ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο δημόσιο τομέα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τέλος του χρόνου, θα βγει μεγάλος διαγωνισμός αξίας 25 εκατ. ευρώ, για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές, η συμφωνία πλαίσιο θα γίνει με maximum 5 αναδόχους, οι οποίοι και θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το έργο. Ο διαγωνισμός κρίνεται από στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως υψίστης σημασίας, καθώς θα πάει το δημόσιο και τις λειτουργίες του σε επόμενο στάδιο, βοηθώντας πραγματικά τους Έλληνες πολίτες.
Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου έχει τονίσει πολλές φορές την αξία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία όμως πρέπει να φροντίζουμε να εξυπηρετεί σωστά τους σκοπούς της.
Μάλιστα ο ίδιος, μιλώντας στο mononews.gr σε αφιέρωμα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, είχε τονίσει ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να παίξει έναν υποβοηθητικό ρόλο δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες σε ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητάς μας».
Πρόσφατα, μιλώντας στο CEO Initiative Forum αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα AI που ήδη «τρέχουν» στο ελληνικό δημόσιο, όπως ο Ψηφιακός Βοηθός, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα της κυβέρνησης και στον επερχόμενο νομοσχέδιο για το Data Governance Act. «Προχωράμε πολύ πιο γρήγορα» είπε σχετικά με τις υποδομές των data centers στην Ελλάδα, ενώ όσο αφορά την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός ανέφερε πως είναι κρίσιμη η συνεργασία του Δημοσίου και των ιδιωτών», είχε πει.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Grant Thornton που έγινε πριν 2 ημέρες για την τεχνητή νοημοσύνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ΤΝ και τι μπορεί να δώσει στη χώρα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία τεχνολογική επανάσταση, τις επιπτώσεις της οποίας ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Είναι εδώ, όμως. Και επειδή είναι εδώ, οφείλουμε ως χώρα όχι απλά να προσαρμοστούμε, αλλά να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας ενσωματώνοντας πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς πολιτικής. Γι’ αυτό και μόλις παρέλαβα και θα παρουσιάσουμε σύντομα το πόρισμα από την Επιτροπή την οποία κάναμε για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αποτελείται πραγματικά από εξαιρετικούς ανθρώπους, επιστήμονες, επιχειρηματίες. Έχω διαβάσει την περίληψη μόνο, θα διαβάσω τις επόμενες μέρες όλη την έρευνα, η οποία θέτει με πολύ σαφή τρόπο ένα πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να ξεχωρίσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης”.
Το AI Factory
Στις αρχές Νοεμβρίου, κατατέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πρόταση για το AI Factory, το ελληνικό εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης. Ο ιδιωτικός τομέας θα έχει τον πρώτο λόγο στο σχήμα που θα δημιουργηθεί, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει να δημιουργηθεί με πλειονότητα ιδιωτικών κεφαλαίων.
«Το AI Factory βγάζει τα δεδομένα από τους servers τους δίνει ζωή αλλά δημιουργεί και οικοσυστήματα προκειμένου να εκμεταλλευτούν όλο αυτόν τον πλούτο δεδομένων που υπάρχει», είχε δηλώσει ο κ. Παπαστεργίου.
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος
Ταυτόχρονα, τρέχουν οι διαδικασίες, παρά τις διάφορες αγκυλώσεις για τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο.
Μάλιστα, ήδη υπάρχει μία προσφορά από την MainSys για τον διαγωνισμό ο οποίος αφορά στην διαμόρφωση του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθεί ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ στο Λαύριο και περιλαμβάνει μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά οικοδομικά έργα για την εύρυθμη λειτουργία του υπερ-υπολογιστή.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στον διαγωνισμό «Προμήθεια και εγκατάσταση υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού Δαίδαλος» συμμετείχαν δύο εταιρείες, η Hewlett Packard Hellas και η Nova ICT.
Ο Δαίδαλος θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ-υπολογιστή ARIS, εκτελώντας εξήντα τετράκις εκατομμύρια – 60.000.000.000.000.000- πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών.
Διαβάστε επίσης:
Έρχεται πιο γρήγορο και φθηνό ίντερνετ – Υπεγράφη η ΚΥΑ για Gigabit Voucher και Smart Readiness
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεροβασίλη: Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε μόνο “στα χαρτιά”
- Μαρκόπουλο: Ομολόγησε ο 19χρονος πως πυροβόλησε, αλλά αρνείται πως σκότωσε τον 5χρονο
- ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών – Οι τρεις πυλώνες του προϋπολογισμού
- ΑΔΜΗΕ: Υπεγράφη η συμφωνία για τη διάθεση του 20% της Ariadne Interconnection στην State Grid