ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έχοντας περάσει πάνω από 18 χρόνια ως στέλεχος στον κολοσσό της Blackstone, η Joan Solotar διαχειρίζεται μία από τις πιο ζωτικές μονάδες στην εταιρεία, αυτή της διαχείρισης πλούτου.
Ο κολοσσός της Wall Street, ο οποίος διαχειρίζεται assets άνω του 1 τρισ. δολαρίων, τοποθέτησε το 2015 την Solotar στην μονάδα ιδιωτικού πλούτου με στόχο να αυξήσει τη λίστα των πλούσιων πελατών της.
Το στοίχημα των 250 δισ. δολαρίων
Ο στόχος δεν ήταν εύκολος: μέσα σε 10 χρόνια η εταιρεία έπρεπε να προσελκύσει 250 δισ. δολάρια στη μονάδα της και να επεκτείνει το δίκτυο των πλούσιων επενδυτών της. Η Solotar απέδειξε ότι μπορεί πολύ περισσότερα από αυτό.
Τέσσερα χρόνια πριν το χρονοδιάγραμμα έσπασε το φράγμα των 250 δισ. δολαρίων και πλέον έχει βάλει πλώρη να σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο επόμενος στόχος; Μόνο η μονάδα πλούτου της Blackstone να αξίζει 1 τρισ. δολάρια.
Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η μονάδα πλούτου του μεγαλύτερου διαχειριστή εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο έχει αυξήσει το ποσό των χρημάτων που εποπτεύει σχεδόν κατά πέντε φορές, καθώς επιχείρησε να επεκταθεί σε όλες τις αγορές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.
Σε διάστημα ενός έτους, η μετοχή της εταιρείας έχει εκτοξευτεί κατά 68% και η Solotar πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο ως μία από τους πρωταγωνιστές της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας.
Οι ιδιωτικές αγορές ανθίζουν
«Το επόμενο βήμα είναι το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ελπίζω. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε αυτή την επιχείρηση, ώστε να επεκταθεί περαιτέρω. Έθεσα τον στόχο των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση το τι πίστευα ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε σε μια περίοδο 10 ετών και καταφέραμε να το επιτύχουμε νωρίτερα. Βάσει των στρατηγικών μας σχεδίων και των ευκαιριών που βλέπω στις αγορές, το ποσό αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Bloomberg.
Με τις ιδιωτικές αγορές να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, η προνοητικότητα της Solotar να προσεγγίσει από νωρίς επενδυτές χάρισε υψηλές αποδόσεις στην εταιρεία, με το 60χρονο στέλεχος να θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.
Η ίδια, αν και εργάζεται σε ένα από τα πιο διάσημα brands παγκοσμίως για πλούσιους επενδυτές, σημειώνει ότι δεν επαναπαύτηκε ποτέ στο όνομα της εταιρείας. Το κυνήγι της επέκτασης άλλωστε της έδωσε την ευκαιρία να δει διαφορετικές αγορές και να προσαρμόσει τις υπηρεσίες της στα ενδιαφέροντα και στις επιθυμίες των εν δυνάμει πλούσιων πελατών της.
Η εντυπωσιακή καριέρα
«Δεν μπορείτε να θεωρείτε δεδομένο ότι, επειδή έχετε ένα ταμείο, θα έρθουν σε εσάς. Κάθε χώρα έχει μοναδικά στοιχεία όσον αφορά τους κανονισμούς και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επενδύουν. Στη Γερμανία, υπάρχει μια τάση για μεγάλη ιδιοκτησία ακινήτων, οπότε μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για ιδιωτικές πιστώσεις ή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Στην Ιαπωνία, είχαν μηδενική ανάπτυξη και μηδενικό πληθωρισμό για δεκαετίες, αλλά αυτό τώρα αλλάζει και υπάρχει ενδιαφέρον σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων για ιδιωτικές πιστώσεις, ακίνητα και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Παίρνουμε τα διδάγματα από τις ΗΠΑ και τα μεταφέρουμε σε άλλες αγορές, όπως ότι πρέπει να συναντάτε τους ανθρώπους ένας προς έναν», συνέχισε.
Η Solotar δεν βρέθηκε τυχαία στη θέση της επικεφαλής στην μονάδα διαχείρισης πλούτου. Ξεκίνησε την καριέρα της στη Wall Street κι έχει δουλέψει σε πολλές εταιρείες και τράπεζες, πριν καταλήξει το 2007 στη Blackstone ως επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων.
Από το 1988 έως και το 2002 εργάστηκε στις εταιρείες Donaldson, Lufkin & Jenrette και Credit Suisse, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής της έρευνας μετοχών για την Bank of America.
Διαβάστε επίσης:
Amazon: Δωρεά $1 εκατ. στο ταμείο του Τραμπ – Τα συμφέροντα του Μπέζος και η αλλαγή στάσης
Ζούκερμπεργκ (Meta): Δωρεά $1 εκατ. στο ταμείο του Τραμπ – Περασμένα ξεχασμένα τα περί «συνωμοσίας»
Heineken: Νέος πρόεδρος ο Peter Wennink που «έχτισε» τον κολοσσό ASML
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεράσιμος και Δημήτρης Αγούδημος: Αυτοδημιούργητοι… μεγαλούργησαν αλλά πριν το τέλος … καταστράφηκαν
- Αλκοόλ και ανήλικοι: Έρχεται νομοσχέδιο με απαγορεύσεις και ποινές
- Πράσινα ταξί: Τα «αγκάθια» της δράσης και το «όχι» των οδηγών
- Το λάθος του ΝΟΚ με το ύψος των κτιρίων που τίναξε στον αέρα χιλιάδες οικοδομές