Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank
Η πρεμιέρα των μετοχών της πρώτης φάσης της ΑΜΚ της Attica Bank – με μετρητά ύψους 672,2 εκατ. ευρώ – θα γίνει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.
Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στο μεταξύ την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ξεκινά η δεύτερη φάση της αύξησης για την παραχώρηση παραστατικών τίτλων (warrants) ύψους 62,9 εκατ. ευρώ. Ως τελευταία ημέρα για την ενάσκηση των warrants έχει οριστεί η 28η Νοεμβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών που θα προκύψουν από τα warrants.
Σήμερα το πρωί θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την κατανομή και τη διάθεση των αδιάθετων νέων μετοχών.
Το παρών στην ΑΜΚ της Attica Bank έδωσαν οι επιχειρηματίες Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Ευτύχης Βασιλάκης, η ασφαλιστική SYNDEA, ενώ σε ποσοστό άνω του 75% άσκησαν τα δικαιώματα τους και οι μικρομέτοχοι, με την τελική συμμετοχή από το retail/μικρομετόχους να ανέρχεται στα 18,6 εκατ ευρώ.
Πλήρως άσκησαν τα δικαιώματα τους τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και ο στρατηγικός επενδυτής η Thrivest των κ.κ. Αλ Εξαρχου – Δ Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη.
Ενώ από τα αδιάθετα καλύφθηκε και η συμμετοχή του Fiera Capital, το οποίο έχει συμμετοχή στην ΑΜΚ με 12 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 1,5% στη νέα τράπεζα. Η συμμετοχή του Fiera Capital που είναι από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 116,1 δισ. δολαρίων) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης μη συστημικής τράπεζας.
Στην διαδικασία δεν συμμετείχε ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας που κατείχε 5,90% στην Παγκρήτια, ούτε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που είχαν εισφέρει 40 εκατ. ευρώ την προηγούμενη ΑΜΚ της Attica Bank (καλύπτοντας την συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ) και είχαν επίσης συμμετοχή με 15,5 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας.
Η αύξηση γίνεται στην τιμή των 1,87 ευρώ/μετοχή, και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της κάθε νέα μετοχή δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές.
Τα warrants δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ έκαστη.
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά κάθε μέτοχος θα μπορεί να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μια μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
Στην ΑΜΚ των 735,1 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να εισφέρει 475,1 εκατ. ευρώ με το ποσοστό του στην Attica Bank να διαμορφώνεται στο 34,77%.
Η συμμετοχή της Thrivest μπορεί να φτάσει μέχρι 200 εκατ. ευρώ αν συμβεί αυτό θα ελέγχει το 62% της νέας τράπεζας, σε κάθε πάντως περίπτωση θα κατέχει το 50% + 1 μετοχή, με τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ στη νέα τράπεζα να περιορίζεται στο 1,59% και 1,63% αντίστοιχα.
Η αύξηση των 735 εκατ. ευρώ έχει στόχο:
- την κάλυψη της ζημίας από την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων στον «Ηρακλή ΙΙΙ», που θα μειώσει τα ΜΕΑ κάτω του 3%.
- την κάλυψη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης της νέας τράπεζας, με ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων με στόχο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 να αυξηθεί πάνω από το 15%.
- την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, καθώς η τράπεζα εστιάζει σε αυτό, με στόχο να καλύψει τις υπαρκτές ανάγκες της αγοράς και με τη δέουσα προσοχή για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.
- επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και επενδύσεις σε τεχνολογία.
Επίσης 100 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ θα κατευθυνθούν για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας.
Διαβάστε επίσης
Attica Bank: Με Βασιλάκη, Κωνσταντακόπουλο, αλλά χωρίς Μουνδρέα η ΑΜΚ
Attica Bank: Ποια βαριά ονόματα πήραν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου
Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες της ΑΜΚ