Η απόφαση να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΝΠΕ ο Νίκος Χαρδαλιάς μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς αλλά για τους γνωρίζοντες μάλλον ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών του περιφερειάρχη Αττικής το τελευταίο διάστημα.

Έτσι αν και η τοποθέτηση του σημερινού επικεφαλής της ΕΝΠΕ Απόστολου Τζιτζικώστα στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και Τουρισμού ανοίγει το δρόμο για να εκλεγεί νέος πρόεδρος αφού τις επόμενες μέρες θα πρέπει παραιτηθεί από την θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο εκλεκτός του Μαξίμου δεν φαίνεται να είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς αλλά ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η επίσημη εξήγηση μπορεί να είναι ότι πρέπει να προωθηθεί ένα πιο παλιό αυτοδιοικητικό στέλεχος από τους γαλάζιους περιφερειάρχες, στην προκειμένη ο Γιώργος Χατζημαρκος αλλά το Μαξίμου φαίνεται πως έβαλε μπλόκο στον περιφερειάρχη Αττικής.

Γιατί όμως οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση ενώ πρόκειται για ένα στέλεχος που τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν κοντά στην ηγετική ομάδα;

Πότε ράγισε το γυαλί

Σύμφωνα με πληροφορίες το γυαλί ξεκίνησε να ραγίζει περίπου πριν από ενάμιση μήνα όταν περιφερειάρχης Αττικής ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε από τον Μαραθωνα όπου επιθεώρησε τον καθαρισμό ρεμάτων, ότι η Αττική είναι απροστάτευτη από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά στην ερώτηση αν η Αττική είναι θωρακισμένη, «η απάντησή μου είναι πως «όχι, δεν είναι θωρακισμένη». Παλεύουμε όμως για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους. Θα μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, συγκροτημένα, και το κυριότερο, θα δίνουμε απαντήσεις στο πεδίο».

Παράλληλα ανέφερε πως «αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί, είναι να σταματήσει όλο αυτό το γαϊτανάκι ευθύνης, αναφορικά με το ποια ρέματα είναι ευθύνη της περιφέρειας, ποια ρέματα είναι ευθύνη των δήμων, ποια ρέματα είναι ευθύνη του υπουργείου Υποδομών. Αναμένουμε τη λήξη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, και το βασικότερο, είναι ότι αναμένουμε από το οικονομικό επιτελείο, να μας εξασφαλίσει όλους τους απαιτούμενους πόρους».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «οι αρμοδιότητες και οι εξαγγελίες, χωρίς ταυτόχρονα την ύπαρξη των αναγκαίων χρημάτων, είναι επί της ουσίας εξαγγελίες χωρίς δέσμευση. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει δημοσιονομική πίεση, όμως οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη ζωή, την προστασία της περιουσίας των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον, αποτελεί συνταγματική επιταγή και άμεση προτεραιότητα».

Εν ολίγοις ο περιφερειάρχης Αττικής πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση. Αν και κάποια από τα όσα ανέφερε, όπως για παράδειγμα οι αρμοδιότητες είναι κάτι που δεν έχει λυθεί εδώ και χρόνια, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση χωρίς όμως ο ίδιος προηγουμένως να έχει επικοινωνήσει με τα αρμόδια υπουργεία ή ακόμα και το Μαξίμου όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πήγες.

Η κίνηση αυτή του Νίκου Χαρδαλιά όπως ήταν φυσικό όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μαξίμου αλλά έφερε και αντίδραση αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Αττικής και μάλιστα σε υψηλούς τόνους.

Το ψυχρό κλίμα επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό για την Αττική και για το πόσο προετοιμασμένη είναι προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα τύπου… Βαλένθια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν αυτός που δέχθηκε την αυστηρότερη κριτική, κυρίως ως προς το ποια έργα αρμοδιότητας της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει και γιατί δεν προχώρησαν όπως έπρεπε.

Ισως δε ο εκνευρισμός που δείχνει εσχάτως ο Περιφερειάρχης, όπως αυτός φάνηκε και από πρόσφατη συνεδρίαση όπου είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον κοινοτάρχη Βαρβάβα, να είναι αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει στη συνεργασία με την κυβέρνηση.

Πηγές με γνώση των ισορροπιών που υπάρχουν τονίζουν ότι υπάρχει πράγματι μια «απόσταση» πλέον μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Περιφερειάρχη, μπορεί το γυαλί να έχει ραγίσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σπάσει κιόλας.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός εκτιμά πολύ τη δουλειά του Νίκου Χαρδαλιά, ότι πάντα βρίσκεται στο πεδίο κι όχι πίσω από κάποιο γραφείο. Ωστόσο, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, «οι καλές σχέσεις κρίνονται στις δύσκολες στιγμές, εκεί όπου ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να αναλάβει τις ευθύνες του».

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης για συνάντηση με Φιντάν: Άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας παρά τις δύσκολες στιγμές
Δημήτρης Παπαστεργίου: Είμαστε έτοιμοι για την Ψηφιακή Επανεκκίνηση των Δήμων
Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Έσχες»