Το Μουσείο –Σπίτι του Ελύτη στην Πλάκα
Με την υποστήριξη του Qualco Foundation θα πορεύεται τα επόμενα τρία χρόνια το Μουσείο Οδυσσέα Ελύτη – Σπίτι του Ελύτη, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Πλάκα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την συμπλήρωση 45 χρόνων από το Βραβείο Νόμπελ με το οποίο τιμήθηκε ο μεγάλος έλληνας ποιητής και 28 από τον θάνατό του, το Σπίτι του Ελύτη αποτελεί μία αναγνώριση της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα από την πολιτεία αλλά και ένα σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ελληνικής ποίησης και τέχνης. Το κτήριο άλλωστε, έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί με τη στήριξή του.
Το Qualco Foundation εξάλλου, με πρόεδρο τον κ. Ορέστη Τσακαλώτο προσέφερε μια σταθερή δωρεά για την υποστήριξη του Μουσείου για τα πρώτα τρία έτη λειτουργίας του ενώ εξετάζει τη συμμετοχή του και σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, που θα υλοποιηθούν στο μέλλον.
Η δημιουργία του μουσείου
Η δημιουργία του Μουσείου Οδυσσέα Ελύτη είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων του ποιητή και επιμελήτριας της συλλογής που εκτίθεται στον χώρο. Η ίδια άλλωστε εργάστηκε για την προστασία και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού του Ελύτη. Στόχος του Μουσείου είναι να αποτελέσει έναν χώρο διδακτικής εμπειρίας και στοχασμού, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ευκαιρία να ανακαλύψουν τη λιτή αισθητική και τον ποιητικό πλούτο που χαρακτηρίζει το έργο του Ελύτη.
Με την υποστήριξη των Ιδρυμάτων Α.Ι. Μαρτίνου και Qualco Foundation, το «Σπίτι του Ελύτη – Μουσείο» φιλοδοξεί έτσι, να λειτουργήσει ως ένας ζωντανός θεσμός διαφύλαξης και ανάδειξης του έργου του ποιητή, προσκαλώντας μαθητές, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να εισέλθουν στον μαγικό κόσμο που δημιούργησε με τις λέξεις και τα σύμβολά του. Με το αναγνωρισμένο έργο του που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης παραμένει μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την ελληνική και διεθνή πολιτιστική σκηνή.
Όπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος «Το Ίδρυμά μας ασπάζεται πλήρως το ήθος και το πνεύμα του μεγάλου ποιητή. Ήταν αυτονόητη η στήριξη του Μουσείου».
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Αντωναρόπουλος: Το μυστήριο της τέχνης και η ζωγραφική του διαλόγου
Μισό εκατομμύριο δολάρια για μια δεκάρα; Μια σοφή επένδυση
Εθνική Πινακοθήκη: Οι γκραβούρες του Γκόγια, η αναδρομική του Τέτση και Συλλογή Κωστάκη