Λάμπει τη νύχτα μέσα από έναν διακριτικό αλλά εύστοχο φωτισμό, που τονίζει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτηρίου, ενισχύοντας την ιστορική του σημασία και τον ρόλο του ως δημοκρατικής σταθεράς στη σύγχρονη ζωή της χώρας.
Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη έλαβε έτσι, διεθνή διάκριση από τον οργανισμό LIT Lighting Design Awards με έδρα την Ελβετία, που βραβεύει έργα φωτισμού στο χώρο της αρχιτεκτονικής, του design και των κατασκευών σε όλο τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, το έργο, που είχε ανατεθεί στην εταιρεία «DANILOF studio light + perception» με ανάδοχο την «Ζαμπέλης ΑΒΕΕ» έλαβε βραβείο στην κατηγορία «Heritage Lighting design- Φωτισμός Ανάδειξης Διατηρητέων κτηρίων» για το 2024.
Ο νέος σχεδιασμός, που επιτεύχθηκε από τους μελετητές αποσκοπεί στην ενίσχυση της αισθητικής αυτού του εξέχοντος αθηναϊκού τοπόσημου με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.
Ο φωτισμός της πρόσοψης του κτηρίου υλοποιήθηκε έτσι, ώστε να αναδεικνύει τα μορφολογικά του στοιχεία και όπως μπορούν να παρατηρήσουν οι Αθηναίοι από το ηλιοβασίλεμα και μετά, η νέα φωτεινή σύνθεση μεταβάλλεται απαλά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ προγραμματισμένες σκηνές με διαφορετικές εντάσεις και θερμοκρασίες λευκού φωτός διαδέχονται η μία την άλλη με εξαιρετικά ήπιες εναλλαγές.
Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτονται τα διαδοχικά επίπεδα του συνολικού σχηματισμού, ο ρυθμός και η πλαστικότητα των αρχιτεκτονικών στοιχείων (μαρμάρινα πλαίσια παραθύρων, αετώματα, γείσα(πρόστεγο), γύψινο οροφής, παραστάδες και πρόστωα –πρόπυλα), επίσης το χρώμα και η υφή των υλικών αλλά και τα αγάλματα.
Οι προτεραιότητες
Θυμίζουμε, ότι το κτήριο της ελληνικής Βουλής σχεδιάστηκε από τον βαυαρό αρχιτέκτονα F. von Gärtner και ολοκληρώθηκε το 1843 ως βασιλικό ανάκτορο για να μετατραπεί σε έδρα του Κοινοβουλίου το 1935.
Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά από το κτήριο, σχεδιασμένο από τον γλύπτη F. Rok και τον αρχιτέκτονα Ε. Λαζαρίδη αποκαλύφθηκε το 1932 για να τιμήσει τους πεσόντες στρατιώτες.
Καθώς το παλιό σύστημα φωτισμού είχε ξεπεραστεί, ο νέος έχει επίσης ως προτεραιότητα την προστασία από τη φωτορύπανση με τη χρήση κυρίως χαμηλών επιπέδων φωτισμού και την προσαρμογή σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά τα μεσάνυχτα για τη διατήρηση του σκοτεινού ουρανού.
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η αυτοματοποιημένη αλλαγή από το ψυχρό λευκό στο θερμό φως, καθώς οι θερμότερες αποχρώσεις εκπέμπουν λιγότερο μπλε φάσμα, μειώνοντας έτσι τη ρύπανση.
Μια προσαρμογή, που πραγματοποιείται καθημερινά, μετά τα μεσάνυχτα. Τεχνικά τα συμπαγή φωτιστικά LED περιλαμβάνουν οπτικά συστήματα ακριβείας, δυνατότητες κλειδωμένης στόχευσης και αντιθαμβωτικά εξαρτήματα έτσι ώστε να περιορίζεται η διάχυση του φωτός προς τον ουρανό.
Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, στόχος της μελέτης ήταν η απρόσκοπτη ενσωμάτωση του νέου φωτισμού στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο του με σεβασμό των ιδιαίτερων μορφολογικών στοιχείων και με την εκμετάλλευση των υπαρχουσών ηλεκτρολογικών οδεύσεων, όταν αυτό ήταν εφικτό.
Το LIT Lighting Design, από το οποίο έγινε η διάκριση βραβεύει κάθε χρόνο μέσω της διεθνούς κριτικής επιτροπής του τα καλύτερα έργα φωτισμού, που υποβάλλονται σε κάθε κατηγορία ( πχ. φωτισμός τοπίου, εσωτερικός αρχιτεκτονικός φωτισμός, φωτισμός σε γέφυρες και έργα υποδομής, φωτισμός όψεων κ.ά.).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί