Περιεχόμενα
Τα ανανεώσιμα αέρια, το βιοαέριο και το βιομεθάνιο άμεσα αλλά και το υδρογόνο σε λίγα χρόνια, είναι απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης καθώς συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα. Με τη χρήση τους μπορεί να επιταχυνθεί η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε πολλούς τομείς που δεν μπορούν να εξηλεκτριστούν, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, των μεταφορών των κτιρίων και της γεωργίας.
Το βιομεθάνιο είναι ήδη μια πραγματικότητα, με μεγάλες ποσότητες ήδη διαθέσιμες και αποτελεί την άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση, εν μέρει, του φυσικού αερίου καθώς μπορεί να διοχετευτεί απευθείας στο δίκτυο χωρίς καμία μετατροπή στις υποδομές. Ταυτόχρονα, το βιομεθάνιο θα ανοίξει τον δρόμο για το υδρογόνο γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις και όλο το πλαίσιο που θα φτιαχτεί για τα ανανεώσιμα αέρια και το βιομεθάνιο θεωρούμε ότι αργά ή γρήγορα θα είναι ένα πλαίσιο και για το υδρογόνο.
Κρίσιμος παράγοντας για την ένταξή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, είναι η υποδοχή των ανανεώσιμων αερίων στις υποδομές φυσικού αερίου.
Η Enaon, η Ελληνική Εταιρεία Βιώσιμων Δικτύων, θυγατρική της Italgas, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας σε αυτή την κατεύθυνση, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας προς ένα καθαρό και βιώσιμο μέλλον. Με τις πρωτοβουλίες αυτές, η εταιρεία συμβάλλει ταυτόχρονα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στη βιωσιμότητα των υποδομών διανομής φυσικού αερίου και στην ασφαλή και αποτελεσματική πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, με θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη, τους ανθρώπους και το οικονομικό σύστημα.
Τώρα είναι η ώρα του βιομεθανίου
Με προτεραιότητα τη διανομή βιομεθανίου, η Enaon και η θυγατρική της Enaon EDA έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατάλληλη προετοιμασία των δικτύων φυσικού αερίου που διαχειρίζονται σε όλη τη χώρα. Έτσι, τα δίκτυα είναι σήμερα 100% έτοιμα να υποδεχθούν άμεσα το βιομεθάνιο, αυτή την εγχώρια πηγή ενέργειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του αγροτικού τομέα και συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Τώρα είναι η ώρα του βιομεθανίου και τα δίκτυα της Enaon EDA είναι 100% έτοιμα, χωρίς δηλαδή να απαιτούνται τροποποιήσεις, να το υποδεχθούν.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ η συνολική παραγωγή βιομεθανίου αναμένεται να ανέλθει στις 2,1 TWh το έτος 2030, στις 3,6 TWh το έτος 2040 και στις 4,6 TWh έτος 2050. Το βιομεθάνιο είναι ένα ανανεώσιμο αέριο, κυρίως μεθάνιο (όπως και το φυσικό αέριο) και έχει παρόμοια σύσταση και τις ίδιες ιδιότητες με του φυσικού αερίου και για αυτόν τον λόγο μπορεί να μεταφέρεται μέσω των διαθέσιμων υποδομών. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για οχήματα και γενικά για όλους τους σκοπούς που αξιοποιείται και το φυσικό αέριο. Επιπλέον, η παραγωγή βιομεθανίου σε συνδυασμό με τη μετατροπή του υπολείμματος σε λίπασμα, αποτελεί ολοκληρωμένη μέθοδο διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αειφορίας.
Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου
Με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του βιομεθανίου στη χώρα μας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους, η Enaon έχει επίσης υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), ο οποίος εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους παραγωγούς βιοαερίου, καθώς και Μνημόνια Συνεργασίας με άλλους παραγωγούς που έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την μετατροπή της μονάδας τους για την παραγωγή βιομεθανίου.
Η συνεργασία μεταξύ της Enaon και του ΕΣΠΑΒ αφορά σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που σχετίζονται από την ανάπτυξη προτάσεων για το ρυθμιστικό πλαίσιο έως τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη σύνδεση των μονάδων με τα δίκτυα, τον καθορισμό του κόστους για την επέκταση του δικτύου και τη σύνδεση των μονάδων, καθώς και την προώθηση της συλλογής βιώσιμης βιομάζας και την αξιοποίηση του υποπροϊόντος ως λίπασμα.
Προετοιμάζει την υποδοχή και του υδρογόνου
Το υδρογόνο είναι το κυριότερο υποψήφιο καύσιμο αρχικά για τη μείωση και μετέπειτα αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μας σύστημα. Η κατασκευή νέων υποδομών μεταφοράς και διανομής υδρογόνου απαιτεί αρκετό χρόνο, προσπάθεια και επενδύσεις. Αντίθετα, η έγχυση υδρογόνου στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου είναι μια εφικτή λύση, καθώς το υδρογόνο μπορεί να αναμειχθεί με το φυσικό αέριο σε ποσοστό 5-20% κατ’ όγκο χωρίς ή με μικρές τροποποιήσεις στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου.
Με το βλέμμα στο μέλλον, η Enaon προετοιμάζεται επίσης για την υποδοχή και του υδρογόνου στα δίκτυά της. Το υδρογόνο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο την επόμενη δεκαετία και, στο πλαίσιο αυτό, η Enaon EDA έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη για την αξιολόγηση της ετοιμότητας των δικτύων της και τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών της.
Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα δίκτυα μπορούν να υποδεχθούν υδρογόνο σε ποσοστό έως 10%, χωρίς να απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εταιρείας, ο στρατηγικός οδικός χάρτης για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε το ποσοστό ανάμειξης του υδρογόνου να ανέλθει στο 20% θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Έξυπνες, ψηφιακές και ευέλικτες υποδομές
Τα ανανεώσιμα αέρια είναι στρατηγικής σημασίας, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε έξυπνες, ψηφιακές και ευέλικτες υποδομές, έτοιμες να τα υποδεχθούν και να ενισχύσουν την παραγωγή τους.
Η Enaon, με καινοτόμα έργα ψηφιοποίησης, ενισχύει την ετοιμότητα των δικτύων για την υποδοχή ανανεώσιμων αερίων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υποδομών προβλέπει την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών από τους τελευταίας γενιάς “H2 ready” έξυπνους μετρητές Nimbus, μιας τεχνολογικής καινοτομίας που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τον όμιλο της Italgas. Οι έξυπνοι μετρητές Nimbus έχουν τη δυνατότητα μέτρησης διαφορετικών τύπων αερίου, ακόμη και αναμεμειγμένων μεταξύ τους, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές που μπορούν να διαχειριστούν ορθότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατανάλωση ενέργειας.
Η Εnaon επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες και υποδομές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της συνολικής βιωσιμότητας των λειτουργιών της, καθώς και τη μείωση των διαρροών μέσω της εφαρμογής προηγμένων λύσεων, όπως η τεχνολογία Picarro Surveyor που εισήχθη από την Italgas από το 2018. Η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογικής καινοτομίας ενισχύει την ταχύτητα και την ευαισθησία της ανίχνευσης, καθώς και το εύρος των περιοχών που ελέγχονται. Επιπλέον, επιτρέπει την εφαρμογή έξυπνων στρατηγικών προληπτικής συντήρησης, αυξάνοντας τελικά τα πλεονεκτήματα έναντι του κόστους, προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου
Το Στρατηγικό Σχέδιο της Italgas 2024-2030 επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ομίλου για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τους στόχους για την πράσινη μετάβαση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, διευκολύνοντας τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ακόμη και επιτρέποντας τη διανομή ανανεώσιμων αερίων. Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν την επέκταση του ελληνικού δικτύου σε πάνω από 11.000 χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του Σχεδίου και την αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων καταναλωτών σε περίπου 1 εκατομμύριο μέχρι το 2030.
Σημειώνεται ότι η Enaon EDA αναπτύσσει το δίκτυο φυσικού αερίου σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση στην ελληνική επικράτεια, καθώς διαχειρίζεται περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου σε 9 Περιφέρειες της χώρας: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησος.
- Λίβανος: Ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης στην Βηρυτό
- Βρετανία: Ύποπτο πακέτο στον σταθμό Γιούστον του Λονδίνου ερευνά η αστυνομία
- Γιώργος Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν, αλλά που πάνε;» – Βολές κατά Κώστα Καραμανλή
- Σοβαρές ζημιές στο δήμο Τρικκαίων από δυνατούς ανέμους