Πάνω από 2 δις ευρώ κάθε χρόνο φαίνεται πως χάνει το κράτος από απάτες που στήνονται στη χώρα μας, με εικονικά τιμολόγια και «μαϊμού» συναλλαγές, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάνει τεράστια φορολογικά έσοδα, αλλά και να τους επιστρέφει και ΦΠΑ.  

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα, έχουν πέσει στη «φάκα» των αρχών πάνω από 40 τέτοιες περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την μεγάλη απάτη των 35 εκατ. Ευρώ με την εμπλοκή γνωστού επιχειρηματία της Βόρειας Ελλάδας που είχε απασχολήσει τις αρχές και σε άλλη πολύκροτη υπόθεση πριν από μερικά χρόνια.

1

Το modus operandi

Η μέθοδος των απατεώνων είναι γνωστές στις αρχές, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι οι «τακτικές» εξαπλώνονταν και εκτός συνόρων, ακολουθώντας περίπλοκες διαδικασίες για την αποφυγή ελέγχων ή την καθυστέρηση των διασταυρώσεων μέχρι να γίνουν… καπνός και οι εταιρείες που εμπλέκονται.

Η πιο συνηθισμένη «τακτική» είναι η ύπαρξη πολλών εταιρειών σε διάφορες χώρες, ώστε να γίνεται ο κύκλος των (ανύπαρκτων) συναλλαγών, ενώ συνήθως ο πρώτος Πωλητής και ο τελευταίος αγοραστής είναι το ίδιο πρόσωπο.

Οι επιτήδειοι, όπως έχουν αποκαλύψει και τα εκατοντάδες πορίσματα της Αρχής για το Ξέπλυμα, ιδρύουν εταιρείες «φαντάσματα», τοποθετώντας «μπροστινούς» για να μην εμφανίζονται οι ίδιοι και αποκαλυφθεί ο «κύκλος» της δραστηριότητας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ως εκπρόσωποι εμφανίζονται άτομα από τρίτες χώρες ή ακόμα και ηλικιωμένοι που ακόμα και αν πιαστούν, έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Η δράση ξεκινάει όταν οι εταιρείες ξεκινούν να δηλώνουν εξαγωγές προϊόντων, οι οποίες όμως είναι μόνο στα χαρτιά. Πολλές φορές μάλιστα, υπάρχουν ακόμα και εικονικά δελτία αποστολής, ενώ παρουσιάζουν και τιμολόγια αγοράς τα οποία είναι και αυτά εικονικά.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αποκαλύπτουν τα πορίσματα «φωτιά» της Αρχής για το Ξέπλυμα και της ΑΑΔΕ, αιτούντα επιστροφή ΦΠΑ, ενώ γίνονται δικαιούχοι ακόμα και επιδοτήσεων. Η πρώτη εταιρεία πουλάει τα προϊόντα σε μια εταιρεία «φάντασμα» και αυτή με τη σειρά της σε Τρίτη εταιρεία, η οποία δηλώνει κανονικά την αγορά και τον ΦΠΑ. Αν μεσολαβεί ενδοκοινοτική συναλλαγή τότε ζητά την επιστροφή του ΦΠΑ. Στο μεταξύ, η δεύτερη εταιρεία δεν καταβάλει καν τον ΦΠΑ που εισέπραξε και λίγο πριν «σκάσει» ο έλεγχος τότε βάζει ξαφνικά «λουκέτο» ή μεταφέρει την έδρα εικονικά σε άλλη χώρα, αλλάζοντας ΑΦΜ.

Από τους ελέγχους των αρχών έχει διαπιστωθεί και η τακτική της πραγματικής διακίνησης εμπορευμάτων, ωστόσο παρεμβάλονται πολλές εταιρείες (συνήθως σε χώρες των Βαλκανίων) για να χαθεί ο ΦΠΑ και να τον «καρπωθούν» τα μέλη του κυκλώματος.

 

Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

 

Ανταλλαγή πληροφοριών με ξένες αρχές

Τα τελευταία χρόνια στην Αρχή για το Ξέπλυμα φτάνουν μαζικά αιτήματα από ξένες χώρες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα εδάφη τους και έχουν συναλλαγές με ελληνικές επιχειρήσεις ή έχουν κάποια σύνδεση με τη χώρα μας, ενώ αντίστοιχες πληροφορίες υποβάλουν και οι ελληνικές αρχές.

Πολλές φορές μάλιστα, τα εμπορεύματα που στέλνονται στα εξωτερικό από αυτές τις εταιρείες, παρότι συνοδεύονται με δελτία αποστολής, σε περίπτωση ελέγχου διαπιστώνεται πως τα κιβώτια είναι… άδεια ή έχουν άλλα προϊόντα μικρότερης αξίας, ενώ πολλές φορές πηγαινοέρχονται τα ίδια προϊόντα.

Πιάνουν δουλειά με… «ΔΕΟΣ»

Σε λίγες ημέρες θα ενεργοποιηθεί το νέο «υπερόπλο» της ΑΑΔΕ, το οποίο θα ελέγχει ακριβώς τέτοιες υποθέσεις. Πρόκειται για τους νέους «ράμπο» της εφορίας για τους τελωνειακούς ελέγχους, καθώς σχεδόν όλες οι απάτες τύπου «καρουζέλ» περνούν τις δραστηριότητές τους από τα τελωνεία της χώρας.

Τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν μέρος της νέας υπηρεσίας «ΔΕΟΣ» που ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο.

Για να εξαχθεί ή να εισαχθεί ένα εμπόρευμα θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα Τελωνεία της χώρας, τα οποία ενισχύονται σημαντικά με τις δυο νέες ομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται «κλοπή» ΦΠΑ, καθώς πραγματοποιείται εισαγωγή από μια Τρίτη χώρα και στη συνέχεια γίνεται επανεξεγωγή σε χώρα της ΕΕ, ως τριγωνική συναλλαγή. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές πρόκειται για εικονικές επανεξαγωγές και τα προϊόντα παραμένουν στη χώρα μας και μάλιστα διατίθενται κανονικά στην ελληνική αγορά, χωρίς να έχει καταβληθεί ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Ακυρώθηκε πρόστιμο για εκπρόθεσμη διασύνδεση POS με ταμειακή μηχανή – Πώς δικαιώθηκε ο επαγγελματίας

Ποια χρέη στην εφορία διαγράφονται και υπό ποιες προϋποθέσεις – Νέες αλλαγές στον εξωδικαστικό

Η καινοτομία του νέου πόθεν έσχες και τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από 114 οργανισμούς και υπηρεσίες