ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Πάνω από 6 εκατ. δολάρια κατέβαλε ο διάσημος οίκος δημοπρασιών Sotheby’s για να γλυτώσει από την ασφυκτική πίεση που του ασκούσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, για κατηγορίες ότι συμβούλευε πλούσιους πελάτες πώς να φοροδιαφεύγουν.
Πρόκειται για μία ιστορία που μετράει ήδη τέσσερα χρόνια με τον οίκο δημοπρασιών να κατηγορείται για συνενοχή σε φοροδιαφυγή, για την δεκαετία 2010 με 2020.
Οι επτά συλλέκτες
Πριν τέσσερα χρόνια, ο οίκος δημοπρασιών βρέθηκε στο στόχαστρο της εισαγγελίας με την κατηγορία ότι προσέφερε σε ένα στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας ένα πλαστό πιστοποιητικό μεταπώλησης για να φοροδιαφύγει.
Οι πλούσιοι συλλέκτες εφόσον δηλώσουν ότι αγοράζουν ένα προϊόν από δημοπρασία με στόχο τη μεταπώληση, γλυτώνουν κάποιους φόρους. Μόνο που στην περίπτωση του Sotheby’s, η εισαγγελία τον κατηγόρησε ότι ενθάρρυνε τους πελάτες του να προχωρήσουν σε ψευδείς αξιώσεις, γνωρίζοντας ότι οι αγορές τους προορίζονταν για ιδιωτικές συλλογές ή για προσωπική χρήση.
Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς μήνυσε τον οίκο Sotheby’s το 2020, κατηγορώντας τον ότι βοήθησε ένα στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό πιστοποιητικό μεταπώλησης για να αποφύγει τους φόρους. Η πολιτεία πρόσθεσε αργότερα κι άλλες κατηγορίες στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών που αφορούσαν επτά επιπλέον συλλέκτες και πολυάριθμους υπαλλήλους του οίκου, συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού της τμήματος, που φέρεται να συμμετείχαν στο κόλπο.
Οι εμπλεκόμενοι
Το 2023, η Τζέιμς ανέφερε ότι η φερόμενη φοροδιαφυγή από το στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας ήταν «μόνο η κορυφή του παγόβουνου» στην υπόθεση του οίκου δημοπρασιών.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της έρευνας, αν και δεν κατονομάζεται κανένας από τους επτά πελάτες στη δικαστική κατάθεση, οι αρχές μελέτησαν και την περίπτωση ενός ιδιοκτήτη γκαλερί τέχνης στο Μιζούρι, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε ψεύτικα πιστοποιητικά μεταπώλησης για να αγοράσει κοσμήματα από τον οίκο Sotheby’s για τη σύζυγό του ξεφεύγοντας από την φορολογία καθώς κι ένας σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια πρακτική για να αποφύγει φόρους κατά την αγορά κοσμημάτων και μιας τσάντας που αγόρασε από τον Sotheby’s με στόχο να τα δωρίσει στη μητέρα του για τη γιορτή της.
Ο διακανονισμός
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Sotheby’s συμφώνησε να καταβάλει 6,25 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει την αγωγή.
«Η Sotheby’s παραβίασε σκόπιμα το νόμο για να βοηθήσει τους πελάτες της να αποφύγουν φόρους εκατομμυρίων δολαρίων και τώρα θα πληρώσουν γι’ αυτό», δήλωσε η James. «Κάθε άτομο και εταιρεία στη Νέα Υόρκη γνωρίζει ότι υποχρεούται να πληρώνει φόρους και όταν οι άνθρωποι παραβιάζουν τους κανόνες, όλοι χάνουμε».
Από την πλευρά του ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι δεν παραδέχθηκε κανένα αδίκημα σε σχέση με τον διακανονισμό και δεσμεύτηκε για πλήρη συμμόρφωση με τον νόμο.
«Οι ισχυρισμοί αυτοί σχετίζονται με δραστηριότητες πολλών ετών – σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από μια δεκαετία – και ο οίκος Sotheby’s παρείχε μεγάλο μέρος των στοιχείων που χρησιμοποίησε ο Γενικός Εισαγγελέας για να επιτύχει διακανονισμό με τον φορολογούμενο που αναφέρεται στην καταγγελία πριν από έξι χρόνια», σημείωσε στην ανακοίνωσή του.
Διαβάστε επίσης:
Meta: Πρόστιμο €798 εκατ. από την ΕΕ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις μικρές αγγελίες
Siemens: Άνοδος της μετοχής κατά 40% τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της έκρηξης των Data Center
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Χάνουν οι τράπεζες τα κέρδη που δημιούργησαν τα αποτελέσματα γ’ 3μήνου και η επιστροφή Τραμπ – Focus στα ΕΛΠΕ
- Τι αλλάζει στα προνοιακά επιδόματα από το 2025
- Euroxx: Αισιοδοξία και αύξηση τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες
- ALUMIL: Ενισχύει την παρουσία της στον Καναδά με νέες συνεργασίες και συμμετοχή σε πρωτοποριακά έργα