ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χάος επικρατεί στη Σεούλ μετα την πρωτοφανή απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ να κηρύξει την επιβολή στρατιωτικού νόμου με έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος κατηγόρησε τα αριστερά κόμματα ότι σχεδίαζαν εξέγερση και ότι τρέφουν συμπάθεια προς την Βόρεια Κορέα.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Χαν Ντονγκ-Χουν δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου είναι λάθος και δεσμεύτηκε να την παρεμποδίσει, ενώ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λι Τζάε-Μιουνγκ χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση και κάλεσε τους βουλευτές του στην Βουλή για να την ακυρώσουν παράλληλα καλώντας τον λαό να βγει στους δρόμους. Ο Λι Τζάε-Μιουνγκ ανέφερε πως «Ο πρόεδρος Γιουν Σεοκ Γιολ πρόδωσε τον λαό».
Στη Βουλή 190 από τους 300 βουλευτές πέρασαν ψήφισμα που καλεί τον πρόεδρο της χώρος να άρει το στρατιωτικό νόμο. Την ίδια ώρα στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούσαν να εισέλθουν εντός των αιθουσών της Βουλής. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον στρατό να μπαίνει στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί.
Λίγο αφότου οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα να μπλοκαριστεί το διάταγμα του στρατιωτικού νόμου που έφερε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, δεκάδες στρατιώτες που είχαν μπει στο κεντρικό κοινοβουλευτικό κτίριο άρχισαν να αποσύρονται.
Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης μίλησε αμέσως μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την άρση του στρατιωτικού νόμου αναφέροντας πως όποιος ενεργεί με εντολή του προέδρου είναι παράνομος.
ΟΗΕ: Παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ στενά και με ανησυχία»
Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει κάνει περιορισμένες παρατηρήσεις για τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα.
«Ο γενικός γραμματέας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα αεροπλάνο για την επιστροφή στη Νέα Υόρκη, αλλά προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και με ανησυχία. Αλλά σε αυτό το σημείο αυτό είναι το μόνο που έχω να πω», είπε ο Ντουζαρίκ.
Πιεζόμενος από δημοσιογράφους, πρόσθεσε: «Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα και… σε αυτό το σημείο, αυτό έχω να πω».
ΗΠΑ: Παρακολουθούν τα γεγονότα στη Νότια Κορέα με «σοβαρή ανησυχία»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τα γεγονότα στη Νότια Κορέα με «μεγάλη ανησυχία».
Πρόσθεσε ότι είχε κάθε ελπίδα και προσδοκία ότι τυχόν πολιτικές διαφορές θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου.
Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Υπουργός Άμυνας: Ο στρατιωτικός νόμος παραμένει μέχρι να τον αποσύρει ο πρόεδρος
Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την άρση ή μη του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Αναμένεται ομιλία του Γιουν Σουκ Γέολ για να ανακοινωθεί τι θα εφαρμοστεί τελικά. Όπως έχει αναφερθεί πριν από λίγη ώρα καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές του Κοινοβουλίου ο στρατιωτικός νόμος, ενώ μέλη της αντιπολίτευσης παραμένουν εντός του κτιρίου και η αστυνομία και στρατός έχουν αποχωρήσει.
«Θα διατηρήσουμε το νόμο μέχρι να βγει κι η επίσημη απόφαση του προέδρου μας» διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας.
Παραμένει ο στρατιωτικό νόμος
Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας λέει ότι θα διατηρήσει τον στρατιωτικό νόμο έως ότου ακυρωθεί από τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ.
Το νέο μήνυμα της αντιπολίτευσης μετά την καταψήφιση του στρατιωτικού νόμου
Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματός του θα παραμείνουν στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου μέχρι ο πρόεδρος να άρει κι επίσημα το διάταγμά του.
Πλήθος διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο κατά της επιβολής του στρατιωτικού νόμου
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (τοπική ώρα), έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδονται απευθείας από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Situations getting out of hand in Seoul, South Korea, as people are chanting shut down Martial Law, OVERTHROW THE DICTATORSHIP. pic.twitter.com/uaVwUF7EmU
— Miss Roy 👑 (@FuriousSunanda) December 3, 2024
«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε μια ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο έχει σφραγιστεί.
❗️South Koreans take to the streets protesting against martial law #SouthKorea pic.twitter.com/06Sw0N3wsP
— Ignorance, the root and stem of all evil (@ivan_8848) December 3, 2024
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι είναι πολιτικά προσκείμενη στην Βόρεια Κορέα και ότι «παραλύει» την κυβέρνηση με δραστηριότητες κατά του κράτους, αναφέρει ο ιστότοπος news18.com.
Σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται πως ορισμένοι διαδηλωτές φαίνεται ότι προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση, καθώς αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν. «Τερματίστε τον στρατιωτικό νόμο! Τέλος στον στρατιωτικό νόμο!» φώναζαν οι διαδηλωτές.
⚡️🇰🇷 People in South Korea have taken to the streets to protest against the declaration of martial law. pic.twitter.com/MyFItOKmsx
— Intelligence FRONT (@intelligencefnt) December 3, 2024
Παράλληλα, το κοινοβούλιο – με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές – ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουον-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζαε-Μιουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο. «Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.
Τι δήλωσε ο προκάτοχος του Γιουν
Ο προκάτοχος του Γιουν, Μουν-Τζαε-ιν, που πρόσκειται στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η κορεατική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. «Ελπίζω η Εθνοσυνέλευση να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τη δημοκρατία από την κατάρρευση. Ζητώ από τον λαό να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη δημοκρατία και να βοηθήσουμε την Εθνοσυνέλευση να λειτουργεί κανονικά», πρόσθεσε.
Μήνυμα της Κίνας σε πολίτες της που βρίσκονται στη Νότια Κορέα
Στο μεταξύ, η πρεσβεία της Κίνας στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Η πρεσβεία συμβούλευσε «τους πολίτες της Κίνας στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι (…) να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια, να περιορίσουν τις μη απαραίτητες εξόδους τους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Πτώση του Γουόν
Η κήρυξη Στρατιωτικού νόμου επηρέασε ήδη το κορεατικό γουόν που διολίσθησε έως και τα 1.430 γουόν ανά δολάριο κατά τη διάρκεια των νυχτερινών υπεράκτιων συναλλαγών.
Πως η Νότια Κορέα έφτασε στον στρατιωτικό νόμο
Η κήρυξη Στρατιωτικού νόμου ήρθε μετά από μήνες πολιτικής κρίσης καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του Γιουν και το Δημοκρατικό κόμμα που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούν για μια σειρά θεμάτων.
Το Δημοκρατικό κόμμα πρόσφατα προσπάθησε να περάσει τον δικό του προϋπολογισμό ενώ επέβαλλε πρόταση μομφής κατά του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας.
Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει καταγγείλει τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις.
Μάλιστα, ο τελευταίος καταδικάστηκε τον Νοέμβριο για παραβίαση του εκλογικού νόμου.
Διαβάστε επίσης:
Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις πέντε σημείων για τις τράπεζες – Τι απαντά σε Ανδρουλάκη
Νετανιάχου: Ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη «σκληρή» δήλωσή του
Νετανιάχου: Ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη «σκληρή» δήλωσή του