Αδιάφορη εμφανίζεται η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, καθώς αυτά αποτελούν προτεραιότητα μόνο για το 12% των ερωτηθέντων, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Infratest Dimap για λογαριασμό των ARD “Tagesthemen” και WELT. 

Το σημαντικότερο θέμα που φαίνεται να απασχολεί τους περισσότερους πολίτες της χώρας είναι η κατάσταση της οικονομίας, που αναμένεται να έχει φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ εκείνων της G7.

1

Μέσω της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, αποκαλύπτεται το αρνητικό σκεπτικό των πολιτών σχετικά με το μέλλον τους, το οποίο προβλέπεται τουλάχιστον ζοφερό.

Καμία πρόοδος στη οικονομία

“Η γερμανική οικονομία δεν παρουσιάζει πρόοδο. Η συνεχιζόμενη πτώση στον βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα, σημαίνει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να μάχεται με την ύφεση το επόμενο έτος. Αυτή η κρίση θεωρείται επί του παρόντος από τον πληθυσμό ως μακράν το πιο σημαντικό πολιτικό πρόβλημα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές που αναμένεται – όπως όλα δείχνουν – να διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου“.

Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε τη άποψή του για την κατάσταση στη χώρα το 45% των ερωτηθέντων, πλησιάζοντας προς το τέλος του 2024.

Την ίδια στιγμή, το μεταναστευτικό θεωρείται το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα για το 23% των ερωτηθέντων, ενώ το 18% χαρακτηρίζει την ενότητα “ένοπλες συγκρούσεις/εξωτερική πολιτική” ως υψηλότερη προτεραιότητα.

Ακόμη, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανησυχούν ιδιαίτερα για το εάν η Γερμανία θεωρείται σήμερα ιδανικός τόπος για ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το 50% των πολιτών, βλέπει τις τιμές να αυξάνονται σε σημείο που δεν θα αντέχουν πλέον να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Το 49% φοβάται ότι θα έχει οικονομικό πρόβλημα σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ το 46% αναφέρει ότι δεν θα δύναται να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο στο μέλλον.

Επιπλέον, το 37% φοβάται ότι σε δέκα χρόνια θα αδυνατεί να αντέξει οικονομικά την διατήρηση της κατοικίας του, ενώ περισσότερο από το ένα πέμπτο των απασχολούμενων ερωτηθέντων (21%) θεωρεί ότι θα χάσει τη δουλειά του.

Παρατηρώντας τους υποστηρικτές των κομμάτων στη δημοσκόπηση, οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση, το βιοτικό επίπεδο και τη στέγαση, είναι πολύ μεγαλύτερες μεταξύ των υποστηρικτών του AfD, απ’ ό,τι μεταξύ εκείνων άλλων κομμάτων.

Ενώ το 94% των υποστηρικτών του AfD ανησυχεί για τη Γερμανία ως επιχειρηματική τοποθεσία, μόνο οι μισοί υποστηρικτές του Κόμματος των Πρασίνων ανησυχούν για το ίδιο θέμα.

Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

Γενικότερα, επικρατεί μια έντονη επιθυμία μεταξύ των Γερμανών για κρατικές μεταρρυθμίσεις.

Το 48% επιθυμεί μια εκ βάθρων αλλαγή λίγο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ το 46% πιστεύει ότι είναι απαραίτητες τουλάχιστον μερικές διορθωτικές κινήσεις.

Αυτή η σκέψη προέρχεται κυρίως από τις τάξεις των υποστηρικτών του AfD και της Συμμαχίας BSW της πρώην αντιπροέδρου της Αριστεράς, Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη σε κάποιο κόμμα, η Ένωση CDU/CSU επιλέχθηκε από το 29% των ερωτηθέντων.

Ακολουθεί με 15% το SPD (στο οποίο ανήκει ο Καγκελάριος  Όλαφ Σολτς), το AfD με 12% και οι Πράσινοι με 9%.

Μάλιστα, εάν οι ομοσπονδιακές εκλογές πραγματοποιούνταν την επόμενη Κυριακή, το SPD θα ήταν το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος κατά δύο μονάδες (16%), σε σύγκριση με τα μέσα Νοεμβρίου.

Η Ένωση εξακολουθεί να είναι σαφώς μπροστά στο 32%, ενώ καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των Πρασίνων (14%) και του FDP (4%).

Επιπροσθέτως, το AfD έχασε μια μονάδα (18%) και το BSW μειώθηκε στο 5%.

Τέλος, η Αριστερά (Die Linke) παραμένει στο 3%.

Σχετικά με την διεξαγωγή της δημοσκόπησης, η Infratest Dimap διάβασε το ερωτηματολόγιο σε 1.307 πολίτες με δικαίωμα ψήφου σε 774 τηλεφωνικές και 553 διαδικτυακές συνεντεύξεις από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Το περιθώριο σφάλματος είναι μεταξύ δύο και τριών ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με την εταιρεία.

Eπιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στο 85,7 τον Νοέμβριο από το 86,5, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ελαφριά υποχώρηση στο 86.

Ωστόσο, οι μελλοντικές προσδοκίες των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο 87,2 από το 87,3, παρά τα πολιτικά γεγονότα του τελευταίου μήνα, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και την κατάρρευση του κυβερνητικού σχηματισμού του Σολτς.

Σύμφωνα με τον Ρόμπιν Γουίνκλερ, επικεφαλής οικονομολόγο στην Deutsche Bank Research, το αξιοσημείωτο αυτό γεγονός σημαίνει είτε ότι οι γερμανικές εταιρείες δεν αγχώνονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, είτε ότι αυτές οι ανησυχίες αντισταθμίζονται από την προοπτική νέων εκλογών στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: 

UniCredit: Έφοδος σε παράρτημα της τράπεζας για φοροδιαφυγή €200 εκατ.

Γερμανία: To Ισραήλ δεν διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα

Γερμανικά ΜΜΕ: Αναδεικνύουν τη δημοσιονομική επιτυχία της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με την κρίση στη Γαλλία