Αυξημένη είναι η εμπορική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι  από το 2019 υπάρχει αύξηση 55% των εξαγωγών μας προς τη Μεγάλη Βρετανία και 40% αύξηση των βρετανών τουριστών στη χώρα μας.

Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και συναντήσεις με επενδυτές και μεγάλους οίκους του εξωτερικού και με δεδομένο ότι η χώρα έχει ανακτήσει μεγάλο κεφάλαιο αξιοπιστίας, θα απευθύνει κάλεσμα, αναδεικνύοντας την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Για το στόχο της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε πως τέτοια ζητήματα απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός γίνεται συντονισμένη και προσεκτική προσπάθεια.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό που επιδιώκουμε και επιθυμούμε κάποια στιγμή θα συμβεί και ελπίζουμε πολύ σύντομα», υπογράμμισε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο.

«Δεν μπορώ να πω κάτι. Απαιτούνται και γίνονται λεπτοί χειρισμοί οι οποίοι εφόσον ωριμάσουν, στον κατάλληλο χρόνο, μετά βεβαιότητας θα έχουμε καλά νέα», απάντησε σχετικά με δημοσίευμα στο skynews περί συναντήσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου.

«Δεν το γνωρίζω. Γίνεται πολύ προσεκτική και συντονισμένη προσπάθεια», απάντησε σε επόμενο ερώτημα αν θα επιστρέψουν τα γλυπτά πριν από τις εκλογές του 2027 ενώ ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αποκλείει το καθεστώς δανεισμού, ανέφερε πως «καταλαβαίνω το ενδιαφέρον αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω».

Σε ερώτηση αν είναι αναφορά προσέγγισης του κέντρου η δήλωση του πρωθυπουργού ότι αποτελεί δικαίωση για την Μελίνα το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε πως «ανεξαρτήτως αν αυτό αποτελεί προσέγγιση του κέντρου, είναι μια προσέγγιση να επικρατεί η λογική, το ορθό και το αυτονόητο».

Σημείωσε πως ο πρωθυπουργός αναδεικνύει ότι όλοι οφείλουμε να χτίζουμε πάνω και στα θετικά πεπραγμένα και προηγούμενων κυβερνήσεων.

Έτσι, συνέχισε, δομούμε συνείδηση στην κοινωνία ότι υπάρχουν και στόχοι που πρέπει να είμαστε μαζί και που δεν χωρούν χρωματισμοί και πως είναι κρίσιμο να μπορούμε να συζητάμε ψύχραιμα τι συμφέρει τη χώρα μας.

Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα ειρωνικά σχόλια όπως αυτό της βουλευτού επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενας Ακρίτα, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε πως ήταν μια μέρα δικαίωσης για την Ελλάδα που θέλει να προχωράει μπροστά και πως τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντική επίσπευση.

«Αυτό που έπρεπε να γίνει για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, έγινε. Είναι μια αλλαγή η οποία θα γίνει βίωμα στους πολίτες. Αν έχει κάποιο νόημα η οικονομική ανάπτυξη και τα έργα υποδομής είναι όταν οι πολίτες βιώνουν την αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Υπάρχει και η άλλη πλευρά της Ελλάδας, της μιζέριας και της μελαγχολίας.

Δεν αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο με τέτοια σχόλια. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραδώσει εγκαίρως μεγάλα έργα τα οποία είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας: Δεν μπορεί να επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες

Μητσοτάκης από το Λονδίνο: Δεν θα επιβάλλουμε έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Καραγκούνης για ένσημα: Έρχεται η ταυτοποίηση ΕΦΚΑ με ΕΡΓΑΝΗ – Νομοσχέδιο για την ασφάλεια στην εργασία