Λίγες ώρες πριν, το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε κόκκινος συναγερμός και πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη. Πλέον η ηγετική ομάδα είχε όλα τα δεδομένα αφού η εφημερίδα όπου ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συνέντευξη είχε κυκλοφορήσει στο Λεκανοπέδιο.
Στην σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι θιασώτης της σκληρής γραμμής, στην προκειμένη της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική μέσω της παρέμβασης του.
Δεν ήταν η πρώτη φορά αλλά τώρα φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι με την συνέντευξη αφού εκτός των άλλων ζήτησε και την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.
Υποστήριξε πως η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα «ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά την ώρα μάλιστα που η γείτονα έχει αυξήσει το επίπεδο των διεκδικήσεων και των προκλήσεών της. Παράλληλα με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη, κάποιοι πρέπει «να σταλούν σπίτι τους» από τον πρωθυπουργό, εφόσον έχουν πει «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες».
Ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές;
Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθεί ο ίδιος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως «θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Από το Μαξίμου θυμίζουν πως ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλε ακόμη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι συνομιλούν με την Τουρκία αλλά ο ίδιος ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν 4 φορές. Και επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.
Όλα αυτά ενώ τότε η Τουρκία υποστήριζε τις ανιστόρητες και παράνομες θέσεις της, έθετε ζητήματα «γκρίζων ζωνών» διατηρούσε τον στρατό Κατοχής στην Κύπρο, απειλούσε την Ελλάδα με casus belli ενώ τα μαχητικά της παραβίαζαν σε καθημερινή βάση τον εθνικό μας εναέριο χώρο. Και όμως, ο Αντώνης Σαμαράς συναντούσε τον Ερντογάν, υπενθυμίζουν οι ίδιες πήγες.
Όσον αφορά την προεδρία της Δημοκρατίας, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση όπως λένε επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω εμπλέκοντας και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου μάλιστα δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».
Η απόφαση για την προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της προέδρου τονίζουν με έμφαση κυβερνητικά στελέχη.
Απάντηση
Έτσι μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε να διαγραφεί ο Αντώνης Σαμαράς με την απάντηση της κυβέρνησης να είναι ιδιαίτερη σκληρή με αναφορές ακόμα και στο μακρινό 1993.
«Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Προσθέτοντας παράλληλα ότι «η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%» επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης.
Διαγραφή και από τη ΝΔ
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες τρέχουν οι διαδικασίες για την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και από τη ΝΔ εκτός από την Κ.Ο. με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην δήλωση του να ξεκαθαρίζει στο τέλος πως «ο κ. Σαμαράς, με την συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας.
Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Σκληρή γραμμή
Όπως ενημερώνεται το mononews ο Αντώνης Σαμαράς αν και είχε και τον χρόνο να ζυγίσει όλα τα δεδομένα μέχρι να δώσει τις οριστικές απαντήσεις στην συνέντευξη του στην εφημερίδα επέλεξε τελικά την κατά μέτωπο επίθεση γνωρίζοντας πως μπορεί και να διαγραφεί.
Άλλωστε την ώρα της σύσκεψης στο Μαξίμου ο ίδιος ταξίδευε για τις ΗΠΑ και έτσι αργά το Σάββατο απάντησε στην απόφαση για την διαγραφή του.
«Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών;
Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;
Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»; υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε πως «για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».
Σαμαρικοί βουλευτές
Με το Μέγαρο Μαξίμου να δείχνει πως δεν πρόκειται τίποτα να αφήσει να πέσει κάτω πλέον τα βλέμματα στρέφονται και σε γαλάζιους βουλευτές που διαχρονικά έχουν καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως οι Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Πασχαλίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Βλάσης και Ανδρέας Κατσανιώτης.
Οι καλά γνωρίζοντες πάντως υποστηρίζουν πως κανένας βουλευτής, τουλάχιστον σε αυτή την φάση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και αν ο Αντώνης Σαμαράς προχωρήσει σε δημιουργία κόμματος όπως επιμένουν οι άσπονδοι φίλοι του μετά και τη δεύτερη διαγραφή του, όπως δηλαδή είχε συμβεί και το 1993 ή τελικά ενισχύσει ένα από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ.
Άλλωστε όλοι θα δείξουν τις προθέσεις τους στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό με τη ΝΔ πλέον να μέτρα 155 αφού προηγουμένως είχαν διαγραφεί οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς.
Διαβάστε επίσης:
Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελένη Πατάκη: «Ο κόσμος γνωρίζει πόσο καλό κάνει το βιβλίο»
- Χάνονται 700 θέσεις εργασίας από απόσυρση 100 ρυμουλκών! – Ο παραλογισμός ενός ΠΔ που ευνόησε τους Τούρκους
- Ανατροπή στον ΣΚΑΙ από Αλαφούζο: Η «σφραγίδα» Ζούλα και οι φήμες για τον Τούρκο Ατζούν
- Schneider Electric: Στο 7% η ανάπτυξη εξοπλισμών για κτήρια το 2025