ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H UBS και ο τραπεζικός αναλυτής Stephan Potgieter εξηγούν και αναλύουν το πώς είναι τοποθετημένοι οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες και πώς αυτές οι επενδυτικές θέσεις εξελίσσονται.
«Οι τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι προς το ανώτερο άκρο για την περίοδο του δωδεκαμήνου και του τριμήνου και γύρω στη μία τυπική απόκλιση πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους.
Παρατηρήσαμε σχετικά χαμηλές επιδόσεις στις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών φέτος, παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και την ισχυρή απόδοση το γ’ τρίμηνο.
Πιστεύουμε ότι ο βασικός λόγος είναι οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την πιθανή πτώση των επιτοκίων γρηγορότερα από το αναμενόμενο και το χαμηλότερο επίπεδο από ότι προηγουμένως.
Η τοποθέτηση των επενδυτών αντανακλούσε αυτό, όπως φαίνεται από τη μείωση στις βαθμολογίες συνωστισμού κατά τη διάρκεια του έτους, αν και είδαμε μια ισχυρή ανάκαμψη πιο πρόσφατα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών με τον μεγαλύτερο συνωστισμό στην περιοχή ΕΜΕΑ», εξηγεί ο Stephan Potgieter της ελβετικής τράπεζας.
Οι τοποθετήσεις επί των μετοχών και οι τάσεις
Η ΕΤΕ είναι επί του παρόντος η τράπεζα με τον μεγαλύτερο συνωστισμό μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ακολουθούμενη από την Alpha Bank, μετά από μια πρόσφατη μεγάλη αύξηση του συνωστισμού, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει επίσης σχετικά συνωστισμένη σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Πειραιώς εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τις υψηλές κορυφές που είχαν διαμορφωθεί το περασμένο έτος.
Η βαθμολογία της Eurobank συνέχισε να διολισθαίνει χαμηλότερα γύρω στο μηδέν κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά πρόσφατα ανέκαμψε, καθώς η μετοχή αντέδρασε θετικά στην ανακοινωθείσα εξαγορά των υπόλοιπων μειοψηφιών της Ελληνικής Τράπεζας.
Ωστόσο, εξακολουθεί να εμφανίζει το λιγότερο συνωστισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών αν και είναι η μόνη με σημαντική διεθνή στρατηγική ανάπτυξης.
«Τοποθετούμε τις βαθμολογίες συνωστισμού των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των τραπεζών της περιοχής ΕΜΕΑ, παρουσιάζοντας τις βαθμολογίες και τις μεταβολές σε ετήσια βάση για επιλεγμένες τράπεζες που καλύπτουμε στην ΕΜΕΑ. Αυτό δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται οριακά πάνω από τη μέση, αλλά όχι μεταξύ των μετοχών με τον μεγαλύτερο συνωστισμό.
Παραμένουμε θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες με αξιολογήσεις αγοράς (buy) και για τις τέσσερις. Πιστεύουμε ότι η υποτίμηση της ΕΤΕ είναι υπερβολική λόγω των ανησυχιών για συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου NIM (με αποτίμηση δείκτη P/TNAV 0,75 φορές για το 2025 έναντι βιώσιμου RοTE περίπου 17% για δείκτη κεφαλαίων CET1 14% και τρέχον CET1 18,7%).
Όπως φαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συνωστισμένων στην μεταξύ των τραπεζών της περιοχής ΕΜΕΑ που καλύπτει η UBS, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη ΜΕΝΑ και τη Νότια Αφρική.
Βρίσκονται κάπως πάνω από τη μέση με την Εθνική Τράπεζα με τον μεγαλύτερο συνωστισμό. Καμία από τις ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγότερο συνωστισμένων ονομάτων ή να έχουν αρνητική βαθμολογία», καταλήγει ο Stephan Potgieter.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σλοβακία: Ο Φίτσο λέει πως εξασφάλισε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη συνάντησή του με τον Πούτιν
- Λος Αντζελες: Αστέρες του Χόλιγουντ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των πυρκαγιών
- Αύξηση αμυντικών δαπανών στις χώρες του ΝΑΤΟ: “Μη ρεαλιστικός” ο στόχος του 5%, λένε οι αναλυτές
- Παύλος Μαρινάκης: Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ήταν, είναι και θα παραμείνουν πολύ στενές, στρατηγικής σημασίας