“Η αποθήκευση ενέργειας είναι το ιερό δισκοπότηρο της ενεργειακής μετάβασης, από την οποία εξαρτώνται όλα τα υπόλοιπα έργα”, σύμφωνα με την M Renewables, το βραχίονα της METLEN Energy & Metals, ο οποίος ασχολείται με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συστημάτων Αποθήκευσης.

Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα θεσμικά πλαίσια σε όλη την Ευρώπη και σχεδιάζει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό αποθήκευσης της Ισπανίας που αναμένεται τον Ιανουάριο και να εισέλθει και στην αγορά της Γερμανίας. Η ευρωπαϊκή Οδηγία συστήνει στις χώρες να προωθήσουν συστήματα ΑΔΙ και ήδη οι χώρες Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Ιταλία έχουν πλαίσιο στήριξης ΑΔΙ, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία έχει ανακοινώσει ότι θα βγάλει σχέδιο στήριξης ΑΔΙ και η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία το έχουν στα πλάνα τους.

1

Ένας παράγοντας που καθορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον για κάθε χώρα είναι η τιμή των PPA από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα και η αποδοτικότητα των έργων. Η Metlen έχει πραγματοποιήσει PPA φωτοβολταϊκών σε 13 χώρες για περισσότερα από 1,66 GW. Οι τιμές των PPA από χώρα σε χώρα διαφέρουν, ανάλογα με τις συνθήκες στο ενεργειακό μίγμα, την ποσότητα των αδειών και την πληθώρα των έργων και κυμαίνονται από 35 ευρώ/MWh στην Ισπανία στα 75 ευρώ/ΜWh στη Βρετανία και 72 ευρώ/Mwh σε Ιταλία και Γερμανία, κάνοντας πιο ελκυστικές τις αγορές, που τα έργα ΑΠΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την υψηλότερη τιμή.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης της εταιρείας, 2,8 GWh είναι υπό ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ιταλία. Έχει ήδη παραδώσει έργα αποθήκευσης είναι πάνω από 700MWh, ενώ επιπλέον 750MWh είναι υπό κατασκευή στο ΗΒ, το Πουέρτο Ρίκο, την Τυνησία, τη Νιγηρία και την Ελλάδα.

Ο όμιλος κατασκευάζει έργα και στις 5 ηπείρους: Στην Ευρώπη, σε Βουλγαρία, Ελλάδα Πορτογαλία, Κροατία Ιρλανδία Ρουμανία Κύπρος Ιταλία Ισπανία Γαλλία Πολωνία Ην. Βασίλειο. Στην Ασία, σε Ινδία Ν. Κορέα Καζακστάν Τουρκία Ουζμπεκιστάν, στην Αφρική σε Νιγηρία Τυνησία Ουγκάντα και στην Αμερική σε Καναδά Χιλή Πουέρτο Ρίκο και τέλος στην Αυστραλία.

Στην Ελλάδα, σχεδιάζει να αναπτύξει μέχρι το 2030, συνολικά 2,7 GW σε έργα ΑΠΕ από τα οποία τα 600-700 MW θα είναι σε αποθήκευση ενέργειας, τα 1,3 GW σε φωτοβολταϊκά, και τα 600-700 MW αιολικά. Η εταιρεία ήδη έχει κερδίσει ένα διαγωνισμό αποθήκευση για 50MW, έργο που θα είναι έτοιμο στο τρίτο τρίμηνο του 2025 και θα κατέβει με ακόμη 50MW στον τελευταίο διαγωνισμό με επιδότηση αυτό το μήνα. Στα αιολικά διαθέτει 237 MW σε ώριμη αδειοδότηση και 150 MW σε φ/β σε λειτουργία και επιπλέον 800 MW σε φάση κατασκευής. Οι άδειες που διαθέτει σε standalone μπαταρίες ανέρχονται στα 1,2 GW.

Απαραίτητα τα έργα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναγκαίας πράσινης μετάβασης, παρατηρείται συνεχής και αυξανόμενη διείσδυσης εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Η παραγωγή ενέργειας των φωτοβολταικών είναι κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και επιπλέον, η διείσδυση των φωτοβολταικών στο δίκτυο, η οποία δε συμβαδίζει με τις ανάγκες της κατανάλωσης, όλο και αυξάνεται.

Ακόμη οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χαρακτηρίζονται παραγωγή η οποία εξαρτάται από καιρικές συνθήκες (ήλιος, άνεμοςκ.λπ.).
Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν την ανάγκηγιατην αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για:

-Εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς: Αποθήκευση της ενέργειας όταν υπάρχει υπερπαραγωγή και χρήση όταν η παραγωγή δεν επαρκεί.

-Σταθερότητα του δικτύου: Αποφυγή υπερφόρτωσης ή πτώσης της τάσης.

-Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα: Βοηθά στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας.

Τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρική ενέργειας

Υπάρχουν αρκετά είδη Αποθήκευσης Ενέργειας με χρήση διαφορετικών μέσων αποθήκευσης και χρήση διαφορετικών μορφών ενέργειας που χρησιμοποιείται από το αποθηκευτικό μέσο.

Τα κυριότερα ήδη είναι:

1. Συστήματα που χρησιμοποιούν Μηχανικές τεχνολογίες, όπως η Αντλησιοταμίευση, οι Μηχανές συμπίεσης αέρα και αποθήκευση περιστροφικής ενέργειας (Flywheels).

2. Συστήματα Ηλεκτροχημικές τεχνολογίες, όπως οι Μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι Μπαταρίες ροής και οι Μπαταρίες νάτριου-θείου.

3. Συστήματα που χρησιμοποιούν Θερμικές τεχνολογίες, όπως Αποθήκευση θερμότητας σε αλάτι.

4. Συστήματα που χρησιμοποιούν Χημικές τεχνολογίες, όπως το Υδρογόνο (αποθήκευση σε συμπιεσμένη ή υγρή μορφή), ή άλλα Συνθετικά καύσιμα (π.χ., μεθανόλη, αμμωνία).

5. Συστήματα που χρησιμοποιούν Μαγνητικές τεχνολογίες, όπως η Υπεραγώγιμη αποθήκευση ενέργειας μαγνητικού πεδίου

Η κάθε μία από τις παραπάνω τεχνολογίες, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με την απαιτούμενη εφαρμογή. Οι πιο ώριμες και συνηθισμένες τεχνολογίες που εμφανίζονται στην αγορά είναι αυτή της Αντλησιοταμίευσης και αυτή των μπαταριών λιθίου.

Διαβάστε επίσης

Metlen: Δύο νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Χιλή – Συνολική επένδυση σε έργα 460 εκ. δολαρίων στη χώρα

Metlen: Η έρευνα βωξίτη στην Γκάνα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Global Gateway 2025

Metlen: Τι συζήτησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Λονδίνο με τους διαχειριστές- Οι αναλυτές και όλες οι εκτιμήσεις για τη μετοχή