποζημίωση ανάλογα με την ηθική βλάβη που έχει υποστεί ο καθένας δανειολήπτης.

Η αγωγή  στρέφεται κατά του ελληνικού δημοσίου καθώς ο Άρειος Πάγος δεν απέστειλε  -ως όφειλε από την κοινοτική νομοθεσία- προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την καταχρηστικότητα των συμβάσεων που αφορούν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Και θα περιγράφεται η ηθική βλάβη που υπέστη ο κάθε δανειολήπτης καθώς κάποιοι εκποίησαν άλλα περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους,  έχασαν το βιοτικό τους επίπεδο κλπ., όπως λέει στο mononews.gr  εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο Δέσποινα Σονιάδου και συμπληρώνει:

1

Το βασικό σημείο όμως στο οποίο θα εστιάζει η αγωγή είναι ότι οι δανειολήπτες δεν έτυχαν δίκαιης δίκης από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, διότι ενώ ζήτησαν με ομαδικές αγωγές να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο –όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η υπόθεση επιλύθηκε-, ο Άρειος Πάγος, παραβιάζοντας το ενωσιακό δίκαιο, δεν το έπραξε.

Η αγωγή θα κατατεθεί από 4.500 δανειολήπτες που είχαν λάβει στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο από την Eurobank.  Στο μεταξύ για τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στον ΑΠ αγωγές για αποστολή προδικαστικού ερωτήματος 350 δανειοληπτών της Alpha Bank, 1.100 δανειοληπτών της Εθνικής και 1.600 δανειοληπτών της Τράπεζας Πειραιώς.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2007 – 2009 που εκταμιεύθηκαν τα δάνεια, η ισοτιμία, ήταν 1 ευρώ 1,67 ελβετικά φράγκα  και σήμερα βρίσκεται στο 1 ευρώ  προς 0,94 ελβετικά φράγκα.

Αυτό σημαίνει αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές, ο αριθμός των οποίων μαζί με τους εγγυητές και τους συνοφειλέτες υπολογίζεται πάνω από 150.000 άτομα.

Όπως είναι γνωστό το ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών – μελών της ΕΕ και έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας. Συγκεκριμένα έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, ό,τι δηλαδή δεν είχε καταστεί σαφές σε αυτούς ότι η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου.

-Στη Γερμανία χιλιάδες πολίτες που έλαβαν τα ίδια δάνεια, η κοινή ρήτρα δανείων σε ελβετικό φράγκο κρίθηκε -μεταξύ άλλων- καταχρηστική και ήδη  οι Γερμανοί αποπληρώνουν τα εν λόγω δάνεια χωρίς να καταβάλλουν τα ως άνω υπέρογκα ποσά.

-Αντίστοιχα, στη Γαλλία κρίθηκε ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν ως αποτέλεσμα την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή και αυτό κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που έστειλε ως όφειλε το Ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας. Ομοίως σε ανάλογο πνεύμα αποφάνθηκε η  Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία.

-Στη Βουλγαρία, όπως και στη Σλοβενία, οι αρχικές συμβάσεις ακυρώθηκαν και πλέον οι δανειολήπτες αποπληρώνουν μόνο το κεφάλαιο (που έχει απομείνει) χωρίς να καταβάλλουν τόκους.

Σήμερα οι τράπεζες προτείνουν στους δανειολήπτες να μετατρέψουν τα δάνεια τους σε ευρώ –με βάση την τρέχουσα ισοτιμία- και με σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια, λέει η κα Σονιάδου, ωστόσο αυτό σημαίνει αυτόματα πως ο δανειολήπτης θα παραιτηθεί από οποιαδήποτε διαδικασία αποζημίωσης για ηθική βλάβη.

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης της Eurobank Συμμετοχών με την Eurobank A.E.