ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η ΔΕΗ δημοσίευσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων εννεαμήνου, με το EBITDA να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, χάρη τόσο στη διανομή, όσο και στην ολοκληρωμένη δραστηριότητα (παραγωγή και προμήθεια), καθώς και στην ενοποίηση για πρώτη φορά των ρουμανικών δραστηριοτήτων και της εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος.
Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του εννεαμήνουδιαμορφώθηκαν σε 1,35 δισ. ευρώ. Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (τα νούμερα του 9Μ23 ενσωματώνουν κέρδη 141,6 εκατ. ευρώ από την πώληση θυγατρικής).
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (εξαιρουμένης της μη ταμειακής αναπροσαρμογής των PPAs) ανήλθαν σε 240,9 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση επανέλαβε την πρόβλεψή της για επαναλαμβανόμενο EBITDA για το έτος ύψους 1,8 δισ. ευρώ με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 0,35 δισ. ευρώ», επισημαίνουν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.
«Συνολικά, οι επιδόσεις της ΔΕΗ ήταν ικανοποιητικές, παρά τη μεταβλητότητα των αγορών, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου μοντέλου της εταιρείας.
Η επέκταση της παραγωγής από ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής (στο 15% του συνολικού μίγματος) στήριξαν την κερδοφορία. Ταυτόχρονα, ο τομέας της διανομής παράγει ισχυρή λειτουργική κερδοφορία.
Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει περίπου 3,8GW ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά) υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και αυτό θα προστεθεί στο περίπου 1,7GW δυναμικό ΑΠΕ που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών).
Η μόχλευση (καθαρό χρέος προς EBITDA) ήταν στις 2,7 φορές (καθαρό χρέος στα 4,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024, με το αυτοεπιβαλλόμενο ανώτατο όριο των 3,5 φορών», συνεχίζει το δίδυμο της ΑΧΙΑ.
Η λειτουργική κερδοφορία προήλθε από: i) τον τομέα διανομής, ως αποτέλεσμα της προσθήκης των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων και των ρυθμιστικών εγκρίσεων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιτοκίου WACC), μαζί με:
ii) τα αυξημένα κέρδη της ολοκληρωμένης επιχείρησης που υποστηρίζεται από τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία, το βελτιωμένο μείγμα λιανικής στην Ελλάδα (τερματισμός των παλαιών συμβάσεων υψηλής τάσης), μεγαλύτερη ευελιξία στην τιμολόγηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και παρά την πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου.
Το αναφερόμενο EBITDA επηρεάστηκε από τη ζημία από την αναπροσαρμογή της αξίας των PPAs, ένα μη ταμειακό στοιχείο (αναφερόμενο EBITDA 1,226 δισ. ευρώ, +34% σε ετήσια βάση).
Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 122 εκατ. ευρώ (-45,9% σε ετήσια βάση), αλλά εξαιρουμένης της αναπροσαρμογής της αξίας των PPAs, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες ανήλθαν σε 241 εκατ. ευρώ (η διανομή μερίσματος θα βασιστεί στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη)», καταλήγει η ΑΧΙΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- The Onion: Αποκτά σε δημοπρασία πτώχευσης τον ιστότοπο «Infowars» του ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς
- Χρηματιστήριο: Υψηλό 9 μηνών η ΔΕΗ, επιστροφή στον… Σεπτέμβριο για τον ΟΤΕ, κράτησε το 1,60 η Άλφα, στα χαμηλά μέρας η Πειραιώς
- Lavipharm: Αύξηση 21,2% στα προσαρμοσμένα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο εννεάμηνο
- Ν. Ρήγας (EnEarth): Από τα πιο προωθημένα έργα στην Ευρώπη το Prinos CO2 Storage