ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι χρυσό, στην μπροστινή όψη του βρίσκεται το πορτρέτο ενός δολοφόνου πλαισιωμένο από νικηφόρα φύλλα δάφνης και στην οπίσθια τα όπλα του πολέμου: Δόρατα, θώρακας, κράνος, ασπίδα.
Και παρά το μέγεθός του, που είναι ακριβώς ενός …νομίσματος μπορεί να φθάσει στην επικείμενη δημοπρασία της Numismatica Genevensis SA στην Γενεύη το 1,1 εκατομμύριο δολάρια.
Γιατί αυτό το Brutus aureus, όπως είναι η ονομασία του, το νόμισμα του Βρούτου δηλαδή, αφού αυτόν απεικονίζει, έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα πιο εμβληματικά και σημαντικά ιστορικά νομίσματα σε όλη τη ρωμαϊκή ιστορία».
Το νόμισμα χρονολογείται στον1ο αιώνα π.Χ και συγκεκριμένα κόπηκε στο 44 π.Χ. μετά την δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα από τον Βρούτο και τον Κάσσιο. Μία πράξη, που είχε υποκινηθεί από τους έντονους φόβους, που δημιουργήθηκαν για την διαρκώς αυξανόμενη εξουσία του, δεδομένου ότι την ίδια χρονιά είχε ανακηρυχθεί ως ισόβιος δικτάτορας.
Αλλά και ο Βρούτος αυτοκτόνησε το 42 π.Χ. μετά από την ήττα του στην μάχη εναντίον του Μάρκου Αντώνιου, μετέπειτα ιδρυτή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τον θάνατο του Καίσαρα. Μάχη, που ως γνωστόν δόθηκε στην πεδιάδα των Φιλίππων στην Μακεδονία.
Το αστέρι της δημοπρασίας
Το νόμισμα κόπηκε πριν από το θάνατο του Βρούτου, δηλαδή πριν από περίπου 2063 χρόνια. Ας σημειωθεί μάλιστα, ότι στο στρατό του υπήρχε και κινητό νομισματοκοπείο, προκειμένου να κόβονται νομίσματα για τις αμοιβές των στρατιωτών.
Η φήμη του Βρούτου άλλωστε, ήταν συνδεδεμένη με τις στρατιωτικές του επιτυχίες κι αυτό εξηγεί, γιατί το πορτρέτο του εμφανιζόταν τόσο έντονα στα νομίσματά του. Επιπλέον ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρος με τους στρατιώτες του, πληρώνοντάς τους τεράστια ποσά σε σύγκριση με άλλους ηγέτες.
Ελάχιστα χρυσά νομίσματα όμως, με το πορτρέτο του Μάρκου Αντώνιου Βρούτου είχαν δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να σώζονται ως σήμερα μόλις 17. Όπως ελάχιστα είναι και τα νομίσματα του Βρούτου, που φέρουν τις λέξεις «EID MAR» και αναφέρονται στη δολοφονία του Καίσαρα στις Ειδούς του Μαρτίου.
Το χρυσό νόμισμα Brutus aureus είναι το αστέρι των διήμερων δημοπρασιών, που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Beau-Rivage της ελβετικής πρωτεύουσας σήμερα και αύριο, 9 και 10 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα είναι τρεις οι δημοπρασίες, με τίτλο «Ο κόσμος του Ισλάμ», «Ο βασιλικός χρυσός» και«Αριστουργήματα», που υπόσχονται να καλύψουν «όλο το φάσμα της νομισματικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και από όλο τον κόσμο», όπως δηλώνουν οι διοργανωτές.
Τα ρεκόρ
Στην δημοπρασία η τιμή εκκίνησης για το αρχαίο χρυσό νόμισμα είναι 750.000 ελβετικά φράγκα (850.000 δολάρια), με αναμενόμενη τιμή πώλησης όμως, πολύ πάνω από 1 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,1 εκατομμύρια δολάρια).
Το ρεκόρ για το πιο ακριβό αρχαίο νόμισμα ανήκει σε ένα χρυσό ελληνικό νόμισμα 2.000 ετών που βρισκόταν στο παρελθόν στη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ της Ρωσίας, το οποίο πουλήθηκε το 2023 για 6 εκατομμύρια δολάρια.
Ενώ το τρέχον ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε σε δημοπρασία, για ένα μόνο κέρμα κατέχει ένα αμερικανικό νόμισμα, το Double Eagle του 1933, που πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για 18.872.250 $ στις 9 Ιουνίου 2021, υπερβαίνοντας την εκτιμώμενη αξία του κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια.
Άλλα σημαντικά σημεία στις πωλήσεις τέλος, περιλαμβάνουν το μοναδικό γνωστό σύνολο βρετανικών νομισμάτων Γουινέας από μια ιδιωτική συλλογή, ένα σπάνιο ισλαμικό νόμισμα δηναρίου από την περίοδο των Ομαγιάδων και μια μεγάλη συλλογή από βρετανικά «μισά στέμματα».
Διαβάστε επίσης:
Ήχος εκατομμυρίων – Ένα Στραντιβάριους για μουσική μυσταγωγία σε δημοπρασία
Πώς είναι να ζεις με τους θεούς: Ο Ελ Γκρέκο και η θεότητα στην τέχνη
Ο σκύλος των εκατομμυρίων – Ένα διάσημο τετράποδο πορτρέτο σε δημοπρασία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου
- Γερμανία: Σολτς και Μερτς καταδικάζουν την επίθεση εναντίον του Κρίστιαν Λίντνερ
- Γιώργος Παπανδρέου για κηδεία Σημίτη: Οι υποχρεώσεις μου στην Κίνα δεν μου επιτρέπουν να επιστρέψω εγκαίρως
- Πάτρικ Χάρκερ (Fed Φιλαδέλφειας): Έρχονται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων σε αβέβαιο χρόνο