Με «λειτουργική» την εγγύηση του μαξιλαριού προς τις αγορές, αφού η νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους δεν ρίχνει τη στάθμη κάτω από τα 30 δισ., ολοκληρώνεται σήμερα η πρόωρη αποπληρωμή δόσεων σχεδόν 8 δισ. ευρώ από το πρώτο Μνημόνιο που σύναψε η Ελλάδα με τους εταίρους στην ευρωζώνη το 2010.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά και με την Ελλάδα σε μια μαραθώνια διαδρομή προκειμένου να επανέλθει μετά το 2030 στα επίπεδα της βαθμολογίας που είχε το 2010, η χώρα ολοκληρώνει μια ακόμη πρόωρη εξόφληση που αφορά σε δόσεις τις οποίες θα πλήρωνε στην τριετία 2026 – 2028.

1

Η σημαντική διαφορά είναι πως αυτή τη φορά με την έγκριση του ΕSM, αξιοποιούνται για πρώτη φορά και ποσά από το σκληρό πυρήνα των 15,7 δισ. ευρώ που είναι το «κομμάτι» του μαξιλαριού που η χώρα είχε δεσμευθεί να μην «αγγίξει» προκειμένου να βγει από το Μνημόνιο το 2018.

Όμως, η πορεία της χώρας έως σήμερα και πρωτίστως η συνεπής προσήλωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, παρέχει την ασφάλεια και στους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας, που παραμένουν οι Ευρωπαίοι, να επιτρέψουν και αυτή την κίνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτή η πρόωρη αποπληρωμή έχει διαφορετική βαρύτητα από τις προηγούμενες αφού συνοδεύεται από μια πρόσθετη ψήφο εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αντίστοιχη πολιτική αναμένεται να ακολουθήσει η χώρα και τον επόμενο χρόνο με επιπλέον αποπληρωμές της τάξης των 5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι, καθώς επίσης και το 2026. Στόχος είναι μέχρι το 2028 το χρέος να προσεγγίσει το 130% του ΑΕΠ και να επιταχυνθεί η πορεία αποκλιμάκωσης του, βελτιώνοντας παράλληλα περαιτέρω και τη διάρθρωση του που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα assets στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως εντός των επόμενων ημερών και όπως κάθε χρόνο πριν τη λήξη του οικονομικού έτους στις 31 Δεκεμβρίου 2024 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα δημοσιοποιήσει το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για το 2024, που εκτιμάται πως θα κινηθεί περίπου στα επίπεδα των 8 – 10 δισ. ευρώ χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με φέτος. Φέτος το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος υλοποιήθηκε μέσω δύο μεγάλων κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων, διάρκειας 10 και 30 ετών, που έτυχαν σημαντικής αποδοχής και από τελικούς επενδυτές.

Η ποιότητα των επενδυτών που σταδιακά θα μπαίνουν στο ελληνικό χρέος θα βαίνει διαρκώς βελτιούμενη όσο θα αναρριχάται η χώρα σε υψηλότερα σκαλοπάτια της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Σημαντικός σταθμός για το 2025 η αξιολόγηση από τη Moody’s τον Μάρτιο από την οποία η χώρα αναμένει, ακόμη, την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Η οικονομία χάνει τη δυναμική της – Ανησυχία για τους δασμούς, το σενάριο για μείωση 50 μονάδων βάσης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Καταδίκη και ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον Σταύρο Τάκη μετά από μήνυση της Μιράντας Σφακιανάκη
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος «αυτοπροσώπως» – Σπουδαίο εύρημα στην Αιγιάλεια