Τις σφοδρές αντιδράσεις των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων Airbnb προκάλεσαν οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού για τη θέσπιση ποιοτικών προδιαγραφών στη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama) ζητά την πλήρη κατάργηση της διάταξης που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011, μέσω σχολίου που υπέβαλε στη δημόσια διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου. H διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, όπως το να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό. Η πρώτη είναι, κατά τον Stama, περιοριστική, καθώς θα πρέπει «να έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017, περί Ελέγχου και προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011».

1

Όπως σχολιάζουν οι επιχειρηματίες, η διάταξη προκαλεί «αντισυνταγματική παρέμβαση στην επιχειρηματική ελευθερία, παραβιάζει ευθέως το Άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας, ανατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δημιουργεί αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ ακινήτων, βασιζόμενη αποκλειστικά στο χρονικό σημείο αλλαγής χρήσης». Μένει να φανεί αν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα κινηθούν νομικά.

Επίσης, «απαξιώνει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ακινήτων, μειώνει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα εσόδων του κράτους, αποθαρρύνει μελλοντικές επενδύσεις στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και θα έχει ως συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε συναφείς κλάδους». Τα συγκεκριμένα ακίνητα, ισχυρίζεται ο Stama, έχουν μετατραπεί με σημαντικό κόστος για να εξυπηρετούν αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσεις και αδυνατούν λόγω σχεδιασμού να λειτουργήσουν ως συμβατικές κατοικίες, ενώ ως επιχείρημα προβάλει ότι τα ακίνητα που μισθώνονται ως Airbnb συμβάλλουν στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών και αποτελούν πρότυπα αστικής ανάπλασης.

Ακόμα πιο σκληρή ήταν η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων η οποία κατέδειξε τον ξενοδοχειακό κλάδο ως «ηθικό αυτουργό» της νέας νομοθετικής ρύθμισης. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η διάταξη του νομοσχεδίου για τα Airbnb είναι «είναι προϊόν της δημόσιας αξίωσης της πλευράς των ξενοδοχειακών ομίλων για την επιβολή της και τον έμμεσο εξαναγκασμό τους σε αποχώρηση από τη βραχυχρόνια μίσθωση», ενώ θα μειώσει τα τουριστικά έσοδα. Προσθέτει πως η ρύθμιση αποκλείει μεγάλο αριθμό διαθέσιμων χώρων σε κενά και εγκαταλελειμμένα από ετών, επαγγελματικά κτίρια γραφείων και βιοτεχνικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, τα οποία ουδέποτε χρησιμοποιούνταν για κατοικία, και τα οποία ανακαινίστηκαν προκειμένου να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση υποβαθμισμένων, πρώην βιοτεχνικών περιοχών. Στο κάδρο βάζει την αύξηση της διαφθοράς και ζητά, τουλάχιστον, η διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι στους διαχειριστές ακινήτων θα επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ σε περίπτωση που δεν πληρούται κάποια από τις προϋποθέσεις, το οποίο θα διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Το υπουργείο, πάντως, φαίνεται ότι θα μείνει αμετακίνητο στη νομοθέτηση της διάταξης, παρότι διαμηνύεται πως τα σχόλια της διαβούλευσης θα ληφθούν υπόψη. «Η βραχυχρόνια μίσθωση λειτουργεί ως παραξενοδοχία, θα ελέγχεται όπως και τα υπόλοιπα καταλύματα», σχολίασε πρόσφατα, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.