Μία δέσμευση της Πολιτείας που εκκρεμούσε τα τελευταία 30 χρόνια φαίνεται ότι παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Το Διεθνές Απολυτήριο, γνωστό και ως International Baccalaureate (ΙΒ), το οποίο εδώ και δεκαετίες προσφέρουν πάνω από 15 ιδιωτικά σχολεία στην χώρα μπαίνει για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Γενεύη, στην έδρα του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού  οργανισμός International Baccalaureate Organization (IBO) για να συζητήσει με τον Γενικό Διευθυντή Olli-Pekka Heinonen και τα στελέχη του τη δυνατότητα εισαγωγής του IB στο δημόσιο σχολείο.

Πιερρακάκης: Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση»

Μιλώντας στο mononews, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας αλλά και στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης για τους μαθητές.

 «Για πρώτη φορά εισάγεται στη δημόσια εκπαίδευση, η δυνατότητα απόκτησης Διεθνούς Απολυτηρίου που μέχρι σήμερα ήταν συνδεδεμένη αποκλειστικά με την ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Η πρωτοβουλία αυτή αποτυπώνει στην πράξη τη βασική αρχή μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που δεν είναι άλλη από την προσφορά ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση σε κάθε μαθήτρια και μαθητή. Παράλληλα το δημόσιο σχολείο ενδυναμώνεται περαιτέρω με αύξηση των διαθέσιμων εναλλακτικών που προσφέρει για τη σταδιοδρομία των μαθητών».

Μία εκκρεμότητα από τη δεκαετία του ’90

Το IB υλοποιείται σε 6.000 σχολεία σε 150 χώρες του κόσμου. Αν και σε άλλα μέρη, η δημόσια εκπαίδευση συμμετέχει ενεργά στην παροχή αυτής της υπηρεσίας στους μαθητές, στην Ελλάδα, το ΙΒ αποτελούσε προνόμιο μόνο των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων.

Το σχέδιο του κ. Πιερρακάκη προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του Διεθνούς Απολυτηρίου από τον Σεπτέμβριο του 2026 σε πέντε πρότυπα Λύκεια με στόχο την επέκτασή του σταδιακά και στα 21 συνολικά πρότυπα Λύκεια της χώρας.

Ήδη από την δεκαετία του ’90 υπήρχαν συζητήσεις για την εφαρμογή του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ διεθνώς άρχισε να εφαρμόζεται  από την δεκαετία του ’60.

Απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών

Το Διεθνές Απολυτήριο αποτελεί ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, ιδιαίτερα απαιτητικό, το οποίο απέχει στην προσέγγισή του από το ελληνικό απολυτήριο του Λυκείου. Αναγνωρίζεται διεθνώς από χιλιάδες Ιδρύματα, κάποια εκ των οποίων είναι κορυφαία.

Στην Ελλάδα πάνω από 15 ιδιωτικά σχολεία έχουν λάβει πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό IBO για την εφαρμογή του προγράμματος. Αν και ο αριθμός των μαθητών που το επιλέγουν είναι περιορισμένος, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν ενισχύσει το διεθνές τους προφίλ με την παροχή του εν λόγω προγράμματος.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα αγγλικά, στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών γίνεται με πολύ διαφορετικά εργαλεία από αυτά που εφαρμόζονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς προβλέπεται στενή παρακολούθηση των επιδόσεων των μαθητών και πληθώρα εργασιών σε εντατικούς ρυθμούς, πέραν των προβλεπόμενων εξετάσεων.

Απαιτητικά είναι και τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Το άνοιγμα στη δημόσια εκπαίδευση

Η δυνατότητα εφαρμογής του στο δημόσιο σχολείο, ξεκινώντας από τα πρότυπα σχολεία, έναν θεσμό που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες αιτήσεις από γονείς για περιορισμένες θέσεις εισαγωγής, στόχο έχει να δημιουργήσει νέεςα ευκαιρίες για περισσότερους μαθητές, με μία εναλλακτική επιλογή αυτής της συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το ΙΒ αποτελεί ένα ισχυρό «χαρτί» για όποιον επιθυμεί να διεκδικήσει μία θέση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα αποτελεί διαβατήριο για την εισαγωγή, χωρίς τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εφόσον ξεκινήσει η εφαρμογή του τον Σεπτέμβριο του 2026, οι πρώτοι μαθητές που θα το λάβουν θα είναι όσοι αποφοιτήσουν τον Μάιο του 2028.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) στα δημόσια σχολεία

Πιερρακάκης: 10.700 αποβολές για κινητά σε σχολεία – 50 κορυφαία πανεπιστήμια θα συμπράξουν με ελληνικά ΑΕΙ για μεταπτυχιακά

Πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στο ραντάρ των διεθνών φοιτητών