Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο ανάμεσα σε ΕΚΤΕΡ και ΑΒΑΞ με αφορμή την προφορική -κατά τα φαινόμενα- συμφωνία τους, για τη συνεργασία στην κατασκευή τριών σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη αξίας 442 εκατ. ευρώ με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Για την ιστορία, στην αρχή και ενώ ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος καθώς οι προσφορές που είχαν υποβληθεί από τα σχήματα των ΑΒΑΞ-ΕΤΕΘ, ΤΕΡΝΑ, ΜYTILINEOS – ΑΚΤΩΡ – We Build και ΕΚΤΕΡ – Finso θεωρήθηκαν πως υπερέβαιναν σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό του έργου, επιχειρήθηκε μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την ΑΒΑΞ με σκοπό το project να προχωρήσει.

Σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης έρχεται η ΕΚΤΕΡ, η οποία ανέλαβε την κατασκευή όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η διοίκησ;h της, η συμφωνία κατέληξε στο ότι η ίδια θα αναλάβει το 30% του έργου μέσω υπεργολαβίας, με την ΑΒΑΞ να υπαναχωρεί τελικά χωρίς να δίνει τα δικαιώματα στην ΕΚΤΕΡ.

Ωστόσο, η συμφωνία κατά την ΕΚΤΕΡ είχε δεσμευτικό μεν, προφορικό δε χαρακτήρα με τις λεπτομέρειες που είχαν συμφωνηθεί να μην είναι υπογεγραμμένες, μετά την υπογραφή της σύμβασης από πλευράς ΑΒΑΞ.

Η πλευρά της ΕΚΤΕΡ μίλησε αμέσως για μια κίνηση που οδηγεί στο τέλος μιας συνεργασίας που μετρά περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες σε κτιριακά έργα και νοσοκομεία.

Η συνέχεια θέλει τα εξώδικα και από τις δύο πλευρές να δημιουργούν μια εμπόλεμη συνθήκη ανάμεσα στις δύο κατασκευαστικές, οι οποίες έως τώρα έχουν ανταλλάξει τουλάχιστον 3 εξώδικα και στο μέλλον πρόκειται να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Με αφορμή ερώτημα που τέθηκε χθες στη Γενική Συνέλευση της ΕΚΤΕΡ σχετικά με την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο ιστορικές κατασκευαστικές και με το κατά πόσο θα αποτελέσει «ζημιά» για την εταιρεία και τον μέλλον της, η απάντηση του Αθανάσιου Σίψα, επικεφαλής της ΕΚΤΕΡ ήταν λακωνική λέγοντας πως «για εμάς δεν τίθεται θέμα ζημιάς αλλά διεκδίκησης», γνωστοποιώντας στους μετόχους πως όταν υπάρξει κάποιο στοιχείο και όταν κατατεθεί η αγωγή κατά της ΑΒΑΞ θα το κοινοποίησουν.

Συμπληρώνοντας, πως διεκδικούν από την ΑΒΑΞ μια αποζημίωση, το ύψος της οποία δεν έχει καθοριστεί, καθώς σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία οι νομικοί της εταιρείας με σκοπό να κατατεθεί και στη συνέχεια να τεθεί υπόψιν των μετόχων.

Σε σχόλιο σχετικά με την προφορικότητα της εν λόγω συμφωνίας, η εταιρεία ανέφερε πως νομικά δεν χρειαζόταν κάποιο έγγραφο που να βεβαιώνει την συμφωνία αυτή (πράγμα που εκ του αποτελέσματος χρειαζόταν) ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει τρόπος συμβιβασμού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε φύγει ποτέ από κανένα δικαίωμα της εταιρείας μας».

ΑΒΑΞ vs ΕΚΤΕΡ

Η παραπάνω σχέση σύγκρουσης δεν είναι η μόνη που ενώνει τις δύο εταιρείες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ΕΚΤΕΡ και οι τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες είχαν καταθέσει προσφορές για το μεγάλο έργο ανακατασκευής των ξενοδοχείων, που έχει αποκτήσει η Goldman Sachs στη Χαλκιδική μια επένδυση 108 εκατ. ευρώ που αφορά τα τρία ξενοδοχεία πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Γρηγοριάδη.

Από τις 5 ενδιαφερόμενες όμως εταιρείες, φαίνεται πως οι υπόλοιπες απέσυραν τις προσφορές τους, με την ΕΚΤΕΡ και την ΑΒΑΞ να περνούν στο «τελικό», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα για την εαιρεία που θα αναλάβει το έργο, να γίνονται γνωστά μέσα στην εβδομάδα.

Το πτυχίο 7ης τάξης και το ξενοδοχείο στην Πάρο

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤΕΡ βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στους φιλόδοξους στόχους της να μπει στους δυνατούς του κατασκευαστικού παιχνιδιού, καθώς με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Ενεργειακός Κόμβος που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, γεμίζει τον «φάκελο» που θα της επιτρέψει την αναβαθμιση του εργοληπτικού της πτυχίου από 6ης σε 7ης τάξης με συνέπεια τη συμμετοχή σε μεγάλα δημόσια έργα.

Όπως επισήμανε στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Σίψας: «Η απόκτηση πτυχίου 7ης τάξης είναι επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος για την εταιρεία, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει, με ίσους όρους το μερίδιο που δικαιούται από την πίτα των έργων των επόμενων ετών».

Ήδη η ΕΚΤΕΡ πρόκειται να συμμετάσχει στη διεκδίκηση μεγάλων έργων που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα δημόσια είναι κοντά στα 70 εκατομμύρια.

Άνοιγμα στον κλάδο του Τουρισμού για την ΕΚΤΕΡ

Η συγχώνευση με την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε. δημιουργεί νέες προοπτικές για την ΕΚΤΕΡ στον τομέα του τουρισμού καθώς συνοδεύεται από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο, το Summer Senses.

Η προσθήκη αυτής της επιχείρησης στον όμιλο ισχυροποιεί τη θέση της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. στον τουριστικό τομέα, παρέχοντας τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του νέου ξενοδοχειακού έργου της εταιρείας στην Πάρο, μια επένδυση 55.000.000 ευρώ.

Οι εξελίξεις όσον αφορά το νέο ξενοδοχείο στην Πάρο, θέλουν την ΕΚΤΕΡ να προετοιμάζεται για την αδειοδότηση μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) του ιδιόκτητου ακινήτου της στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Δέτης στην Πάρο, εκτάσεως 328 στρεμμάτων, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων.

Το επενδυτικό αυτό σχέδιο, προϋπολογισμού 53,3 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την εξασφάλιση μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 42,6 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω δανειακών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρειας, η σύμβαση με την τράπεζα και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει υπογραφεί δεν έχει όμως ενεργοποιηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται οτι η σύμβαση θα έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤΕΡ: Την απορρόφηση της «Ενεργειακής Κόμβος» ενέκρινε η ΓΣ

ΑΒΑΞ: Με εντατικούς ρυθμούς οι Μετροπόντικες στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας