Η UBS και ο Stephan Potgieter παραμένουν αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες και παραμένουν αγοραστές και στις τέσσερις μετοχές των τραπεζών, αλλά ξεχωρίζουν ως κορυφαία επιλογή πανευρωπαϊκά την Εθνική Τράπεζα, με τιμή στόχο τα 11,2 ευρώ και 50% ανοδικό περιθώριο και 9,3% μερισματική απόδοση για το 2025.

Ένας βασικός περιορισμός για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η σχετικά υψηλή συνεισφορά των DTCs (αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις) στα εποπτικά κεφάλαια από 36% έως 64%, αλλά στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου οι τράπεζες περιέγραψαν έναν τρόπο για την επιτάχυνση της απόσβεσης των DTCs στο μηδέν σε δέκα χρόνια.

1

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει σημαντικές διανομές με τις τράπεζες να έχουν ήδη αυξήσει τα δεδουλευμένα για τις πληρωμές για φέτος, το πρώτο βήμα που δείχνει την άνοδο προς το 50% των πληρωμών μέχρι το επόμενο έτος. Οι τράπεζες ανέφεραν επίσης ότι οι επαναγορές μετοχών θα αποτελέσουν σημαντική συνιστώσα των διανομών, με προσαύξηση στις τρέχουσες αποτιμήσεις και δεν έχει ληφθεί υπόψη από την αγορά.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, με τις διοικήσεις των τραπεζών να είναι επίσης αισιόδοξες για τις κλήσεις.

Διατηρούμε συστάσεις αγορά και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά προτιμούμε την Εθνική Τράπεζα για το ισχυρό franchise με τη μεγαλύτερη ευελιξία για αύξηση των διανομών και την Τράπεζα Πειραιώς για δυνατότητες re-rating, τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με ισχυρή δυναμική στην εταιρική πίστη.

Οι ελληνικές τράπεζες προβάλλονται ως μερικές από τις φθηνότερες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις αναδυόμενες αγορές σε σχέση με την αποτίμηση στον δείκτη P/TBV έναντι του δείκτη αποδοτικότητας ROTE», εξηγεί η UBS.

Το επενδυτικό στόρι της Εθνικής Τράπεζας

«Η επενδυτική υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας είναι ισχυρή με την τράπεζα να είναι σε θέση συμμετέχει στην ανάκαμψη της χώρας και να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των εταιρικών πιστώσεων της κατά 9,5% ετησίως την περίοδο 2023-2026.

Είναι η πιο κερδοφόρα τράπεζα στην Ελλάδα, ακόμη και σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ συνεχίζει να συσσωρεύει κεφάλαια, παρότι κατέχει ήδη την υψηλότερη κεφαλαιακή βάση στον κλάδο.

Εκτιμούμε σημαντική άνοδο πάνω από συντηρητικά σχέδια που έχει ανακοινώσει η τράπεζα, μεσοπρόθεσμα, καθώς θα είναι σε θέση να διανείμει έως και το 35% της κεφαλαιοποίησής της σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών από το 2023 έως το 2026 και να εξακολουθεί να έχει το 25% της κεφαλαιοποίησής της σε πλεονάζοντα κεφάλαια.

Η τράπεζα διαθέτει ισχυρή καταθετική βάση στη μαζική αγορά λιανικής και ρευστό ισολογισμό, γεγονός που στηρίζει τη σχετικά υψηλή κερδοφορία της», εξηγεί ο Stephan Potgieter της UBS.

Stephan Potgieter

«Πιστεύουμε ότι η αγορά είναι υπερβολικά αρνητική όσον αφορά τις προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους, συνυπολογίζοντας υπερβολική συμπίεση του περιθωρίου των τόκων με τη consensus της Visible Alpha να είναι περίπου 6% κάτω από την καθοδήγηση της εταιρείας για τα καθαρά έσοδα από τόκους έως το 2026.

Είμαστε 4% πάνω από το consensus για το NII έως το 2026E.

Είμαστε επίσης χαμηλότερα για τις πιστωτικές ζημίες (13% κάτω από τo consensus), ενώ είμαστε σύμφωνοι με την καθοδήγηση της εταιρείας. Ο ανοδικός κίνδυνος, που δεν έχει ενσωματωθεί στο βασικό μας σενάριο είναι η περίπτωση η αγορά πιστώσεων λιανικής να παρουσιάσει μεγαλύτερη ανάκαμψη από ότι έχει διαμορφωθεί, καθώς έχουμε χαμηλές προσδοκίες για την αύξηση των ενυπόθηκων πιστώσεων.

Το επιτόκιο της ΕΚΤ να διαμορφωθεί πάνω από την πρόβλεψή μας για 2% ή να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει το 2%, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του καθαρού εσόδου από τόκους.

Η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει τις προβλέψεις της σε βασικά στοιχεία, ενώ ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο έως το 2027 θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή περαιτέρω θετικής έκπληξης.

Ο καθοδικός κίνδυνος, που δεν έχει ενσωματωθεί στο βασικό μας σενάριο είναι το επιτόκιο της ΕΚΤ να πέσει κάτω από την πρόβλεψή μας για 2%, καθώς οι αντισταθμίσεις της εταιρείας θα γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές και η συμπίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου NIM θα είναι πιο σοβαρή.

Το NIM της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται κατά 19 μονάδες βάσης για κάθε 1% μείωση του επιτοκίου ΕΚΤ ή το καθαρό έσοδο από τόκους είναι 6% χαμηλότερο.

Τέλος, ο ρυθμιστικός κίνδυνος είναι υπαρκτός, δεδομένης της υψηλής κερδοφορίας στις καταθέσεις, καθώς το beta των καταθέσεων παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη», καταλήγει ο Stephan Potgieter του ελβετικού οίκου.

Διαβάστε επίσης:

Ύμνοι Πόλσον σε Στουρνάρα: Χωρίς την ηγεσία του η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα ήταν δυνατή

Διπλάσιος ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

Υποχώρησε 2,9% η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο