ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Τρεις μήνες νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, θα γίνουν οι εκλογές το 2027.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κι εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία, θα προκηρύξει εκλογές για τον Απρίλιο του 2027 κι όχι για τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2027, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να είναι ξεκάθαρο το πολιτικό τοπίο πριν από την σημαντική αυτή εξέλιξη για τη χώρα.
Εφόσον γίνουν εκλογές τον Απρίλιο, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν αυτοδυναμίες και απαιτούνται πολιτικές συνεννοήσεις, εκτιμάται ότι αρκεί ο χρόνος έως την 1η Ιουλίου για μια σταθερή κυβέρνηση που θα «τρέξει» την Προεδρία της ΕΕ.
Η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος με χρονικό ορίζοντα μια «καθαρή» διετία από την αρχή του 2025 μέχρι την άνοιξη του 2027.
Ενδεχομένως, ωστόσο, να αλλάζουν κάποιοι σχεδιασμοί ως προς τις αλλαγές που θα γίνουν τόσο στο κυβερνητικό σχήμα όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνωστό ότι δεν είναι «θιασώτης» των σαρωτικών ανασχηματισμών, αλλά προχωρά σε αλλαγές όπου διακρίνει δυσλειτουργίες και πρέπει να παρέμβει.
Αυτό λέει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει όταν ερωτάται αν θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι για τον ανασχηματισμό και τον χρόνο που θα γίνει αυτός.
Η πρώτη εισήγηση λέει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη δομή και τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, αμέσως μόλις κλείσει η υπόθεση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θέλει έτσι να φτιάξει ένα κυβερνητικό σχήμα με ορίζοντα διετίας, με τις όποιες αλλαγές που πιθανότατα θα χρειαστούν έως την Ανοιξη του 2027. Θα επιδιώξει έτσι να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης με ένα «σπριντ» διαρκείας από υπουργούς και υφυπουργούς που θα «τρέξουν» σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω και προκαλούν δημοσκοπική ζημιά στη Νέα Δημοκρατία.
Η δεύτερη εισήγηση που δέχεται είναι να πάει σε ευρύ ανασχηματισμό μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2025, αλλά να κάνει μικρές παρεμβάσεις τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, εφόσον προκύψουν «κενά» και «καραμπόλες» που θα εξαρτηθούν από άλλες παραμέτρους.
Για παράδειγμα να φύγει κάποιος υπουργός για προσωπικούς λόγους, άλλος για λόγους υγείας και έτερος –και συγκεκριμένα ο Γιώργος Γεραπετρίτης – επειδή θα επιλεγεί να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τι θα γίνει στο Μαξίμου
Η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει και αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το άλλοτε «δυνατό σχήμα» που ανέλαβε το επιτελικό κράτος το 2019, έχει πλέον αποδεκατιστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την άλλοτε επιτελική ομάδα του Μαξίμου, έχουν απομείνει σταθερές αξίες, ο Άκης Σκέρτσος (ο οποίος πάντως έχει αλλάξει γραφείο και είναι εκτός Μαξίμου), ο Θανάσης Κοντογιώργης, υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, ο Θανάσης Νέζης, η Κύρα Κάπη, διευθύντρια επικοινωνίας του γραφείου του κ. Μητσοτάκη και ο Χρήστος Ζωγράφος, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Κατά καιρούς και για διάφορους λόγους έχουν αποχωρήσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, για την υπόθεση των υποκλοπών, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να πάει στο ΥΠΕΞ, ο Δημήτρης Τσιόδρας που μετακόμισε στην ευρωβουλή και πριν από λίγα 24ωρα και ο Αλέξης Πατέλης από το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού.
Κάποιες προσθήκες έγιναν στην πορεία, όπως ο Γιώργος Μυλωνάκης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και ο Στέλιος Κουτνατζής, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού. Φυσικά και ο Μιχάλης Αργυρού ο οποίος παίρνει τη θέση του Αλέξη Πατέλη.
Στις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ωριμάζουν οι συνθήκες για την επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος και γνωρίζει καλά το Μαξίμου και είναι βαθύς γνώστης νομικών θεμάτων, αλλά και γιατί έχει καλές σχέσεις με υπουργούς και βουλευτές και μπορεί να «συμμαζέψει» τα προβλήματα που τώρα κρύβονται κάτω από το χαλί του Μεγάρου Μαξίμου.
Σε κάποιους κύκλους της γαλάζιας παράταξης «παίζει» ξανά και το όνομα του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, ως ένα στέλεχος που θα μπορούσε να κλείσει τις εσωκομματικές πληγές που έχουν ανοίξει.
Αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή, ειδικά μετά την προσπάθεια προσέγγισης που γίνεται με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο ο κ. Δημητριάδης είναι «κόκκινο πανί».
Τα ονόματα και οι καραμπόλες
Είναι προφανές ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποτελεί τον «X Factor» στον επερχόμενο ανασχηματισμό. Αν δηλαδή ο ΥΠΕΞ επιλεγεί από τον πρωθυπουργό να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουμε πολλές «καραμπόλες». Για παράδειγμα θα χρειαστεί ένα στέλεχος με μεγάλο πολιτικό βάρος, προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, και σε μια περίοδο που τα ελληνοτουρκικά «φουντώνουν» ξανά και οι γεωπολιτικές αναταραχές αυξάνονται.
Κυβερνητικές πηγές με γνώση του θέματος έλεγαν ότι στο ΥΠΕΞ θα μπορούσε να μετακομίσει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει εγγράψει αρκετές επιτυχίες για την ελληνική οικονομία.
Ένα δεύτερο όνομα που ακούγεται είναι αυτό της Νίκης Κεραμέως ενώ ως αουτσάιντερ φαντάζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το σενάριο της μεταπήδησης Χατζηδάκη στο υπουργείο Εξωτερικών θα φέρει κι άλλες αλλαγές αφού στο Οικονομικών θα πρέπει να πάει επίσης ένα πολιτικό στέλεχος με ικανότητα στη διαχείριση της βαριάς ατζέντας του συγκεκριμένου υπουργείου.
Το όνομα που ακούγεται εντόνως είναι αυτό του Κυριάκου Πιερρακάκη για να γίνει νέος «τσάρος» της οικονομίας.
Κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει στέλεχος από την αγορά και δη από τον τραπεζικό κλάδο.
Οσο για τα υπόλοιπα υπουργεία, αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει σαρωτικές αλλαγές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φύγει μεγάλος αριθμός εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών.
Στα ονόματα που ακούγονται προς αποχώρηση είναι αυτό του Χρήστου Στυλιανίδη από το Ναυτιλίας (που θέλει να κατέβει για υποψήφιος πρόεδρος στην Κύπρο), του Βασίλη Κικίλια από το Πολιτικής Προστασίας, του Θεόδωρου Σκυλακάκη από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δημήτρη Παπαστεργίου από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για διάφορους λόγους αναμένεται να αποχωρήσουν οι υφυπουργοί Ν. Ταγαράς, Κ. Φραγκογιάννης, Δ. Σταμενίτης, Ν. Ταχιάος.
Σε κάθε περίπτωση, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, όλα θα κλειδώσουν μέσα στις γιορτές. Και το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και αν ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση και το Μαξίμου.
Διαβάστε επίσης:
Διπλάσιος ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γκουτέρες: Ανάγκη για καινοτόμες δράσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή
- Γεωργιάδης για πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό: Θα στραφούμε νομικά κατά της εταιρείας
- Τζο Μπάιντεν: Το Λος Άντζελες, που βρίσκεται στο έλεος πυρκαγιών, μοιάζει με «εμπόλεμη ζώνη»
- Τέμπη: Τροχαίο με δύο τραυματίες – Μεγάλες ζημιές σε ΙΧ