Δεν πάει πολύς καιρός που το Ozempic (σεμαγλουτίδη) ήταν σε έλλειψη από την αγορά, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα σε ασθενείς με διαβήτη. Η μανία για αδυνάτισμα με τη χρήση του νέου ενέσιμου φαρμάκου έκανε πολλούς να εγγραφούν στο σύστημα υγείας ως διαβητικοί, με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών τους. Ο λόγος; Να παίρνουν το φάρμακο, για να χάσουν κιλά, χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους 106 ευρώ τον μήνα.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και εγείρουν προβληματισμό. Ο αριθμός των ατόμων στην Ελλάδα, τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανέρχεται πλέον σε 1.242.340, αυξημένος κατά 50.000 σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (11.405.379 είναι το σύνολο των πολιτών, που έχει κάνει χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έστω μια φορά και είναι εν ζωή σήμερα).

Αύξηση των ασθενών με διαβήτη: εικονική ή πραγματική;

Και το ερώτημα είναι: Από αυτές τις 50.000 νέους ασθενείς, πόσοι στ’ αλήθεια εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2; Και πόσοι δηλώθηκαν οικειοθελώς και ψευδώς ότι πάσχουν από το σοβαρό νόσημα, μόνο και μόνο για να μπορούν να λαμβάνουν το ενέσιμο σκεύασμα, πληρώνοντας απλά μια μικρή συμμετοχή (10%);

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό φυσικά. Και οι επιπτώσεις του θυμίζουν ντόμινο. Τα καινοτόμα φάρμακα για τον έλεγχο του διαβήτη (GLP-1) έφεραν επανάσταση, καθώς, όχι μόνο βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά συμβάλλουν και στην ταχεία όσο και ασφαλή απώλεια βάρους.

Διόλου τυχαίο που τα hashtags #ozempic και #mounjaro μετράνε πάνω από εκατό εκατομμύρια θεάσεις στη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok.

«Βαφτίζονται» για χάρη του Ozempic και του Mounjaro

Άνθρωποι από την αγορά φαρμάκου αναφέρουν ότι μέχρι το 2031 η αγορά των σκευασμάτων για την παχυσαρκία θα μπορούσε να φθάσει τα 150 δισ. δολάρια, όσα σχεδόν και για τον καρκίνο.

Η πρόσφατη έλευση στη χώρα μας του Mounjaro (τιρζεπατίδη), του μόνου για την ώρα φαρμάκου με δύο ενδείξεις – έχει εγκριθεί και για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας – αναμένεται να επηρεάσει με παρόμοιο, αν όχι και με πιο ισχυρό τρόπο την αγορά.

Κι αυτό διότι δεν συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, παρά μόνο για τον διαβήτη. Και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με πηγές της φαρμακοβιομηχανίας.

Η, δε, διπλάσια και πλέον τιμή του σε σχέση με το Ozempic – κοστίζει 253 ευρώ η θεραπεία των τεσσάρων εβδομάδων – πιθανόν να είναι ένας ακόμη λόγος, που οι ασθενείς με διαβήτη θα «αυξηθούν» εκ νέου το προσεχές διάστημα.

Τα SOS των γιατρών

Αυτό, πάντως, που επισημαίνουν οι γιατροί, που ασχολούνται με την παχυσαρκία, είναι ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι για όλους.

Δεν αρκεί, δηλαδή, κάποιος να φέρει κάποια κιλά παραπάνω, για να θεωρηθεί υποψήφιος χρήστης των σκευασμάτων αυτών. Ενδείκνυνται μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες, που ο υπέρβαρος ή ο παχύσαρκος έχει τουλάχιστον ένα συνοδό πρόβλημα υγείας, που σχετίζεται με το επιπλέον σωματικό του βάρος, για παράδειγμα να έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τα οποία συνταγογραφούνται. Ωστόσο δεν επιφέρουν τόσο θεαματικά αποτελέσματα στη σιλουέτα, όσο το Ozempic και το Mounjaro, τα οποία εμπεριέχουν τις δραστικές ουσίες σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη αντίστοιχα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, μειώνοντας ταχύτερα και περισσότερο το νούμερο στη ζυγαριά.

Διαβάστε επίσης

Ozempic vs Mounjaro: Ποιο φάρμακο αδυνατίζει περισσότερο;

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση παχυσαρκίας και διαβήτη