ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μηδενισμός δημοσιονομικού ελλείμματος και προοπτική πλεονάσματος ήδη από το 2025, εκπλήσσοντας ευχάριστα τις αγορές. Πρόωρη αποπληρωμή χρέους το Δεκέμβριο, αυτή τη φορά από τον «κουμπαρά» των 15,9 δισ. ευρώ που είχε δεσμεύσει ο ESM. Ανάπτυξη σταθερά άνω του 2% την τρέχουσα τριετία και χρέος που βαίνει σταθερά μειούμενο.
Με αυτά τα «όπλα» στη φαρέτρα η πολυπληθής ελληνική αποστολή θα συμμετάσχει στο επενδυτικό Forum που διοργανώνει η Capital Link στη Νέα Υόρκη στις 9 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή πολλών κρατικών αξιωματούχων, τραπεζικών και επιχειρηματικών στελεχών. Αυτό αναμένεται να είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου με έναν ολιγόλεπτο εναρκτήριο, εξ’ αποστάσεως, χαιρετισμό καλώντας τους επενδυτές να εμπιστευθούν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας επιταχύνοντας τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να πετύχει ανάπτυξη που θα έχει διάρκεια και μετά το 2027 μετά δηλαδή την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βεβαίως όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός η προώθηση της χώρας στο εξωτερικό δεν είναι απλά μια υπόθεση marketing αφού οι επενδυτές μπορεί να ακούν πολλά αλλά στο τέλος της ημέρας εκείνο που μιλάει είναι οι αριθμοί.
Οι βασικές εξελίξεις
Στο πεδίο λοιπόν των αριθμών τέσσερις είναι οι βασικές εξελίξεις όσον αφορά στο δημοσιονομικό μέτωπο:
Η έναρξη της εποχής παραγωγής και δημοσιονομικών, όχι μόνο πρωτογενών πλεονασμάτων. Για τη θετική εξέλιξη προϊδέασε προ ημερών ο Κ. Χατζηδάκης. Αν και φέτος αυτό δεν διαφαίνεται εντούτοις το 2025 φαίνεται πως θα είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα πετυχαίνοντας και οριακό συνολικό δημοσιονομικό πλεόνασμα σε μια συγκυρία που η χώρα αναπτύσσεται και μειώνονται οι φόροι.
Η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο Μνημόνιο. Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Αυτή τη φορά μέρος των συνολικά 7,9 δισ. ευρώ που θα προεξοφληθούν θα προέλθουν από τον «κουμπαρά» του ESM συνολικού ύψους 15,9 δις. ευρώ που είχε δεσμευθεί σαν εγγύηση για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια το 2018.
Πλέον εάν ο ESM κάνει την αποδέσμευση θα έχουμε ένα ακόμη σήμα εμπιστοσύνης για τη φερεγγυότητα της χώρας έναντι των πιστωτών της καθώς οι Ευρωπαίοι παραμένουν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.
Η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί άνω του 2% την τρέχουσα τριετία. Η Κομισιόν προέβλεψε ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,2% το 2025. Υπάρχει βέβαια ένας προβληματισμός στους αναλυτές αλλά και στο οικονομικό επιτελείο για την επίπτωση που θα υπάρξει από ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο, και σε ποιο βαθμό το ανάχωμα του ΤΑΑ θα αναχαιτίσει τις πρόσθετες πιέσεις, θέμα που αναμένεται να τεθεί και από τους ξένους εκπροσώπους στο νέο Road Show για την ελληνική οικονομία
Το χρέος παραμένει σε πτωτική τροχιά και αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με τη χώρα να επωφελείται από ένα ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης αλλά και το θετικό track record που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κατάφερε να αφήσει πίσω την αντίστοιχη και των…γαλλικών για ένα διάστημα, κάτι που πριν λίγα χρόνια θα ήταν απλώς ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Το αφήγημα και οι τράπεζες
Last but not least, το αφήγημα της Αθήνας ενισχύεται και από τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, που ενδυναμώνει τα αποτελέσματα του και αφήνει πίσω ταχύτερα σημαντικά θέματα όπως ο DTC, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η κρίσιμη μάζα των επιχειρήσεων που ενισχύουν τα μεγέθη τους διεκδικώντας χρηματοδότηση.
Όλα αυτά συνθέτουν μια δυναμική, η οποία βέβαια συνοδεύεται από την ύπαρξη χρόνιων προβλημάτων όπως οι καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως το Κτηματολόγιο, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας ειδικά σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, οι χαμηλές, ακόμη, αμοιβές στη χώρα που δεν αποτελούν κίνητρο παραμονής για το επιστημονικό ταλέντο της χώρας, καθώς και ο χαμηλός βηματισμός στις πολιτικές που θα στρέψουν τη χώρα σε ένα πιο ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο. Θέματα που τα γνωρίζουν πολύ καλά και οι επενδυτές, αναμένοντας δείγματα γραφής τους επόμενους μήνες προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος χρόνος πολύτιμων εισροών που θα ενισχύσουν το θετικό μομέντουμ στο δημοσιονομικό πεδίο.
Ο χρόνος άλλωστε δεν ήταν ποτέ καλός σύμμαχος για την οικονομία τουλάχιστον κατά την τελευταία , ταραχώδη, 15ετια, που χαρακτηρίστηκε από πολλές χρονοβόρες παλινωδίες, με πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες στο τέλος κόστισαν χρήμα και επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης:
BofA: Η Ελλάδα συνεχίζει να υπεραποδίδει – Σε ποιες μετοχές ποντάρει
Intrakat (Aktor Group): «Κλειδωμένο» το 68,2% της ΑΜΚ των 200 εκατ.
Attica Bank: Αναβάθμιση από τη Moody’s – Θετικές οι προοπτικές