Ένα αλαλούμ σχετικά με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στον Πειραιά στο οποίο μπήκε λουκέτο, προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες. Αρχικά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι μπαίνει λουκέτο στο σχολείο διότι βρέθηκαν παρατυπίες, ενώ αναφερόταν και σε καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό.

Η ανακοίνωση στη συνέχεια αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της ΕΑΔ για να εμφανιστεί και πάλι. Αρμόδια για τη διαχείριση της υπόθεσης και την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του σχολείου ήταν η υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή.

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και μήνες είχε ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου, ο ιδιοκτήτης είχε προσφύγει στα δικαστήρια, κέρδισε την υπόθεση και μπόρεσε να μείνει ανοικτό ως παράρτημα άλλων σχολείων που διαθέτει η επιχείρηση. Προσωρινά το σχολείο λειτουργεί κανονικά μέχρι να βγει η οριστική απόφαση.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Υποβλήθηκε στην ΕΑΔ καταγγελία, σύμφωνα με την οποία εκπαιδευτικός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, προέβαινε σε παρενόχληση μαθητριών του εκπαιδευτηρίου.

Η ΕΑΔ άμεσα διενήργησε έλεγχο στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και ζήτησε τις άμεσες ενέργειες της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, η οποία διεξήγαγε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών.

Ταυτόχρονα, ο/η εμπλεκόμενος/η εκπαιδευτικός παραιτήθηκε από το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και απομακρύνθηκε οριστικά από αυτό.

Διαπιστώσεις κατά τη διενέργεια του ελέγχου:

Από την αλληλογραφία με την ΗΔΙΚΑ (ΕΡΓΑΝΗ) προέκυψε ότι, ενώ ο/η εκπαιδευτικός είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντα του στο σχολείο λόγω των καταγγελιών για παρενόχληση, η ιδιοκτησία του εκπαιδευτηρίου, παρότι είχε γνώση όλων αυτών, τον επαναπροσέλαβε σε έτερη επιχείρησή της διαφορετικού αντικειμένου από την εκπαίδευση.

Από την αλληλογραφία με την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης προέκυψε ότι στον/στην ιδιοκτήτη/τρια του εκπαιδευτηρίου, ο/η οποίος/α εργαζόταν κατά το παρελθόν σε δημόσιο σχολείο, είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από το δημόσιο, λόγω άσκησης ιδιωτικού έργου χωρίς προηγούμενη άδεια.
ο/η ιδιοκτήτης/τρια του εκπαιδευτηρίου, κατά την αδειοδότηση αυτού, υπέγραφε ως νόμιμος/η εκπρόσωπος, αν και του είχε επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης (είχε απολυθεί).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταξύ των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας  λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, είναι και η μη απόλυση του/της νομίμου εκπροσώπου των εκπαιδευτηρίων.

Κατόπιν των ανωτέρω:

1. Η Έκθεση της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, προς ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτή.

2. Η Έκθεση εστάλη στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΑΙΘΑ για την πιστή εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, περί των κωλυμάτων χορήγησης άδειας λειτουργίας σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

3. Η Υφυπουργός Παιδείας, κατόπιν εισηγήσεως της ανωτέρω Γενικής Διεύθυνσης, ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του εν λόγω ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης υλοποιώντας την απόφαση της Υφυπουργού, «σφράγισε» το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων

Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης