• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Σε 120 δόσεις η ρύθμιση χρεών έως 50.000 ευρώ -Τα κριτήρια

    • NewsRoom


    «Ανάσα» σε 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων του οποίου ανοίγει στις 3 Αυγούστου.

    Τα κριτήρια για να ενταχθεί ένας επιχειρηματίας κανείς στη ρύθμιση είναι:

    – Να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη μέχρι 31/12/2016 είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

    – Να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδά της, έχουν θετικό πρόσημο.

    Ωστόσο για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέος από 3.000-20.000 προς το Δημόσιο το «κούρεμα» αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ οι δόσεις της ρύθμισης είναι και σε αυτήν την περίπτωση 120, ενώ για όσους έχουν χρέη 0-3.000 ευρώ οι δόσεις γίνονται 36, ενώ δε θα υπάρξει «κούρεμα».

    Ο οφειλέτης, ο οποίος μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε, όπου θα εντάξει σε πίνακα όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του.

    Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί είναι η έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί. Το τελευταίο ισχύει για οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

    Η τυποποιημένη μέθοδος προβλέπει, για όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ και κάνουν αίτηση ρύθμισης, αποπληρωμή των οφειλών σε 120 δόσεις με παράλληλη διαγραφή των τόκων υπερημερίας προς τις τράπεζες και των προσαυξήσεων προς Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Με την αυτόματη υπαγωγή των χρεών έως 50.000 ευρώ σε 120 δόσεις επιδιώκεται η ταχεία ρύθμιση των οφειλών που έχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες αξιολόγησης βιωσιμότητας. Μοναδικό κριτήριο θα είναι, ουσιαστικά, το κριτήριο της επιλεξιμότητας για την ένταξη στον νόμο, δηλαδή:

    • To θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή

    • Το θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετικής καθαρής θέσης για επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα. Αρκετές πάντως είναι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν την τελευταία οικονομική χρήση, δηλαδή αυτή του 2016, για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και να ικανοποιήσουν το κριτήριο της επιλεξιμότητας, που είναι και η βασικότερη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη διαδικασία.

    Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis. Μόλις καταχωρίσει τους κωδικούς του, το σύστημα θα αναγνωρίσει αυτομάτως αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

    Δηλαδή, αν ο ΑΦΜ ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο που δεν έχει πτωχευτική ιδιότητα. Να σημειωθεί ότι εφόσον ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλει την αίτησή του, εκεί θα βρει καταχωρημένα όλα του τα χρέη που έχουν δηλωθεί από τις τράπεζες, την εφορία, τα τελωνεία, τα ασφαλιστικά ταμεία.

     

    Ετσι, οι επιχειρήσεις με οφειλές έως 2 εκατ. ευρώ και τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ θα αξιολογηθούν με βάση συγκεκριμένους αριθμοδείκτες που θα πιστοποιούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και βάσει αυτών θα υπολογίζονται οι δόσεις που θα μπορεί να δίνει προς τους πιστωτές της και φυσικά το τυχόν «κούρεμα» οφειλής.

    Με βάση την αυτοματοποιημένη διαδικασία, αλλά με δυνατότητα υποβολής μελέτης βιωσιμότητας, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές έως 2 εκατ. ευρώ, αλλά τζίρο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναγκαία θα είναι η υποβολή μελέτης αναδιάρθρωσης για όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ και τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ.

    Δ. Παπαδημητρίου: Αναμένουμε μεγάλη συμμετοχή των επιχειρήσεων

    Δημόσια κλήρωση μεταξύ των αιτούντων για εγγραφή στο Μητρώο Συντονιστών του νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και του ειδικού‭‭ ‬γραμματέα‬ Διαχείρισης‭ ‬Ιδιωτικού‭ ‬Χρέους,‭ ‬Φώτη‭ ‬Κουρμούση.

    Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης επιλέχθηκαν οι 320 συντονιστές που προβλέπει ο νόμος για όλες τις περιφέρειες της χώρας πλην του Βορείου Αιγαίου, όπου οι προβλεπόμενες θέσεις δεν‭ καλύφθηκαν‭ και‭ ‬άρα‭ δεν‬‭ ‬χρειάστηκε‭ ‬κλήρωση.‭ ‬‬Συνολικά,‭ ‬υποβλήθηκαν‭‭ ‬986 αιτήσεις, εκ των οποίων έγκυρες είναι οι 974.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, «βούληση του νομοθέτη είναι να υπάρχει μία αρχική, μικρή λίστα συντονιστών, ώστε ο καθένας να αναλάβει σημαντικό αριθμό υποθέσεων,‭ ‬να‭ ‬μπορεί‭ ‬να‭ ‬ασχολείται‭ ‬μεγάλο‭‭ ‬κομμάτι ‬του‭ ‬χρόνου‭ ‬του‭ ‬και‭ ‬να εξειδικευτεί στη διαδικασία».

    Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο υπουργός, «όσοι δεν‬ κληρωθούν‭ ‬σήμερα‭ θα‭ ‬είναι ‬επιλαχόντες‭ ‬και,‭ ‬καθώς‬ πιστεύω‭ ‬ότι ‬θα ‬έχουμε μεγάλη συμμετοχή ‬από επιχειρήσεις, θεωρώ ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά‭ ‬θα χρειάζονται περισσότεροι συντονιστές και έτσι θα αξιοποιηθούν σταδιακά όλοι».

    Για κάθε περιφέρεια έγινε ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί γι’ αυτήν. Σε κάθε περίπτωση δημιουργήθηκε μία τυχαία σειρά αριθμών, στη βάση των οποίων καλύφθηκαν οι προβλεπόμενες θέσεις και καθορίστηκε η σειρά των επιλαχόντων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HSBC Ελλάδας: Aλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνος Γερμανός: Η δύναμη πυρός των 1,3 δισ. ευρώ και οι βλέψεις για την κορυφή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τάφος για τους Έλληνες η εφορία και ο Τσακαλώτος. Σοκ από τα νέα εκκαθαριστικά

     



    ΣΧΟΛΙΑ