Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients», επαναξιολογεί τη διατροφική αξία των αυγών. Τα αυγά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μια επίδραση που φαίνεται να βοηθά στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση. Ίσως αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αυγών συνδέθηκε με ελαφρώς βελτιωμένες βαθμολογίες γνωστικών τεστ μεταξύ των γυναικών στην πρόσφατη ανάλυση, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί αυτή η συσχέτιση.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας 890 ανδρών και γυναικών και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η ανάλυσή τους βασίζεται σε δεδομένα από μια μελέτη για την υγιή γήρανση που ξεκίνησε το 1988 και η οποία εξέτασε τρεις πτυχές της γνωστικής λειτουργίας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Αυγά και μνήμη

Από τις 531 γυναίκες που εξετάστηκαν, όσες ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερα αυγά, εμφάνισαν μικρότερη μείωση στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες. Μια άλλη ανάλυση δεδομένων μιας ομάδας από διαφορετική δεκαετία, βρήκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα αυγά σημείωσαν καλύτερα σκορ στα γνωστικά τεστ, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στις γυναίκες. Αυτό υποδηλώνει ότι παίζουν και άλλοι παράγοντες, που πρέπει να διευκρινιστούν με περαιτέρω έρευνα.

Οι ερευνήτριες δημόσιας υγείας Ντόνα Κριτζ- Σίλβερστάιν και Ρίκι Μπέτενκουρ από το UCSD υποστηρίζουν ότι «παρά τα υψηλά επίπεδα διατροφικής χοληστερόλης», τα ευρήματά τους δείχνουν ότι «τα αυγά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να παίζουν ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας».

Για σχεδόν μισό αιώνα, οι γιατροί συμβούλευαν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά, το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος, επειδή αυτά τα τρόφιμα πιστεύεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν και αυτό μπορεί να ισχύει για ανθρώπους που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα κορεσμένα λίπη, η ζάχαρη και το νάτριο είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και όχι η διατροφική χοληστερόλη. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη περιέχουν επίσης αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Τα αυγά και τα οστρακοειδή είναι οι δύο βασικές εξαιρέσεις, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός τους.

Διαβάστε επίσης:

Διαβητική Μυοκαρδιοπάθεια: Μια επιπλοκή που επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία

Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους

Διατροφικές διαταραχές: Νέο, θεραπευτικό πρωτόκολλο δίνει ελπίδες για πλήρη ίαση