ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρώτη δημόσια επιχείρηση που εισάγεται στο Χρηματιστήριο αναμένεται να γίνει η εταιρεία που θα διαχωρίζεται τις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μετατροπής του Υπερταμείου σε επενδυτικό ταμείο.
Οι δύο οργανισμοί θα συγχωνευτούν σε μια κεντρική αγορά σε εθνικό φορέα, με στόχο να εισαχθεί στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, αφού εφαρμοστεί ένα σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι διαθέσιμοι χώροι των δύο αγορών θα αυξηθούν και θα αποκτήσει παρουσία σε προνομιακούς γεωγραφικά χώρους logistics, ενώ εκτιμάται ότι η αξία της νέας εταιρείας θα είναι μεγαλύτερη κατά 25%.
Το Υπερταμείο εξετάζει τη μετεγκατάσταση της κεντρικής αγοράς Αθηνών, καθώς στο κάδρο έχει μπει και η μετακόμιση στη Φυλή. Πάντως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ανάπλασης των χωρών που φιλοξενούν σήμερα τα καταστήματα του ΟΚΑΑ στου Ρέντη, που “αδικούν τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται σήμερα εκεί”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Τον ίδιο ισχύει και για την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τμήμα των οποίων θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Στρατόπεδο Γκόνου.
Ο ΟΚΑΑ που περιλαμβάνει την κεντρική αγορά του Ρέντη και τις ιχθυόσκαλες της χώρας έχει αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα κατά 20% την τριετία 2022-2024, ενώ κατά 15% αυξήθηκαν τα έσοδα της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, το ίδιο διάστημα. Το 2024 τα έσοδα του ΟΚΑΑ θα προσεγγίσουν τα 18 εκατ. ενώ κατά την ένταξή του είχε 13,9 εκατ. δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση κατά 30%. Σε ό,τι αφορά την ΚΑΘ από το 2018 έως το 2024 τα σωρευτικά κέρδη της αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,3 εκατ., ενώ έχει διανείμει και σημαντικά μερίσματα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η διοίκηση του Υπερταμείου θα εκκινήσει στα μέσα του 2025 διαγωνισμό για την πώληση του 51% των Ελληνικών Αλυκών σε ιδιώτη. Όπως ειπώθηκε, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όπως από την Αυστρία. Στο δημόσιο θα παραμείνει το 29% της εταιρείας, στην οποία συμμετέχει και ο δήμος Μεσολογγίου.
Τον Απρίλιο ξεκινά το ελληνικό wealth fund
Το παραπάνω είναι ένα από τα σχέδια μετασχηματισμού του Υπερταμείου, καθώς στο τέλος του Δεκεμβρίου, θα απορροφηθεί το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε την 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας εταιρείας. Να διευκρινιστεί εδώ η αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων και στρατηγικών επενδύσεων (σήμερα εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ), δε θα επηρεαστεί, αφού σήμερα τρέχει έργα ύψους 8 δισ. ευρώ.
Έως το 2027 το EBITDA του Υπερταμείου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 35% στα 113,5 εκατομμύρια, ενώ η αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ από 5,9 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, εξαιρουμένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βάσει του προηγούμενου στρατηγικού σχεδίου, από το 2022 έως σήμερα το Υπερταμείο έχει πετύχει δημιουργία οργανικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, έχει εισπράξει 317 εκατομμύρια ευρώ από μερίσματα, τα 200 εκατομμύρια φτάνει η απόδοση των μερισμάτων, ενώ τα έσοδα ολόκληρου του ομίλου αυξήθηκαν κατά 14% από το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων έφτασε το 2,6%, στα πρότυπα των διεθνών sovereign funds, επιτυγχάνοντας τη δεύτερη καλύτερη απόδοση επί των περιουσιακών στοιχείων ανάμεσα σε οκτώ sovereign funds.
Παράλληλα, τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του Επενδυτικού Ταμείου προέρχεται από την εισφορά του δημοσίου στο Υπερταμείο στο πλαίσιο της επιστροφής των συμμετοχών στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο κράτος και φτάνει τα 300 εκατομμύρια. Να σημειωθεί εδώ ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες και με ελληνικά funds, ενώ η είσοδος επενδυτών θα γίνεται ανά έργο που θα υλοποιεί το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.
ΕΤΑΔ: Αποεπένδυση από τις επιχειρησιακές μονάδες για να επικεντρωθεί στο real estate
Στην ίδια κατεύθυνση με τις υπόλοιπες θυγατρικές, ο στόχος για την ΕΤΑΔ είναι να αποεπενδύσει σταδιακά από όλες τις επιχειρησιακές μονάδες, όπως είναι η λειτουργία της Ακτής Βουλιαγμένης (ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της οποίας αναμένεται εντός του 2025), όπως και των χιονοδρομικών κέντρων. Ο στόχος για την αξία χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ είναι να διπλασιαστεί στα 2,2 δισ. ευρώ έως το 2027. Η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη του μεγάλου έργου καταγραφής, ταυτοποίησης, ομαδοποίησης, αποτίμησης και ωρίμανσης των 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου, που εχει ανατεθεί σε εννέα ιδιωτικά σχήματα. Εντός της επόμενης διετίας εκτιμάται οτι θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση για μέχρι 6.500 και θα έχουν προχωρήσει ενέργειες ωρίμανσης για μέχρι 1.000 assets, ώστε να προχωρήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή CEO του Υπερταμείου, Στέφανο Γιουρέλη. Στο φετινό πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της ΕΤΑΔ έφτασαν τα 12,4 εκατ. που ήδη αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών κερδών της προηγούμενης χρονιάς (προ κερδών αποτίμησης ακινήτων) και τα ετήσια έσοδα αναμένεται να προσεγγίσουν το 2024 τα 60 εκατομμύρια.
Θυμίζουμε ότι η ΕΤΑΔ βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με την Αττικός Ήλιος του Παντελή Μαντωνανάκη αναφορικά με τις απαιτήσεις ύψους σχεδόν 800 εκατ. του ξενοδόχου από το δημόσιο. «Στο τέλος θα υπάρξει συνεννόηση», εκτίμησε ο κ. Δημητριάδης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Margarita Louis-Dreyfus: Η εκπληκτική ιστορία της όμορφης «τσαρίνας» που θέλει να γίνει… καπετάνισσα στη Θεσσαλονίκη
- Ο Ιβάν και οι μνηστήρες του Open, η κυριαρχία Mega, ο Μάτσας και οι φίλοι του, γιατί άνοιξαν σαμπάνιες στον Σκάι και η συγγνώμη του Λιάγκα
- Έλενα Μπαρμπαλιά: «Για τον ημικρανικό, σα να ήρθε ο Σωτήρας»
- “Κοκτέιλ” ιώσεων με “πρωταγωνίστρια” τη γρίπη – Πότε θα υπάρξει κορύφωση