ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι στις τράπεζες, η έκπληξη της Aktor, το μπλόκο στις οικοδομές σε Φιλοθέη – Ψυχικό, ο απολογισμός Άδωνι, ο Δένδιας και οι δωρεές, οι 15 που δεν θα ψηφίσουν Σακελλαροπούλου, τι θα γίνει με τους εξωκοινοβουλευτικούς και 3 hot επιχειρηματικά quiz
Ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, έγινε αποδέκτης ύμνων για το μάνατζμεντ αλλά και κοινωνός της απόλυτης εμπιστοσύνης από το αμερικανικό fund CVC που είναι μέτοχος κατά 10% στη ΔΕΗ.
Έτσι, απόλυτα φυσιολογικά είναι ο winner της εβδομάδας που πέρασε.
«Η ΔΕΗ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα» δήλωσε από το βήμα του 2ου Growthfund Summit, του συνεδρίου του Υπερταμείου ο κ. Kωστής Ρόκας managing director του CVC στην Ελλάδα, που ως γνωστόν είναι μέτοχος με 10% στην Επιχείρηση.
«Η ΔΕΗ δεν είναι πια ελληνική εταιρεία είναι ένας από τους leader στην Ευρώπη με στόχο να φτάσει τα 12 GW από πλευράς πράσινου χαρτοφυλακίου μέχρι το 2027» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού fund πλέκοντας το εγκώμιο του Γιώργου Στάσση.
Ο κ. Ρόκας σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται από μια πραγματική στρατηγική στροφή προς τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας που δημιουργούν μια βιώσιμη εταιρεία και μια μεγάλη αξία για την επιχείρηση. Η στρατηγική αυτή σε συνδυασμό με την δημιουργία μιας ικανής διοικητικής ομάδας είναι όπως είπε και ο λόγος που επένδυσε η CVC πριν από τρία χρόνια και απέκτησε το 10% της επιχείρησης, συνεχίζοντας την υποστήριξη στην στρατηγική της.
Ξαναπέτυχε μερίδιο 50% στην αγορά
Την ίδια στιγμή, επανήλθε πάνω από το 50% το μερίδιο στην αγορά της ΔΕΗ τον Νοέμβριο, έπειτα από μικρή πτώση που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 50,27% ως προς τη συμμετοχή στο εγχώριο φορτίο, από 48,23% τον Οκτώβριο.
Ακολουθεί η Metlen με 16,96%, ο Ήρων με 11,88%, η ELPEDISON με 5,81% και η nrg με 4,98%.
Από την πλευρά του ο fund manager κ. Ρόκας αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάπτυξη της ΔΕΗ, η οποία όπως είπε έχει διαμορφώσει ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο σχεδόν 5 GW, δηλώνοντας ότι όταν «επένδυσε το CVC στην εταιρεία ήταν μόλις 200 MW». Η εταιρεία, τόνισε ο κ. Ρόκας έχει ήδη επενδύσει πάνω από το 50% των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ μέχρι το 2027 και ήδη το 30% της ενέργειας που παράγει είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κάτι που όπως ανέφερε αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα καθώς το πρώτο εννεάμηνο έχει καταφέρει να επενδύσει 1,6 δις που είναι διπλάσιες δαπάνες από πέρσι όταν το αντίστοιχο ποσό έφτασε περίπου τα 800 εκατομμύρια.
Το 80% αυτών των επενδύσεων έχει κατευθυνθεί σε έργα ΑΠΕ, στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής αλλά και στην ψηφιοποίηση. Τομείς που όπως δήλωσε ο κ. Ρόκας μετασχηματίζουν κι αλλάζουν την εταιρεία δημιουργώντας μια μεγάλη αξία που αντανακλάται και στο EBITDA, το οποίο στο εννεάμηνο ήταν 1,35 δις 44% αυξημένο σε σχέση με το 2023 και υπερδιπλάσιο από το EBITDA που είχε η ΔΕΗ όταν απέκτησε τη συμμετοχή του το CVC στην Επιχείρηση (872 εκατομμύρια).
Η ιστορική συμφωνία για τα Data Center
Για τη συμφωνία που έκανε ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ με τη EDGNEX Data Centers της DAMAC και την ίδρυση κοινοπραξίας (DAMAC 55% – ΔΕΗ 45%) για την ανάπτυξη υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, το mononews.gr σας είχε ενημερώσει πρώτο από το Σεπτέμβριο.
Είχαμε αναφέρει ότι πρόγραμμα μαμούθ με μεγάλες φιλοδοξίες για τη δημιουργία δύο data center, προχωρά ο Γιώργος Στάσσης.
Το ένα από τα δύο, στα λιγνιτικά πεδία της Δ. Μακεδονίας θα είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Θα είναι ένα γενικό «οικοσύστημα data center» με πελάτες νοσοκομεία, τράπεζες, πανεπιστήμια, ενεργειακούς ομίλους και το χώρο των μεταφορών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το δεύτερο με την εμιρατινή DAMAC, αφορά ένα small scale για τα διεθνή δεδομένα, data center, ισχύος 25 MW, θα γίνει στα Σπάτα.
Έτσι η ΔΕΗ μπαίνει στην ανάπτυξη και πώληση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, σε πελάτες με μεγάλες ανάγκες δεδομένων, στους τομείς της υγείας της ενέργειας, των τραπεζών και της εκπαίδευσης.
Η ΔΕΗ θα αναπτύσσει και θα πουλά software στους πελάτες της, μέσω της θυγατρικής της που συστάθηκε τον Αύγουστο στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, της Olympus AI.
Η αρχή γίνεται με την εμιρατινή DAMAC που ανακοινώθηκε επίσημα, σε έκταση στα Σπάτα, και αφορά small scale data center, ισχύος 25 MW, και μέσω αυτού η επιχείρηση μπαίνει στην ανάπτυξη και πώληση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, σε πελάτες με μεγάλες ανάγκες δεδομένων, βάζοντας στο κάδρο επιχειρήσεις από τους τομείς της υγείας και της ενέργειας, μέχρι τράπεζες, και το χώρο της εκπαίδευσης.
Η εταιρεία που βάζει και επίσημα τη ΔEΗ στο παιχνίδι λέγεται «Data in Scale», συστάθηκε πρόσφατα, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ, και ανήκει κατά 55% στη CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων της DAMAC με έδρα τo Λονδίνο και κατά 45% στην ελληνική επιχείρηση.
Στα Σπάτα θα αναπτυχθεί το πρώτο από μια σειρά παρόμοιων επενδύσεων που σκοπεύουν να αναπτύξουν ο ελληνικός με τον εμιρατινό όμιλο. Είναι το πρώτο βήμα της ΔEΗ στο χώρο.
Το επόμενο βήμα του Γιώργου Στάσση είναι τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα. Τρέχει σχέδιο για δημιουργία, από κοινού με ξένο τεχνολογικό κολοσσό, ενός data center, μεγέθους μεγαλύτερου από κάθε άλλο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δ. Μακεδονίας. Θα είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Το έργο θα στόχο έχει να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα data centers στη ΝΑ Ευρώπη, απευθυνόμενο σε νοσοκομεία, τράπεζες, πανεπιστήμια, ενεργειακούς ομίλους και το χώρο των μεταφορών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στον αιώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Είναι πέντε τομείς που παράγουν ασύλληπτα μεγάλους όγκους δεδομένων, των οποίων η επεξεργασία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και μεγάλα data centers, μέσω των οποίων θα αναπτύσσει και θα πουλά software στους πελάτες της, η άλλη θυγατρική της ΔΕΗ, εκείνη που συστάθηκε τον Αύγουστο στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, η Olympus AI.
Στους πελάτες αυτούς θα απευθύνεται το software που θα παράγει η ίδια η ΔEΗ μέσω των data centres που σχεδιάζει, καταρχήν με την ελληνοεμιρατινή «Data in Scale», αντικείμενο της οποίας, είναι όπως διαβάζουμε στο ΓΕΜΗ, από την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων προς πώληση ή εκμίσθωση σε τρίτους και την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες, μέχρι τη συνεργασία με εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπονοοώντας επιχειρήσεις με μεγάλες ανάγκες σε δεδομένα.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το επόμενο σχέδιο, αυτό για την ανάπτυξη από κοινού με ξένο τεχνολογικό κολοσσό ενός data center γιγαντιαίων διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα, σε κάποια από τις κενές εκτάσεις των πρώην λιγνιτορυχείων της Δ. Μακεδονίας, πλησίον των νέων μεγάλων φωτοβολταικών πάρκων που κατασκευάζει στη περιοχή.
Τα μεγάλα φωτοβολταικά της επιχείρησης θα καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες σε φθηνή ενέργεια που θα απαιτεί η συγκεκριμένη επένδυση για την εγκατάσταση και τον κλιματισμό (cooling) των servers.
Οσο για τη μεταφορά των δεδομένων, θα συμβάλει το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home που αναπτύσσει ο όμιλος.
Σχέδιο που δένει απόλυτα με την αξιοποίηση παραγωγής λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης από τον ίδιο τον όμιλο, σε δικά του data center, μέσω των οποίων θα επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα «ανεβάζουν» στο cloud οι πελάτες του. Και θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα προσφέροντάς τους μια φόρμουλα υπηρεσιών (Platform as a Service – PaaS) επικεντρωμένη σε δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη.
Στόχος είναι το 2024 να φτάσει η ΔΕΗ το 1,8 δισ. και να παραμένει επικεντρωμένη σε μία βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό ηγέτη στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.
Ταυτόχρονα η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες και να αναπτύξει δραστηριότητες σε άλλους τομείς όπως είναι ο τομέας των data center αλλά και η αγορά της οπτικής ίνας και των telecoms. Στόχος επίσης είναι να βελτιώσει το δίκτυο διανομής και να ψηφιοποιήσει τις δραστηριότητές της ώστε με αυτή την στρατηγική η ΔΕΗ να φτάσει μέχρι το 2027 σε EBITDA πάνω από τα 2,7 δις. και το 2030 τα 3 δις.
H μεγάλη επέκταση του Στάσση στις ΑΠΕ
Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, εξ ονόματος και του Γιώργου Στάσση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ κ. Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με επέκταση στη Ρουμανία και ευρύτερα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. «Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η αποκεντρωμένη παραγωγή που υπηρετεί η ΔΕΗ με νέα έργα και η ψηφιοποίηση του δικτύου για να λειτουργούν όλα αυτά μαζί είναι η βασική στρατηγική μας».
Μέχρι το 2027 όμιλος ΔΕΗ όπως τόνισε θα συνεχίσει να επενδύει στις ΑΠΕ και θα φτάσει τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Στόχος είναι η φθηνή παραγόμενη κιλοβατώρα αλλά και η μεγάλη προσπάθεια της ΔΕΗ να υπηρετήσει το δικό της green deal.
«Η επέκταση μας αφορά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που η ΔΕΗ έχει ορίσει ως ένα ενεργειακό claster στο οποίο αποκτά κυριαρχικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Μαύρος.
Διαβάστε επίσης:
Ανάπτυξη 2,4% για την Ελλάδα στο 3ο τρίμηνο – Αύξηση 1,3% στην κατανάλωση, στο 0,3% οι επενδύσεις
Πώς θα ανοίξετε επιχείρηση με επιδότηση 17.000 ευρώ – Nέο πρόγραμμα από τη ΔΥΠΑ
Airbnb: Πρόστιμο 5.000 ευρώ για τα ακίνητα που δεν πληρούν ποιοτικές προδιαγραφές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελόνι για πιθανή συνεργασία με την SpaceX: Δεν χρησιμοποιούμε ιδιωτικές εταιρίες για να κάνουμε χάρες σε φίλους
- Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Οι ποινές που αποφάσισε η ΕΛΑΣ για τους αστυνομικούς
- Κώστας Σημίτης: Συγκίνηση στο Α’ Νεκροταφείο – Ενταφιάστηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου
- ΕΑΕΕ: Αυξήθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων στα 5,4 δισ. ευρώ το 2023