Πάνω από 10 ευρώ το μήνα -δηλαδή 120 ευρώ το χρόνο- είναι το μηνιαίο όφελος από τον μηδενισμό των προμηθειών για μία μέση ελληνική οικογένεια που εξυπηρετεί δόση στεγαστικού δανείου, στέλνει ένα έμβασμα το μήνα και χρησιμοποιεί προπληρωμένη κάρτα.

Ο μηδενισμός των προμηθειών για τις πληρωμές και το πλαφόν του 0,5 ευρώ που έβαλε η κυβέρνηση στην αποστολή εμβασμάτων, μεταφράζεται στην πράξη σε σημαντικό οικονομικό όφελος για όλους τους.

1

Η κατάργηση των προμηθειών θα ισχύσει από τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες τεχνικές προετοιμασίες και να ενσωματωθουν τα νέα μηδενικά ή μειωμένα  τιμολόγια στα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.

Ας δούμε λοιπόν με ένα παράδειγμα το κέρδος που έχει μία οικογένεια με ένα παιδί καθώς:

Το νοικοκυριό έχει σταθερή σύνδεση internet και τρία κινητά τηλέφωνα. Η πληρωμή του κάθε ένα λογαριασμού κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μέσω internet banking  είχε επιβάρυνση προμήθειας 0,6 ευρω. Δηλαδή 2,4 ευρώ. Μαζί με την πληρωμή ενέργειας και ΕΥΔΑΠ το κόστος ανεβαίνει τα 3,6 ευρώ. Και αν υπάρχει παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη τότε το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης αυξάνεται (με την πληρωμή ενός ακόμη λογαριασμού ενέργειας με 0,6 ευρώ) και ανεβαίνει ο λογαριασμός στα 4,2 ευρώ.

Αυτό το κόστος πλέον εξαφανίζεται καθώς μηδενίζoνται οι προμήθειες για τις λεγόμενες «λαϊκές» συναλλαγές.

Όμως το όφελος είναι σημαντικά υψηλότερο όταν το νοικοκυριό πληρώνει δόση δανείου, στέλνει έμβασμα για το ενοίκιο του παιδιού, φορτίζει μία προπληρωμένη κάρτα.

Για παράδειγμα η μεταφορά ποσού από μία τράπεζα σε άλλη, μέσω internet banking για πληρωμή δόσης δανείου, ή ενοικίου τιμολογείται με 2,5 ευρώ – 3,5 ευρώ. Δηλαδή 5-7 ευρώ το μήνα για την αποστολή δύο εμβασμάτων. Το κόστος αυτό περιορίζεται πλέον στο 0,5 ευρώ ανά έμβασμα. Το νοικοκυριό δηλαδή κερδίζει από 4-6 ευρώ το μήνα.

Χωρίς προμήθεια είναι και η επαναφόρτιση προπληρωμένης κάρτας με ποσό έως 100 ευρώ, που τώρα κοστίζει 1 ευρώ (2 ευρώ στα 200 κλπ).  Και αυτή η χρέωση πλέον καταργείται.

Όλες οι παραπάνω πληρωμές και εμβάσματα –που είναι συνηθισμένες για μία οικογένεια με παιδί- κοστίζουν από 10 – 12 ευρώ.

Τώρα η χρέωση για το νοικοκυριό πέφτει στο 1 ευρώ, αν κάνει δύο αποστολές εμβασμάτων το μήνα.

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν ο καταναλωτής επιλέξει να πληρώσει το λογαριασμό, τηλεφώνου, ενέργειας στο γκισέ, τότε θα χρεωθεί σύμφωνα με το τιμολόγιο της τράπεζας.

Επίσης προμήθειες θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για τις πληρωμές ΔΕΚΟ στα ΑΤΜ.

Δίνεται δηλαδή μεγαλύτερη ώθηση στους πολίτες να πληρώνουν μέσω e-banking.

Ενδεχομένως να εξαιρεθούν –να είναι δηλαδή χωρίς προμήθεια- οι πληρωμές με χρήση χρεωστικής κάρτας.

Το κόστος για τις τράπεζες

Σύμφωνα με την κοστολόγηση των μέτρων όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, οι τράπεζες θα χάσουν:

  • 35 εκατ. ευρώ το χρόνο από το μηδενισμό των προμηθειών στις πληρωμές.
  • 95 εκατ. ευρώ από το πλαφόν του 0,5 ευρώ στην αποστολή εμβασμάτων μέχρι 5.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος για την αποστολή χρημάτων από τη μία τράπεζα στην άλλη κινείται στην περιοχή του 2,5 με 3,5 ευρώ, ενώ μπορούσε να φτάσει και τα 5 ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρέμβαση για την κατάργηση κάθε χρέωσης για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ με χρήση κάρτας άλλης τράπεζες σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς σε αρκετά μικρά νησιά αλλά και πόλεις της περιφέρειας έχει απομείνει μόνο μία τράπεζα.

Επίσης πλέον η ερώτηση υπολοίπου προσφέρεται δωρεάν από όλα τα ΑΤΜ, ανεξάρτητα από τράπεζα.

Στα 1.000 ευρώ το IRIS

Στα τέλη Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο διπλασιασμός του ημερήσιου ορίου για τις συναλλαγές με IRIS από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ.  Τα 500 ευρώ αφορούν μεταφορά χρημάτων μεταξύ πολιτών –υπηρεσία Ρ2Ρ- και 500 ευρώ για πληρωμή σε ελεύθερους επαγγελματίες (υπηρεσία Ρ2Β).

Η μεταφορά χρημάτωνμεταξύ ιδιωτών είχε εξ αρχής μηδενική προμήθεια και πολύ χαμηλή στο 0,3% με 0,5% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ενώ μέσα στο 2025 η χρήση του IRIS θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα.

Επίσης μειώνεται στο μισό η προμήθεια που καταβάλλουν  μικρές επιχειρήσεις (όπως περίπτερα) στις τράπεζες για συναλλαγές  με κάρτες που αφορούν  αγορές μικρής αξίας έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).

Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ

Το 2026 τράπεζες και servicers θα πληρώσουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για όσα οικιστικά ακίνητα συνεχίσουν να διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους.

Σήμερα οι τράπεζες διαθέτουν 21.458 ακίνητα και 9.604 οι servicers, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι οικιστικά. Αν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2025 δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο για αυτές τις κατοικίες θα πρέπει να πληρώσουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το δυνητικό κόστος για τις τράπεζες από 10-20 εκατ ευρώ.

Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων

Δυναμικά στην αγορά αναμένεται να μπουν οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, καθώς αίρονται οι περιορισμοί, με το ισχύον πλαίσιο να τους επιτρέπει μόνο την αναχρηματοδότηση.  Πλέον θα μπορούν να χορηγούν δάνεια, με στόχο   την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης: «Τώρα καταργούμε κάθε περιορισμό και καλούμε να έρθουν στην Ελλάδα και να δίνουν δάνεια, καταναλωτικά, στεγαστικά και κάθε μορφής επιχειρηματικά. Είναι ανοιχτό το πεδίο για ανταγωνισμό και εναπόκειται σε αυτές τις επιχειρήσεις είτε εσωτερικού ή εξωτερικού να έρθουν και να ασκήσουν τέτοιες δραστηριότητες».

Τέλος οι πολίτες θα μπορούν  από την αρχή του 2025 να συγκρίνουν όλα τα επιτόκια καταθέσεων, δανείων και το ύψος των προμηθειών για όλες τις τράπεζες στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Πότε καταβάλλονται τακτικά και έκτακτα μερίσματα και χρηματικές διευκολύνσεις του Δ΄ τριμήνου 2024

ΔΕΗ blue σε συνεργασία με τη Visa: Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τον Δεκέμβριο στο δίκτυό της

World Maritime Forum 2025: Setting the Course for Maritime Progress