ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σήμα Μητσοτάκη και το ράλι, τι έγινε στο Λονδίνο, το μπόνους του Εξάρχου, ποιος υπουργός φεύγει, πώς γλίτωσε τη φυλακή ο Νίκας, η Μύκονος και ο Καιρίδης, ο πολιτικός και η… Λένα Ζευγαρά
Συνέντευξη στο CNN παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ, η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε ακούσει τις «καμπάνες που ηχούσαν δυνατά» πριν τις αμερικανικές εκλογές για μια σειρά από θέματα όπως οι τιμές της ενέργειας και η αδυναμία διαμόρφωσης ενός οικοσυστήματος τεχνολογίας. Τόνισε δε πως η κρίση στην ΕΕ ήταν εδώ αλλά πολλοί δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν.
«Η κρίση ήταν εδώ και απλά πολλοί δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Οι τιμές της ενέργειας, η αδυναμία να διαμορφώσουμε ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Οι καμπάνες ηχούσαν δυνατά πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να είναι εφαλτήριο για να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που επιλέξαμε να αγνοήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η έκθεση Ντράγκι κρίσιμα ζητήματα για την στρατηγική αυτονομία, ωστόσο όπως ανέφερε «δεν μπορούμε να διαλέγουμε ό,τι μας βολεύει από την Έκθεση Ντράγκι». «Αν κάποιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με πλειοψηφία (σ.σ. όχι ομοφωνία), ενδεχομένως πρέπει να είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε ειλικρινά».
«Οι προτάσεις έχουν συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπάρχει momentum, είμαστε σε σημείο καμπής και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις π.χ. για το αν θα ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα, όχι μόνο κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και συλλογικά. Θα μπορέσουμε να κάνουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά παράλληλα να αντιμετωπίσουμε και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν κοινό δανεισμό και ανάληψη χρέους, άλλες αφορούν κανονιστικές απλοποιήσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης..
Σε ερώτηση για την κυβερνητική κρίση σε Γαλλία και Γερμανία και την σταθερότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαι ένας από τους λίγους στο Συμβούλιο που έχει δουλέψει με τον πρόεδρο Τραμπ. Εκπροσωπώ μια χώρα που έχει πετύχει ένα αξιοθαύματο comeback. Σε πολλες χώρες υπάρχουν ζητήματα με τους προϋπολογισμούς. Η Ελλάδα έχει πλεονάσματα, άλλες χώρες αυξάνουν φόρους, ενώ εμείς μειώνουμε. Εμείς προσερχόμαστε στο τραπέζι, έχοντας βάλει τα του οίκου μας σε τάξη».
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 725 εκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ
Τελεσίγραφο Τραμπ σε Χαμάς: Απελευθερώστε τους ομήρους έως τις 20 Ιανουαρίου αλλιώς θα γίνει κόλαση