ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επενδύσεις 7,5-11 δισ. ευρώ αναμένονται για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μέχρι το 2032, σύμφωνα με όσα είπε χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος.
Παράλληλα στο επίκεντρο για την ΕΔΕΥΕΠ είναι η προώθηση της αποθήκευσης άνθρακα, τόσο με την υλοποίηση του έργου αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο (από την EnEarth της Energean) όσο και με ένα μεγαλύτερο έργο που προτείνει η ΕΔΕΥΕΠ για τη συλλογή και μεταφορά υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα σε αποθήκες στη Ρουμανία και την Αίγυπτο.
Σχετικά με τη σημασία της ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ο κ. Στεφάτος τόνισε ότι το επόμενο μεγάλο βήμα και η πρόκληση για τη χώρα μας είναι να συμπληρώσουμε το ενεργειακό μας μίγμα με το αντίστοιχο ποσοστό με τα φ/β και αιολικών πάρκων το οποίο θα επιτρέψει την ουσιαστική εξισορρόπηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τις ώρες της ηλιοφάνειας.
Επενδύσεις 7,5-11 δισ. ευρώ ως το 2030
Σημείωσε, ότι μέχρι τώρα ανάπτυξη των αιολικών πάρκων έχει γίνει χωρίς κεντρικό σχεδιασμό ενώ έχουμε και περιορισμένη έκταση στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και για αυτό πρέπει να επεκταθούμε στον θαλάσσιο χώρο και σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει μια αξιέπαινη προσπάθεια για να χωροθετηθούν με κανόνες και με σαφής προσδιορισμούς οι θαλάσσιες περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθούν τα έργα.
“Όλο το εγχείρημα αποτελεί μια εθνική στρατηγική προτεραιότητα καθώς από τη μια είναι απολύτως απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ δηλαδή την οικονομική βιωσιμότητά τους και αφετέρου γιατί αποτελεί ένα αναπτυξιακό πρώτο βήμα με συνολικές επενδύσεις που εκτιμώνται μεταξύ 7,5 και 11 δισ. ευρώ ως το 2032”.
Επίσης, τόνισε, ότι το αναπτυξιακό βήμα αυτό, δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει και μια παράλληλη εφοδιαστική αλυσίδα, από την οποία μπορεί να προκύψει ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας και θα ανοίξει και τις προοπτικές για εξαγωγές.
Ειδικότερα, τόνισε ότι με την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αξιοποιούμε δύο σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, το καλύτερο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τις κρίσιμες απαραίτητες βάσεις που διαθέτει για την ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.
“Ο συνδυασμός οικονομικά αποδοτικών έργων με παράλληλη μείωση του κόστους μέσα από την ανάπτυξη τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, προσελκύουν ενδιαφέρον επενδυτικό ενδιαφέρον περιφερειακά. Θέλουμε να εργαστούμε ώστε η χώρα μας να αναπτύξει μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα από τις εθνικές της ανάγκες, ώστε να μπορέσει να τροφοδοτήσει και γειτονικές χώρες με καθαρή πράσινη ενέργεια και φυσικά να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις είτε σε υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες που διαπρέπουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και να ενισχύσουμε τα ναυπηγεία και τα λιμάνια μας και να δημιουργηθεί και ένας στόλο από ειδικά σκάφη που υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη συντήρηση αυτών των έργων, από την ελληνική ναυτιλία”.
Μεγάλη επιτυχία η ανάπτυξη της δέσμευσης άνθρακα – Η Ελλάδα Δανία της Μεσογείου
Σχετικά με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, τόνισε ότι είναι μεγάλη επιτυχία ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει κονδύλια για τη δέσμευση και αποθήκευση 3,5 εκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα και είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη πίσω από τη Γερμανία που έχει εξασφαλίσει κονδύλια για 4,5 εκ. τόνους το χρόνο.
“Η Ελλάδα επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, όταν το 2021 συμπεριέλαβε τη χρηματοδότηση της μετατροπής των εξαντλημένων κοιτασμάτων του Πρίνου στην Καβάλα σε μόνιμες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα, εξασφαλίζοντας 150 εκ. μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης για να μπορέσει αυτό το έργο να γίνει πράξη. Το κρίσιμο αυτό έργο εκτιμάμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε 3 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Γιατί υπάρχουν βιομηχανίες στην Ελλάδα που δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η αποθήκευση άνθρακα είναι απαραίτητη για να κρατήσουμε τη δραστηριότητά τους στη χώρα” τόνισε.
Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι σε αυτές τις τεχνολογίες όπως το CCS πρόοδο έχουν παραδοσιακά χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία η Μ. Βρετανία που έχουν παρουσία στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και τόνισε ότι η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε Δανία της Μεσογείου αναφορικά με την ταχύτητα που επιδεικνύουμε στην ανάπτυξη της αποθήκευση άνθρακα. “Η Ελλάδα ένα κοίτασμα είχε και το αξιοποίησε και προχωρά την επένδυση. Το σημαντικό είναι το έργο να προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού”, πρόσθεσε ο κ. Στεφάτος.
Το νέο μεγάλο έργο της ΕΔΕΥΕΠ για τη συλλογή και διανομή υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα σε αποθήκες του εξωτερικού
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νέο σχέδιο- πρόταση της ΕΔΕΥΕΠ για ένα ακόμα μεγαλύτερο έργο, το οποίο θα εξασφαλίζει σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού επιπλέον δυνατότητα δέσμευση και αποθήκευσης που θα απαιτηθεί τόσο από ελληνικές βιομηχανίες όσο και από βιομηχανίες γειτονικών χωρών. “Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα έχει εκμεταλλευτεί ορθά την πρωτοπορία της στον τομέα αυτό ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη. Κάτι τέτοιο θα είναι σύντομα εφικτό γιατί είναι έλληνες ιδιοκτήτες που πρωτοστατούν στη ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα”. Και όπως εξήγησε, υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για κεντρική συλλογή και διανομή υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα σε μεγαλύτερες αποστάσεις και τρίτον γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ρουμανία είναι θετικές στο ενδεχόμενο συνεργασίας για τη διάθεση των επιπλέον αποθηκευτικών χώρων που θα χρειαστούν.