Η Ελένη Βρεττού, είναι η τραπεζίτισσα που επανέφερε με αξιώσεις στο banking την Attica Bank με την κεφαλαιοποίηση της χθες να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Φανερά συγκινημένη αλλά ταυτόχρονα ικανοποιημένη και περήφανη, η CEO της νέας τράπεζας που προέκυψε μετά την απορρόφηση της Παγκρήτιας –και θα λανσαριστεί με νέο όνομα μέχρι τον Απρίλιο- χθες στις 10.30 το πρωί χτύπησε το παραδοσιακό καμπανάκι του Χρηματιστηρίου και δήλωσε πως: Σήμερα είναι ημέρα γιορτής και συγκίνησης για εμένα. Μου έρχονται στο μυαλό τα δύο χρόνια που πέρασαν από το καλοκαιρι του 2022 όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για να αναλάβω μια ημιθανή τράπεζα…

1

Εικοσιοκτώ μήνες μετά η Ελένη Βρεττού -μαζί με τη διοικητική ομάδα των δύο τραπεζών- πέτυχε το ακατόρθωτο: την πρώτη μεγάλη τραπεζική συγχώνευση στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση και μεταβιβάζεται ο έλεγχος με ποσοστό περίπου 55% στην Thrivest. Και όπως είπε: Δημιουργήθηκε η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα. Πριν από δύο χρόνια κανείς δεν πίστευε αυτό που ζούμε σήμερα, ούτε και γω. Η αύξηση κεφαλαίου των 735 εκατ ευρώ ολοκληρώθηκε και η τράπεζα πλέον έχει γυρίσει οριστικά σελίδα.

Η Ελένη Βρεττού ευχαρίστησε το ΤΧΣ, την Thrivest που πίστεψε το όραμά της για τη συγχώνευση, την Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικά τον Γιάννη Στουρνάρα που την εμπιστεύθηκε, τους μικρομετόχους, τους συνεργάτες της.

Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξανδρο Εξάρχου ευχαριστώντας τον γιατί ήταν δίπλα της αυτά τα δύο χρόνια, με ψυχή και μυαλό. «Hταν δίπλα μου, σαν ψυχή, σαν μυαλό και με τη θέληση που τον διακρίνει. Χωρίς εκείνον δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δύο χρόνια πριν- Νοέμβριος 2022

Το σχέδιο της Ελένης Βρεττού, από την στιγμή που είπε το ναι στον Διοικητή της ΤτΕ να αναλάβει την «ανάταξη» της Attica Bank, μιας τράπεζας «φορτωμένης» με πολλές κομματικές αμαρτίες, «πνιγμένη» σε θαλασσοδάνεια, δηλαδή στην ουσία χρεοκοπημένη, ήταν η συγχώνευση της με την Παγκρήτια.

Πολλοί τότε χαρακτήρισαν αυτό το σχέδιο ως «παράτολμο» και ότι είχε την σφραγίδα αποτυχίας. Όμως αυτό το σχέδιο ήταν και η λύση για την σωτηρία των δύο τραπεζών. Και είχε την απόλυτη στήριξη τόσο του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest.

Ωστόσο από τη στιγμή που μπήκε σε εφαρμογή τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν πολλά.

Επί δύο χρόνια η Ελένη Βρεττού με σωστά δομημένο σχέδιο, ατσάλινη επιμονή, πείσμα αλλά και διαλλακτικότητα διέψευσε όλους εκείνους που θεώρησαν ότι το σχέδιο της δεν είχε προοπτική.

Αλλάξαμε πίστα, μηδενίσαμε το κοντέρ

Και η χθεσινή ήταν η μέρα της δικαίωσης για την ικανή τραπεζίτισσα.

Η τράπεζα αλλάζει πίστα, μηδενίσαμε το κοντέρ, όμως πλέον τα δύσκολα είναι μπροστά γιατί εμείς έχουμε δημιουργήσει προσδοκίες, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους η Ελένη Βρεττού.

Σε κάθε περίπτωση η Attica Bank έπαψε να είναι ο μεγάλος loser του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και έχει βγει μπροστά με αξιώσεις, προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Εξάλλου το Fiera Capital μπήκε στην ΑΜΚ με 12 εκατ ευρώ.

Εκτός από το Fiera Capital, άλλα δύο funds, ήθελαν να συμμετάσχουν στην αύξηση, όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει τεχνικά, διότι θα έπρεπε να αλλάξει η συμφωνία μετόχων, είπε η Ελένη Βρεττού και συμπλήρωσε:

Μπορεί αυτό να μην έγινε τώρα, όμως το επόμενο 18μηνο θα υπάρξει νέο placement και θα ενισχυθεί η διασπορά των μετοχών της τράπεζας.

Σήμερα το ποσοστό της Thrivest είναι κάτι λιγότερο από 55% και του ΕΦΚΑ ελαφρώς υψηλότερο του 3% στην ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα. Το free float είναι στην περιοχή του 7%.

Οι νέοι στόχοι

Το νέο μεγάλο στοίχημα είναι τώρα να ολοκληρωθεί η λειτουργική συγχώνευση με την Παγκρήτια, η ενοποίηση των συστημάτων και το rebranding.

Το λανσάρισμα του νέου ονόματος θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν αλλάξει μορφή και τα καταστήματα της νέας τράπεζας.

Μέσα στο 2025 θα «τρέξει» και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ θα κλείσουν περί τα 12 καταστήματα, κυρίως σε περιοχές που το ένα κατάστημα βρίσκεται κοντά στο άλλο.

Στόχος της τράπεζας είναι να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της σε χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής, σε ενέργεια, ναυτιλία, real estate. Όπως είπε η κα Βρεττού οι νέες εκταμιεύσεις της τράπεζας διαμορφώνονται στα 300 εκατ. ευρώ και άλλα 300 εκατ. ευρώ είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών που έχει δώσει.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στην ανάπτυξη των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Όπως είπε η Ελένη Βρεττού στο μετοχικό μας κεφάλαιο συμμετέχει η Syndea, είμαστε η μόνη τράπεζα με ξεχωριστή γενική διεύθυνση bancassurance και θα λανσάρουμε προϊόντα που δεν θα διαθέτει καμία τράπεζα.

Επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη του wealth management αξιοποιώντας την «προίκα» που έχει από την HSBC και τις συμφωνίες με μεγάλους οίκους όπως: Franklin Templeton, Blackrock, Schroders.

Και στόχος είναι η τράπεζα να πετύχει κέρδη προ προβλέψεων 200-250 εκατ. ευρώ το 2027 .

Ηρακλής 3

Η τράπεζα μετά την ένταξη των κόκκινων δανείων της στον Ηρακλή θα έχει NPE κάτω του 3% και αυτό αποτελεί την πιο γρήγορη εξυγίανση που πέτυχε ποτέ κάποια τράπεζα, είπε η Ελένη Βρεττού, σημειώνοντας πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ για τις εγγυήσεις του Ηρακλή.

«Κάναμε πολύ καλή δουλειά για την εξυγίανση της τράπεζας από τα «κόκκινα» δάνεια και την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3» τόνισε η κα Βρεττού υπογραμμίζοντας πως είχε υψηλότερο rating σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις των άλλων τραπεζών (στο BB+ και τιμή 0,35 ευρώ).

Διαβάστε επίσης

Attica Bank: Σε ποια κεφαλαιοποίηση στοχεύει ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας και το limit up

Ιστορική ημέρα για την Attica Bank: Η Ελένη Βρεττού χτύπησε το «καμπανάκι» της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου

Βρεττού: Η Attica Bank είναι ανοικτή σε συνεργασίες