Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να επιστρέψει σε μια προσέγγιση περισσότερο στραμμένη προς το μέλλον στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής και να παρέχει περισσότερες κατευθύνσεις για τις μελλοντικές της κινήσεις τώρα που τα μεταπανδημικά σοκ υποχωρούν και ο πληθωρισμός εξομαλύνεται, δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιστρέφει σε «χαρτογραφημένη περιοχή» μετά τους «ακραίους κραδασμούς του 2022-2023» και ενώ πλέον τα σφάλματα στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν εξομαλυνθεί.

Η ΕΚΤ πρέπει τώρα να «εστιάσει στην αδυναμία της πραγματικής οικονομίας» και να οδηγήσει τα επιτόκια της σε «ουδέτερο, ή ακόμα και επεκτατικό, έδαφος», ανέφερε ο Πανέτα σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Με τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο και την εγχώρια ζήτηση στάσιμη, οι περιοριστικές συνθήκες στη νομισματική πολιτική δεν είναι πλέον απαραίτητες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να υποχωρήσει πολύ κάτω από τον στόχο ελλείψει βιώσιμης ανάκαμψης.

«Ένα σενάριο που θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει η νομισματική πολιτική και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθεί», προειδοποίησε.

Μετά την τεράστια αβεβαιότητα των προηγούμενων ετών, η ΕΚΤ θα πρέπει πλέον να αλλάξει την προσέγγισή της «συνεδρίασης με συνεδρίασης» για τις αποφάσεις στη νομισματική πολιτική, πρόσθεσε ο Πανέτα. «Μπορούμε τώρα να επιστρέψουμε σε μια πιο παραδοσιακή, αυθεντικά στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό μας», ανέφερε.

Κάλεσε τέλος την ΕΚΤ να δώσει «περισσότερος οδηγίες για την αναμενόμενη εξέλιξη της πολιτικής σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν».

«Αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να διαμορφώσουν τις απόψεις τους για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, υποστηρίζοντας έτσι τη ζήτηση και την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Το ελεύθερο εμπόριο δεν σχετίζεται με την επιλογή μιας περιοχής έναντι μιας άλλης

Επανέκδοση ομολόγου αύριο με στόχο την άντληση 250 εκατ ευρώ

Eurostat: Στο 2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο – Σταθερός στο 3,1% στην Ελλάδα