Λευκός Οίκος
Περιεχόμενα
Δυο διαφορετικοί κόσμοι αναμετρώνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Ντόναντλ Τράμπ και την Κάμαλα Χάρις να διεκδικούν μια θητεία στον Λευκό Οίκο. Οι δυο τους έχουν παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα, καθώς και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μείζον θέμα για τους πολίτες αποτελεί η ακρίβεια και το κόστος ζωής.
Η Κάμαλα Χάρις έχει δεσμευτεί για φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά, με την πρότασή της να περιλαμβάνει «πάγωμα» των αυξήσεων σε φόρους για εισοδήματα έως 400.000 δολάρια το χρόνο, αλλά και ελάχιστο φόρο στους billionaires. Έχει μιλήσει μάλιστα και για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 21% στο 28%.
Στον αντίποδα, ο Τράμπ ακολουθεί μια πιο φιλοεπιχειρηματική στρατηγική. Θέλει να μειωθεί ο εταιρικός φόρος στο 15% για ορισμένες εταιρείες, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκπίπτουν οι δαπάνες για επενδύσεις σε εξοπλισμό και έρευνα.
Πώς μεταφράζονται τα παραπάνω για την Ελλάδα;
Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, μια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, οι επενδύσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας άγγιξαν τα 2,27 δις ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν εξαγοραστεί 11 ελληνικές startups από εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, ενώ έχουν γίνει επενδύσεις στην Ελλάδα από κολοσσούς όπως η Google, η Microsoft, η Cisco, η Meta, η Pfizer και άλλες.
Πάντως, οι φοροελαφρύνσεις που προτείνει ο Τραμπ στις αμερικανικές επιχειρήσεις, θα ευνοήσουν σημαντικά όσες ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως για παράδειγμα η ΤΙΤΑΝ και η ΦΑΓΕ, η Flexopack που ανακοίνωσε την αγορά οικοπέδου και την πρόθεσή της να δημιουργήσει τοπική μονάδα παραγωγής στην Πενσιλβάνια, αλλά και η Cenergy Holdings με την κατασκευή που δρομολογεί του εργοστασίου χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η ενδυνάμωση του δολαρίου έχει διπλή ανάγνωση. Μία παρατεταμένη άνοδος του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ θα αυξήσει το κόστος πολλών εισαγόμενων προϊόντων στη χώρα μας, ωστόσο θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων λόγω του φθηνότερου ευρώ. Ρόλο – κλειδί στα παραπάνω θα αποτελέσουν και οι επόμενες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια και ήδη προγραμματίζεται για την Πέμπτη μείωσή τους κατά 0,25%.
Μια φορολογική ελάφρυνση των νοικοκυριών, αλλά και η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης φορολογίας θα οδηγούσε σε ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, με αναλυτές να θεωρούν πως αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν με επιπλέον Αμερικανούς τουρίστες που θα μπορούσαν να ξοδέψουν περισσότερα στη χώρα μας.
Ο φόβος των δασμών
Το ευρωπαϊκό (και ελληνικό) επιχειρείν έχει στραμμένο το βλέμμα του στις αμερικανικές εκλογές και για έναν ακόμα λόγο: ο Τράμπ θέλει να ενισχύσει την πολιτική επιβολής δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα. Μάλιστα, έχει μιλήσει για νέους δασμούς έως 10% στις εισαγωγές από όλο τον κόσμο, αλλά σε εκείνες που προέρχονται από την Κίνα το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 60%.
Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να είναι αντίθετη στους δασμούς, ωστόσο δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από την πολιτική Μπάιντεν που διατήρησε το πλαίσιο του Τράμπ, χωρίς όμως η ίδια να έχει διευκρινίσει τι θα πράξει με αυτό το θέμα αν κερδίσει την εκλογική μάχη.
Πάντως, αναλύσεις τοποθετούν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην Ευρώπη στο 0,5% ή ακόμα και στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Με τον Τραμπ να ισχυρίζεται πως οι δασμοί θα ενισχύσουν την αμερικανική μεταποίηση, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να έχει η Γερμανία, που έχει μεγαλύτερη έκθεση σε αυτό τον τομέα και η χώρα μας να έχει πολύ μικρές άμεσες επιπτώσεις.
Διαβάστε επίσης
Πώς κινήθηκαν τα ομόλογα λίγο πριν το αποτέλεσμα των Αμερικανικών Εκλογών