ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Η τελική απόφαση αναμένεται σε ένα περίπου χρόνο, το Σεπτέμβριο του 2025. Αν κερδίσουμε θα πάρουμε πίσω τη διαφορά στην τιμή που πληρώνουμε στην Gazprom με την τιμή που δίνει το αέριο στην υπόλοιπη αγορά, από το 2022 μέχρι την ημερομηνία της απόφασης. Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν χρωστάμε εμείς στην Gazrprom ούτε 1 ευρώ, και η ρήτρα take or pay, αφορά ποσότητες αερίου, το οποίο θα πάρουμε αφού καθοριστεί η τιμή. Η Διαιτησία θα καθορίσει ποιες είναι αυτές οι ποσότητες που πρέπει να πάρουμε και σε τι τιμή και θα καθοριστεί η οικονομική διαφορά με την Gazprom. Αυτό όμως δεν είναι χρέος είναι προπληρωμή αερίου”, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς.
“Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν πήραμε τις ποσότητες αυτές λόγω της τιμής του, και της κατάστασης της αγοράς και δεν μας ζητάνε να το πάρουμε. Εμείς πήγαμε την Gazprom στη Διαιτησία, πήγαμε τον προμηθευτή μας στη Διαιτησία γιατί δεν συμφωνούμε με την τιμή που μας πουλάει το φυσικό αέριο το 2022 και το 2023. Η σύμβαση προέβλεπε να γίνει διαπραγμάτευση, η οποία έγινε και κράτησε και δύο χρόνια, και τελικά αποφασίσαμε να προσφύγουμε στη Διαιτησία” είπε ο κ. Ξιφαράς.
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την προσφυγή στη Διαιτησία είναι, ότι η ρωσική εταιρία έχει παραβιάσει τη σύμβαση και συγκεκριμένα τον όρο που προβλέπει ότι υποχρεούται να παραδίδει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αέριο σε τιμή φθηνότερη από κάθε άλλη μορφή ενέργειας στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, το 2022 υπήρξαν μήνες που το LNG, αλλά ακόμη και ο λιγνίτης ήταν φθηνότερα από το αέριο που έδινε η Gazprom στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τη στιγμή που σε άλλες εταιρείες στην ελληνική αγορά πωλούσε το αέριο σε χαμηλότερες τιμές. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως η Gazprom δεν τηρούσε όρο της σύμβασης προμήθειας για πώληση φυσικού αερίου στην ελληνική εταιρεία σε τιμή ανταγωνιστική έναντι οποιουδήποτε εναλλακτικού καυσίμου αλλά και άλλου ανταγωνιστή της δημόσιας επιχείρησης αερίου.
Τα επιχειρήματα αυτά, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στη σημερινή συγκυρία που το ρωσικό αέριο πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ακόμη και 6-8 ευρώ κάτω από την τιμή TTF, σύμφωνα με πηγές), ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας το αγοράζει στη συμβατική τιμή. Σήμερα οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην ελληνική αγορά είναι σε ποσότητες ρεκόρ, έναντι οποιασδήποτε άλλης περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη διαιτησία, έγινε στις 28 Μαρτίου 2024, καθώς μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων οι συζητήσεις με τη Gazprom για θέματα της μεταξύ τους σύμβασης δεν είχαν θετική κατάληξη. Σημειώνεται ότι η σύμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom λήγει το 2026. Σχετικά με το αν θα ανανεωθεί ή όχι, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι σχετίζεται με τις αποφάσεις για τη ροή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία αν σταματήσει, τότε δε θα πρέπει να εισάγει κανένας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Goody’s-Everest: Ανάπτυξη του Ομίλου στο εξωτερικό
- Άννα Διαμαντοπούλου: Τέτοια ανατροπή δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας
- Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών: Τιμήθηκε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χλωμούδης
- Τσουκαλάς: Η κοινή γνώμη μας θεωρεί εδώ και καιρό αξιωματική αντιπολίτευση – Στόχος η πολιτική αλλαγή