ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H UBS και ο τραπεζικός αναλυτής Stephan Potgieter εξηγούν και αναλύουν το πώς είναι τοποθετημένοι οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες και πώς αυτές οι επενδυτικές θέσεις εξελίσσονται.
«Οι τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι προς το ανώτερο άκρο για την περίοδο του δωδεκαμήνου και του τριμήνου και γύρω στη μία τυπική απόκλιση πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους. Παρατηρήσαμε σχετικά χαμηλές επιδόσεις στις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών φέτος, παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και την ισχυρή απόδοση το γ’ τρίμηνο. Πιστεύουμε ότι ο βασικός λόγος είναι οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την πιθανή πτώση των επιτοκίων γρηγορότερα από το αναμενόμενο και το χαμηλότερο επίπεδο από ότι προηγουμένως. Η τοποθέτηση των επενδυτών το αντανακλούσε αυτό, όπως φαίνεται από τη μείωση στις βαθμολογίες συνωστισμού κατά τη διάρκεια του έτους, αν και είδαμε μια ισχυρή ανάκαμψη πιο πρόσφατα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών με τον μεγαλύτερο συνωστισμό στην περιοχή ΕΜΕΑ», εξηγεί ο Stephan Potgieter της ελβετικής τράπεζας.
Η ΕΤΕ είναι επί του παρόντος η τράπεζα με τον μεγαλύτερο συνωστισμό μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ακολουθούμενη από την Alpha Bank, μετά από μια πρόσφατη μεγάλη αύξηση του συνωστισμού, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει επίσης σχετικά συνωστισμένη σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Πειραιώς εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τις υψηλές κορυφές που είχαν διαμορφωθεί το περασμένο έτος. Η βαθμολογία της Eurobank συνέχισε να διολισθαίνει χαμηλότερα γύρω στο μηδέν κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά πρόσφατα ανέκαμψε, καθώς η μετοχή αντέδρασε θετικά στην ανακοινωθείσα εξαγορά των υπόλοιπων μειοψηφιών της Ελληνικής Τράπεζας. Ωστόσο, εξακολουθεί να εμφανίζει το λιγότερο συνωστισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών αν και είναι η μόνη με σημαντική διεθνή στρατηγική ανάπτυξης.
«Τοποθετούμε τις βαθμολογίες συνωστισμού των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των τραπεζών της περιοχής ΕΜΕΑ, παρουσιάζοντας τις βαθμολογίες και τις μεταβολές σε ετήσια βάση για επιλεγμένες τράπεζες που καλύπτουμε στην ΕΜΕΑ. Αυτό δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται οριακά πάνω από τη μέση, αλλά όχι μεταξύ των μετοχών με τον μεγαλύτερο συνωστισμό. Παραμένουμε θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες με αξιολογήσεις αγοράς (buy) και για τις τέσσερις. Πιστεύουμε ότι η υποτίμηση της ΕΤΕ είναι υπερβολική λόγω των ανησυχιών για συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου NIM (με αποτίμηση δείκτη P/TNAV 0,75 φορές για το 2025 έναντι βιώσιμου RοTE περίπου 17% για δείκτη κεφαλαίων CET1 14% και τρέχον CET1 18,7%). Όπως φαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συνωστισμένων στην μεταξύ των τραπεζών της περιοχής ΕΜΕΑ που καλύπτει η UBS, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη ΜΕΝΑ και τη Νότια Αφρική. Βρίσκονται κάπως πάνω από τη μέση με την Εθνική Τράπεζα με τον μεγαλύτερο συνωστισμό. Καμία από τις ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγότερο συνωστισμένων ονομάτων ή αυτών που έχουν αρνητική βαθμολογία», καταλήγει ο Stephan Potgieter.
Η J.P. Morgan και η ομάδα του David Aserkoff προχωρoύν στην αναβάθμιση των μετοχών στην Ελλάδα από ουδέτερη σύσταση σε σύσταση υπεραπόδοσης στην ετήσια έκθεσή τους για τις προοπτικές των αγορών της περιοχής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) το επόμενο έτος. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι στις δέκα κορυφαίες επιλογές της από την περιοχή.
«Η μακροοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας είναι το μεγάλο θετικό στοιχείο της αγοράς καθώς οι αποτιμήσεις των τραπεζών φαίνονται φθηνές σε σχέση με τους μέσους όρους του Eurostoxx, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου για την επιστροφή κεφαλαίου των τραπεζών και την περαιτέρω προόδου στο θέμα DTC. Είμαστε με θετική σύσταση (overweight) στην καλύτερη μερισματική απόδοση στην περιοχή, ειδικά τώρα που οι μακροοικονομικές αμφιβολίες έχουν υποχωρήσει. Στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών το πρόβλημα πάντα ήταν ότι τα κέρδη σημαίνουν ελάχιστα, δεδομένου των αδύναμων ισολογισμών και των μηδενικών μερισμάτων. Οι αναλυτές μας γίνονται όλο και πιο σίγουροι για τα μερίσματα και οι τράπεζες αυξάνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τους δείκτες διανομής. Κάθε μία από τις μεγάλες ελληνικές τέσσερις τράπεζες είναι σε ένα ελάχιστο μέρισμα 8% βάσει των προβλέψεων μας για το 2025 και αυτό είναι πριν αλλάξουμε τις εκτιμήσεις μας, μετά το καλύτερο τρίτο τρίμηνο στις περισσότερες από τις τράπεζες. Οι επενδυτές δεν διατηρούν υψηλές θέσεις στην Ελλάδα ή σε άλλες αγορές της περιοχής της CEEMEA, καθώς οι τοποθετήσεις είναι κυρίως στις μετοχές της Ευρωζώνης», καταλήγει ο οίκος.
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΑΠ: Οι αναλυτές ανεβάζουν τον πήχη για το 2024 μετά τα ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου
UBS: Οι θέσεις των ξένων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες
Τράπεζες: Το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης- Στόχος για νέα δάνεια 10 δισ. το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνάντηση Μελόνι με Ζελέσνκι στη Ρώμη – Τι συζήτησαν
- Μπάιντεν: Ο Αούν είναι ο κατάλληλος ηγέτης για τον Λίβανο αυτή την περίοδο
- Πυρκαγιές στο Λος Άντζελες: Ένα εκατ. δολάρια στους πληγέντες δώρισε η ηθοποιός Τζέιμι Λι Κέρτις
- Ενδιαφέροντες -και δύσκολοι- καιροί: Η Αθήνα στον Μεσοπόλεμο σε ντοκιμαντέρ