ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η Bank of America και ο αναλυτής της Ilija Novosselsky μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Alpha Bank σε σύσταση αγορά (buy), εξηγούν ότι πλέον είναι θετικοί για τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που καλύπτουν, με τις άλλες δύο να είναι η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Οι τιμές στόχοι είναι πλέον για την Alpha Bank τα 2,06 ευρώ, για τη Eurobank τα 2,84 ευρώ από 2,76 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,32 ευρώ από 5,30 ευρώ με συστάσεις αγοράς.
Η σύσταση για την Εθνική Τράπεζα παραμένει υποαπόδοση (underperformance) με τιμή στόχο τα 8,44 ευρώ από 8,06 ευρώ πριν.
Οι νέες τιμές στόχοι και η άνοδος τους αντικατοπτρίζουν:
1) την άμεση αντιμετώπιση παλαιότερων ζητημάτων, όπως η ποιότητα των κεφαλαίων και το αυξημένο κόστος κινδύνου (CoR),
2) την αύξηση των δανείων που ξεπερνά τις προσδοκίες.
3) ένα ακόμη υποστηρικτικό μείγμα καταθέσεων,και
4) τους αυξανόμενους δείκτες πληρωμών. Αν και η πίεση που προκαλείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα έρθει, η BofA εκτιμά ότι η διάβρωση του δείκτη RoTE έχει αποτυπωθεί στην αποτίμηση.
Με δείκτες στις 5 φορές με 6,5 φορές το 2025 και 0,5 φορές έως 0,8 φορές σε όρους P/TBV έναντι 12,5% μέσου RoTE και 9% συνολικής απόδοσης, ο κλάδος προβάλλει ελκυστικός.
Οι πιέσεις στα NII παραμένουν έντονες, αλλά δρομολογούνται ενέργειες μετριασμού
«Τα NII ήταν ανθεκτικά το γ’ τρίμηνο λόγω των χρονικών διαφορών στην ανατιμολόγηση των δανείων, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε μια μέση πτώση των NII κατά -7% το 2025 έναντι του 2023 (εκτός της Ελληνικής Τράπεζας για την Eurobank) εν μέσω ενός έντονου κύκλου περικοπών των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Βλέπουμε τα επιτόκια πολιτικής στο 2% το β’ τρίμηνο του 2025 και στο 1,5% έως το τέλος του 2025, καθώς και χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν προβεί σε προληπτικές ενέργειες για να περιορίσουν την αρνητική επίδραση των ΝΙΙ μέσω της δημιουργίας αντισταθμιστικών στοιχείων και της αύξησης των διαθεσίμων ομολόγων.
Περαιτέρω στήριξη θα είναι διαθέσιμη εάν η αύξηση των δανείων παραμείνει ισχυρή τα επόμενα τρίμηνα, όπως ήταν φέτος», συνεχίζει ο αναλυτής της BofA.
H αύξηση των δανείων είναι βασικός παράγοντας ταλάντευσης για την ανθεκτικότητα των NII
Η ισχυρή αύξηση των δανείων παραμένει ο βασικός παράγοντας διαφοροποίησης έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων.
«Μετά τη βελτίωση των κατευθυντήριων γραμμών για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, αναμένουμε αύξηση των δανείων στην Ελλάδα κατά 7-10% στο 2024, λόγω των μεγάλων εταιρικών έργων που επωφελούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Η επίδραση του δανεισμού είναι ισχυρή.
Η Τράπεζα Πειραιώς βλέπει 25-50 εκατ. ευρώ για το 2025 από τον υψηλότερο πρόσθετο δανεισμό το 2024 (περίπου 3,0 δισ. ευρώ έναντι περίπου 1,5 δισ. ευρώ προηγούμενων προβλέψεων).
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αλλάξει τις προσδοκίες αύξησης των δανείων για το 2025/2026, ούτε και εμείς, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να αναβαθμιστούν όταν τα νέα επιχειρηματικά σχέδια παρουσιαστούν με τα αποτελέσματα του 2024», εξηγεί ο οίκος.
H αποτελεσματικότητα παραμένει ισχυρή, περιθώρια για ενίσχυση του μερίσματος
«Η εστίαση των επενδυτών ήταν σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα τα τελευταία τρίμηνα, αλλά το κόστος θα πρέπει να γίνει όλο και πιο σημαντικό τώρα.
Μετά από χρόνια εξορθολογισμού, οι περικοπές προσωπικού και υποκαταστημάτων έχουν τελειώσει.
Οι βάσεις κόστους των τραπεζών έχουν αρχίσει να αυξάνονται και αναμένουμε αύξηση του κόστους κατά 6%/5% το 2025/2026, η οποία οφείλεται στην αναγκαία αναπλήρωση των μισθών και των επενδύσεων.
Παρόλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αποτελεσματικές, με μέσο δείκτη κόστους/εσόδων 33% το γ’ τρίμηνο και 37,5% το 2025.
Μετά τις ανακοινώσεις για τα σχέδια επιτάχυνσης της απόσβεσης των DTC, αυξάνουμε τις προσδοκίες μας για τη διανομή μερισμάτων και προβλέπουμε συνολική απόδοση 9%/9% για τον κλάδο το 2025/2026, με επικεφαλής την Alpha (10%/11%) και την Πειραιώς (9%/10%).
Η ελάφρυνση DTC/CET1 εξακολουθεί να είναι μικρή βραχυπρόθεσμα, οπότε θέτουμε ανώτατο όριο 50% στα υποτιθέμενα επίπεδα πληρωμών έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη κανονιστική βεβαιότητα.
Ωστόσο, με την ποιότητα των κεφαλαίων να βελτιώνεται σταδιακά, θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι για υψηλότερες πληρωμές είναι στραμμένοι προς τα πάνω.
Εξακολουθούμε να μην πιστεύουμε ότι οι επαναγορές κεφαλαίου είναι ακόμη δυνατές (δηλαδή η μείωση των αποθεμάτων CET1), αλλά οι ετήσιες πληρωμές κερδών θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ μερισμάτων και επαναγορών, οδηγώντας σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή», καταλήγει ο Novosselsky.
Διαβάστε επίσης:
Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για CENER, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΠΡΟΦ