ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το αμυντικό σύστημα, αναφέρει το Reuters, θα μιμείται πιθανότατα το Iron Dome του Ισραήλ καθώς και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια χτυπημάτων από τους γείτονές του, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ιστορικό της αντίπαλο, την Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά την κάποια βελτίωση των σχέσεων» αναφέρεται.
Ποιο είναι το σχέδιο
Πηγή με γνώση του θέματος, μετά από μια ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε ότι «το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα και σύστημα κατά των drone». «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», δήλωσε η πηγή.
Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κλίμακα της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δαπανήσει 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η αεράμυνα εντάσσεται στο 10ετές σχέδιο στρατιωτικών αγορών της Αθήνας, που περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και drone από τις ΗΠΑ, όπως και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.
«Η προσπάθειά μας αφορά σε μια γρήγορη μετάβαση των ενόπλων μας δυνάμεων στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας πριν από την ενημέρωση της Πέμπτης.
Το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα σήμερα χρησιμοποιεί αμερικανικά συστήματα Patriot και παλαιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της.
«Παρά την κάποια βελτίωση στις επί μακρόν ταραγμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τον πολύ μεγαλύτερο ανατολικό γείτονά της, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των ενεργειακών πόρων και του εναέριου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το δημοσίευμα.
Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η παρουσίαση του σχεδίου
Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε το σχέδιο για την απόκτηση αντιπυραυλικού – αντιdrone θόλου στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή.
Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά την προστασία του συνόλου των νησιών του Αιγαίου αλλά και της ενδοχώρας.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας για τους δύο θόλους έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
«Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο» είχε πει σε εκδήλωση στον Πειραιά ο κ. Δένδιας.
Με τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024 -35 δημιουργείται ενιαίος αντιαεροπορικός και αντί – drone «θόλος» σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο μονάδας.#elladadynati pic.twitter.com/5p3uLTGd15
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 14, 2024
Περιγράφοντας το σκεπτικό πίσω από την ανάπτυξη αυτού του τύπου άμυνας, ο Νίκος Δένδιας είχε πει σε συνέντευξή του πως «ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα ότι χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντιdrone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους».
Η δημιουργία των δύο θόλων αποτελεί τμήμα της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας σε εκπροσώπους των κομμάτων το πρωί της Τετάρτης.
Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ: Στις 2 Δεκεμβρίου καταθέτει ο Νετανιάχου για τρεις υποθέσεις διαφθοράς εις βάρος του
Δένδιας: Κλείνουν 137 στρατόπεδα – Aντι- drone σύστημα σε κάθε μονάδα του στρατού
Δένδιας: Η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: 379.000 νοικοκυριά και ΜμΕ θα αποκτήσουν συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων
- Pyxis (Βαλέντιος Βαλεντής): Κέρδη 3,6 εκατ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο
- Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη – 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Στυλιανίδης: Ο ναυτιλιακός τομέας αναπόσπαστο κομμάτι της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις