Ο Βασίλης Γκρίσιν είναι ένα πρόσωπο που συγκατελέγεται στα μεγάλα success αλλά και disaster story της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Απο επικεφαλής και  ιδρυτής της εταιρείας «Άλφα Γκρίσιν» τώρα βλέπει μια σειρά απο ακίνητά του να βρίσκονται στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το story της επιτυχίας προς την πτώση

Ο Βασίλης Γκρίσιν γεννήθηκε στην Ελλάδα αν και προέρχεται από μια οικογένεια Ρώσων στρατιωτικών της τσαρικής Ρωσίας, εξού και το όνομά του.

Του απονέμεται ο «τίτλος» του αυτοδημιούργητου, δεδομένου πως κατάφερε να κυριαρχήσει στον επιχειρηματικό κόσμο από το μηδέν.

Συγκεκριμένα, το «βιογραφικό» του είναι γεμάτο συνεργασίες και επιχειρηματικά ανοίγματα σε διαφόρους κλάδους καθώς ο Όμιλος Γκρίσιν δραστηριοποιούνταν από τον χώρο του αυτοκινήτου μέχρι τον κλάδο των ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τη δεκαετία του 1960 μπήκε στην εμπορία αυτοκινήτων μέσω της Γκρίσιν – Παππάς, που δημιούργησε με τους Σπύρο Μαχμουρίδη και Βασίλη Παππά.

Η Βελμάρ, όπως μετονομάστηκε η εταιρεία που είχε αναλάβει την αντιπροσωπεία της Ford, πουλήθηκε αργότρα στον Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας και σήμερα ανήκει στον όμιλο Βασιλάκη.

Μετά το 2000 , ο όμιλος του Βασίλη Γκρίσιν ανέλαβε την αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Panasonic ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε στα ακίνητα.

Αργότερα, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδήγησε στον τομέα της ενέργειας όπου  συνέπραξε με την Deutsche Bank για τη σύσταση της Deutsche Αeolia Α.Ε., με στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, κοινοπραξία που έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με την είσοδο της χώρας στην δίνη της οικονομικής κρίσης ο όμιλος δέχτηκε τις πρώτες απώλειες. Συγκεκριμένα, από το 2009 και μετά όταν η κρίση και οι συνέπειές της έγιναν πραγματικές για την χώρα/ στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου φάνηκαν οι πληγές του, παρουσιάζοντας μείωση του κύκλου εργασιών και αύξηση των ζημιών.

Η πτώση της Άλφα Γκρίσιν ήρθε μετά το 2010 και επιταχύνθηκε την περίοδο που ο γιος του Βασίλη Γκρίσιν, Αλιόσα, πήρε το τιμόνι της εταιρείας, στο οποίο, πάντως, αργότερα επέστρεψε ο ίδρυτής της.

Θυμίζουμε ότι στην Άλφα Γκρίσιν είχε συμμετοχή και η Intracom, ενώ τους Βασίλη Γκρίσιν και Σωκράτη Κόκκαλη συνέδεαν φιλικοί δεσμοί.

Η συνέχεια έφερε την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες και δικαστικές διαμάχες, με αποτέλεσμα να μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, ενώ είχαν προηγηθεί προσπάθειες αναδιάρθρωσης ήδη από το 2016, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το 2018 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση των Alpha, Eurobank, Εθνική και Eurobank Εργασίας Χρηματοδοτικές Μισθώσεις για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η διοίκηση, επί ημερών Αλιόσα Γκρίσιν, καταλόγισε ευθύνες στις τράπεζες, εννοώντας ότι η εταιρεία είχε υποβάλει προτάσεις αναδιάρθρωσης που απορρίφθηκαν από τις πιστώτριες.

Η εταιρεία αναπόφευκτα εντάχθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες να ανέρχονται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ.

Το 2020 η Grant Thornton, ως ειδική διαχειρίστρια προχώρησε  στην πώληση μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού των γραφείων της εταιρείας στη Νέα Σμύρνη και άλλων ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Το 2022 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την κήρυξη σε πτώχευση της «Αλφα Γκρίσιν Συστήματα Ισχύος και Ελέγχου Περιβάλλοντος», ρίχνοντας έτσι τους τίτλους τέλους για έναν όμιλο που κυριάρχησε στην αγορά επί δεκαετίες.

Το 2023 βγήκαν σε πλειστηριασμό ακίνητα του Βασίλη Γκρίσιν στο Μογγονήσι, νησίδα των Παξών, στο νότιο τμήμα της οποίας έχει κατασκευαστεί πολυτελής κατοικία της γνωστής ιταλικής δυναστείας βιομηχάνων Ανιέλι.

Πρόκειται για ένα μικρό νησί έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων που υπάρχουν μεμονωμένες πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ένα τουριστικό κατάλυμα, καθώς και μία επιχείρηση εστίασης με οργανωμένη παραλία και μικρή μαρίνα. Ωστόσο οι πλειστηριασμοί που αφορούσαν δυο οικόπεδα της οικογένειας έληξαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Το ακίνητο στη Μύκονο

Αυτή τη φορά το όνομα «Γκρίσιν» επέστρεψε στην πλαρφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με ένα ακίνητο στη Μύκονο.

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου του 2025 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για ένα διαμέρισμα του οφειλέτη στην Μύκονο το οποίο βρίσκεται στην πλατφόρμα με τιμή εκκίνησης τα 480.600 ευρώ και επισπευδουσα τη do value.

Όσον αφορά το ακίνητο, πρόκειται για το εξαδιαιρέτου ποσοστό μιας κατοικίας μετά των ποσοστών της εξαδιαιρέτου κυριότητας του οικοπέδου 4.066,00τμ. εντός του οποίου εντοπίζεται συγκρότημα διαμερισμάτων στη θέση «Αλογομάντρα» ή «Αλεομάντρα».

Το διαμέρισμα το οποίο αποτελείται απο ισόγειο και υπόγειο έχει εμβαδόν 50,20 τ.μ., και 50,20 τ.μ. αντίστοιχα και του αντιστοιχεί ποσοστό συνιδιοκτησίας στο αγροτεμάχιο και στα κοινόχρηστα και κοινόκτητα μέρη, χώρους, πράγματα και εγκαταστάσεις 250/1000.

Η οικοδομή, επί της οποίας βρίσκεται το παραπάνω διαμέρισμα έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια του 1996, ενώ κατόπιν νομιμοποίησης-τακτοποίησης, έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 4014/12 επιπλέον 26,78 τ.μ. ισογείου ξενώνα, 29,04 τ.μ. ισογείου κατοικίας και 51,99 τ.μ. κυρίων χώρων υπογείου.

Έτσι, οι συνολικές επιφάνειες της οριζόντιας ιδιοκτησίας ανά όροφο, είναι για το υπόγειο 102,19 τ.μ. και για το ισόγειο 106,02 τ.μ. Δηλαδή είναι συνολικού εμβαδού 208,21 τ.μ.

Σύμφωνα με τη κατασχετήρια έκθεση, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2018, έχει απαγγελθεί διάρρηξη του συμβολαίου γονικής παροχής υπέρ της Eurobank, ενώ η κατάσχεση έγινε για 400.000 ευρώ το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής οφειλής.

Διαβάστε επίσης:

Με 6 οικόπεδα στην Σύρο εμφανίστηκε ξανά στο σφυρί η οικογένεια Πατρώνη

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί» και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη»

Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί για Λαϊνόπουλο – Σε αναστολή τα ιμάτια του Παζαρόπουλου