ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κοινή ερώτηση για τον ρόλο της ΕΕ στη νέα κρίση στη Συρία και τη στήριξη της ελληνικής και χριστιανικής κοινότητας στο Χαλέπι, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντις Μπελέρης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης προς την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάγια Κάλας, με αφορμή «την κατάληψη του Χαλεπίου από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, οργάνωση στην οποία κυριαρχούν ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα και οργανώσεις Σύριων ανταρτών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι δύο ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «ο πόλεμος αυτός, πέρα από τη γεωπολιτική αστάθεια και τις υλικές καταστροφές που επιφέρει στην περιοχή, έχει ως σημαντικότερη συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών», προσθέτοντας ότι «από τον πόλεμο πλήττονται οι χριστιανικές κοινότητες της περιοχής, μέλη των οποίων είναι και πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα».
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «η ελληνική ομογένεια στο Χαλέπι αριθμεί 50 οικογένειες, ενώ οι χριστιανοί υπολογίζονται σε πάνω από 20.000» και ότι «καθώς το ελληνικό κράτος και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επιφυλακή για τη στήριξή τους», αναμένουν «να διευκρινιστεί ο ρόλος της ΕΕ στη διαχείριση αυτής της κρίσης».
Κατόπιν αυτών, ερωτούν την ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης «για τον τρόπο, με τον οποίο προτίθεται να στηρίξει τις επιχειρήσεις των κρατών μελών για την ασφαλή απομάκρυνση των κοινοτήτων αυτών από τις εμπόλεμες ζώνες», καθώς και «για τις ενέργειές της, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση των τζιχαντιστών και η δημιουργία νέου ισλαμικού κράτους στην περιοχή του Λεβάντε».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
«Η ελληνική και χριστιανική κοινότητα δοκιμάζεται στο Χαλέπι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η συριακή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της πόλης του Χαλεπίου από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, οργάνωση στην οποία κυριαρχούν ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα και οργανώσεις Σύριων ανταρτών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμη θλιβερό επακόλουθο των συρράξεων που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στη Συρία. Ο πόλεμος αυτός, πέρα από τη γεωπολιτική αστάθεια και τις υλικές καταστροφές που επιφέρει στην περιοχή, έχει ως σημαντικότερη συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Από τον πόλεμο πλήττονται οι χριστιανικές κοινότητες της περιοχής, μέλη των οποίων είναι και πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.
Η ελληνική ομογένεια στο Χαλέπι αριθμεί 50 οικογένειες, ενώ οι χριστιανοί υπολογίζονται σε πάνω από 20.000. Καθώς το ελληνικό κράτος και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επιφυλακή για τη στήριξή τους, αναμένουμε να διευκρινιστεί ο ρόλος της ΕΕ στη διαχείριση αυτής της κρίσης.
Με τα δεδομένα αυτά ερωτάται η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή:
1. Με ποιο τρόπο προτίθεται να στηρίξει τις επιχειρήσεις των κρατών μελών για την ασφαλή απομάκρυνση των κοινοτήτων αυτών από τις εμπόλεμες ζώνες;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση των τζιχαντιστών και η δημιουργία νέου Ισλαμικού κράτους στην περιοχή του Λεβάντε;»
Διαβάστε επίσης:
Σκυλακάκης: Συνάντηση με Γιώργο Περιστέρη(ΤΕΡΝΑ) και Mohamed Jameel Al Ramahi(Masdar)
Ουκρανία: Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι επισκέπτεται τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με την ομάδα του Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χριστοδουλίδης – Τραμπ: Για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας και Μέση Ανατολή συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία
- Νέα εξαγορά Αμερικανών στο αγγλικό ποδόσφαιρο – Ποιος αγοράζει την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
- Απρόοπτο με την υγεία του Μητσοτάκη στην Βουλή – Γιατί επέσπευσε την ομιλία του
- Γαλλία: Εν αναμονή του διαγγέλματος Μακρόν το μείζον ερώτημα είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Μπαρνιέ