Η ρύπανση από τα αποτσίγαρα
Η κα Ψυλλάκη έθεσε το ζήτημα των επιπτώσεων, που έχουν τα αποτσίγαρα και οι ράβδοι καπνού στο υδάτινο περιβάλλον. Υπογράμμισε την ανάγκη για υπεύθυνη διαχείριση των προϊόντων καπνού μετά τη χρήση τους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία.
«Έρευνες έδειξαν ότι το 77% των τσιγάρων, που καταναλώνονται κάθε χρόνο, απορρίπτεται αλόγιστα και άτακτα στο περιβάλλον, αποτελώντας το πιο διαδεδομένο απόρριμμα στις αστικές περιοχές. Τα χρησιμοποιημένα προϊόντα καπνού καταλήγουν στη θάλασσα και στις παραλίες, κάνοντας τα αποτσίγαρα τα πιο κοινά απορρίμματα. Η ερευνητική κοινότητα επικεντρώνεται, κυρίως, στην αδυναμία του φίλτρου να βιοαποδομηθεί», όπως εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι οι ράβδοι καπνίσματος, οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, δεν είναι τοξικές, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα λεγόμενα εκπλύματα από τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού, που έχουν χρησιμοποιηθεί. Παρόλα αυτά έχουν σημαντικά μειωμένη τοξικότητα σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.
«Η έρευνα, επίσης, έδειξε ότι τα ανόργανα συστατικά δεν είναι υπεύθυνα για την τοξικότητα των εκπλυμάτων, καταδεικνύοντας, στην περίπτωση των συμβατικών τσιγάρων, τις οργανικές ενώσεις ως υπεύθυνες για τις επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα», υπογράμμισε η κα Ψυλλάκη.