Σημάδι αλλαγής της τάσης στην αγορά αποτελεί το γεγονός ότι μια σειρά από εισηγμένες που πραγματοποίησαν  placements το 2024, επιστρέφουν στα επίπεδα αυτά ή και τα ξεπερνούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΕΛΠΕ που η μετοχή έκλεισε στα 7 ευρώ, ενώ εδώ και δύο μέρες έφτασε μέχρι την περιοχή των 7,15.

1

Η ΕΤΕ κινείται σχεδόν 20 σεντς πάνω από την τιμή του placement στα 7,55 ευρώ τον Οκτώβριο που μας πέρασε.

Το Jumbo βρίσκεται στα 26,58 ευρώ με την τιμή του placement τον Μάιο που μας πέρασε στα 27,20 (είχε διατεθεί το 1,55 από εταιρείες του κ. Απόστολου Βακάκη).

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι η εταιρεία διένειμε και ένα ευρώ μέρισμα φέτος, οπότε η μετοχή κινείται πάνω από την τιμή του placement, ενώ καρδιοχτύπησε τους οπαδούς της με το χαμηλό στα 21,68 ευρώ με αποτέλεσμα ο κ. Βακάκης να ανακοινώσει σε έκτακτη γενική συνέλευση επαναγορά ιδίων μετοχών.

Στα 35,5 ευρώ η τιμή του placement της Μυτιληναίος με την τιμή της μετοχής στα 32,72 χθες.

Αν προστεθεί το 1,5 ευρώ μέρισμα η τιμή ανεβαίνει στα 34,22 ευρώ, οπότε απομένουν 1,28 ευρώ, ενώ η τελευταία φορά που είδε τα 34 ευρώ η μετοχή ήταν πριν από δύο μήνες (4/10).

 Στα 4,23 ευρώ είχε γίνει το  placement πριν από 1,5 μήνα στην Κύπρου με την μετοχή να κινείται πλέον πάνω από τα 4,50 ευρώ.

Πάνω από την τιμή του placement κινείται και η Cener, στα 9,08 ευρώ και την τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ στα 9 ευρώ.

Από κοντά και η Austriacard, με την τιμή της μετοχής στα 5,63 ευρώ και το placement για το 15% στα 6 ευρώ (τον Απρίλιο του 2024).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τις πωλήσεις και μεταβιβάσεις ποσοστών το προηγούμενο διάστημα οι μετοχές άρχισαν να κινούνται πιο κάτω από τις τιμές που είχαν συμφωνηθεί με τους επενδυτές και τα ξένα  funds.

Ενώ θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση της διασποράς της μετοχής θα έκανε καλό, η εντύπωση που δόθηκε ήταν αρνητική.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι στις μετοχές είχαν μπει long only funds, κάτι που από τη μετέπειτα συμπεριφορά των μετοχών προέκυπτε το ακριβώς αντίθετο: ότι δηλαδή είχαν τοποθετηθεί κεφάλαια με καθαρά κερδοσκοπικό προσανατολισμό.

Σε κινήσεις για φρέσκο χρήμα στο Χρηματιστήριο το 2025 προβαίνουν, όπως όλα δείχνουν οι εισηγμένες.

Από εδώ και πέρα λοιπόν, ενδιαφέρον αποκτά το ενδεχόμενο placement στα ΕΛΠΕ το ά 3μηνο.

Πάνω από 71% η συμμετοχή του Υπερταμείου και της Paneuropean Oil της πλευράς Λάτση και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση επιπλέον ποσοστού 10%.

Ώριμες είναι οι συνθήκες και για την μείωση της Strix στην Attica Group, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει:

α) να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, και

β) να βοηθήσει η συγκυρία διότι η μετοχή διαπραγματεύεται στα 2,30 ευρώ κάτω δηλαδή από τα 2,64 που απέκτησε την ακτοπλοϊκή η εταιρεία που συνδέεται με την Τράπεζα Πειραιώς.

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να αναμένεται το placement στην Αττικής.

Όπως τόνισε η CEO της τράπεζας κυρία Ελένη Βρεττού εκτός του Fiera Capital επιθυμούν να εισέλθουν στο μετοχικό της τράπεζας δύο ακόμη funds.

Αυτό δεν έγινε στην παρούσα φάση για να μην διαταραχθεί η μετοχική σύνθεση.

Σήμερα η Thrivest έχει το 57,46% μετά την ενάσκηση των warrants ενώ ο ΕΦΚΑ διαθέτει ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο του 3% στην ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το free float είναι 10% αν και στο μετοχικό κεφάλαιο μετέχουν πολλοί ιδιώτες.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Στις 13 Δεκεμβρίου η ακύρωση 12,73 εκ. ιδίων μετοχών