ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Θεόδωρος Κασσελάκης υποστηρίζει ότι οι φόροι εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας για μια διώροφη βίλα στην Εκάλη, πρέπει να πληρωθούν όχι από εκείνον αλλά από την εξωχώρια εταιρεία στην οποία ανήκει το πολυτελές σπίτι, εντός οικοπέδου 2.905 τ.μ.
Ωστόσο, ο έλεγχος των φορολογικών αρχών καταλόγισε στον πατέρα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέχει το 50% των μετοχών της off shore Oswego Estates Limited και το υπόλοιπο 50% η σύζυγός του Ευαγγελία Κασσελάκη.
Ο Θεόδωρος Κασσελάκης, μετά τον καταλογισμό των φόρων, προσέφυγε και άκουσε την άρνηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Διοικητικού Εφετείου να αναγνωρίσουν την εξωχώρια εταιρεία ως φορολογικά υπόχρεη.
Έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεση της εφετειακής απόφασης.
Σήμερα, στο ΣΤ’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι δικηγόροι του πατέρα Κασσελάκη υποστήριξαν ότι η offshore εταιρεία παραμένει ενεργή στην Ελλάδα και δεν έχει διαλυθεί παρά το ότι έχει αδρανοποιηθεί και, συνεπώς, οι φόροι πρέπει να καταβληθούν από εκείνην.
Η εισηγήτρια της υπόθεσης Βαρβάρα Ραφτοπούλου ανέφερε ότι: «σε περίπτωση που μια αλλοδαπή επιχείρηση έχει ως μοναδικό αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτου κυριότητας της, την οποία εν συνεχεία μεταβιβάζει νομίμως με αποτέλεσμα να εκλείπει κάθε αντικείμενο δραστηριότητά της, ενώ δεν ευρίσκεται πλέον στη δηλωμένη στην Ελλάδα έδρα της, η διακοπή αυτή της δραστηριότητάς της, η οποία μάλιστα είναι οριστική, ισοδυναμεί με λύση της επιχείρησης αυτής κατά την έννοια των φορολογικών διατάξεων.
Η ερμηνεία αυτή είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας και της στενής ερμηνείας των φορολογικών διατάξεων, καθώς υπό την αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή θα παρέχεται στα πρόσωπα τα οποία διοικούν και εκπροσωπούν τις αλλοδαπές, επιχειρήσεις και οργανισμούς η ευκαιρία να μεθοδεύουν την απαλλαγή τους από την ευθύνη τους για τις φορολογικές υποχρεώσεις αυτών των επιχειρήσεων και οργανισμών έναντι του Δημοσίου απλώς με την παύση της υποκείμενης σε φόρο οικονομικής δραστηριότητάς τους».
Οι δικηγόροι του Θεόδωρου Κασσελάκη αντέτειναν ότι “η εταιρεία είναι ενεργή, δραστήρια και δεν προκύπτει από πουθενά η λύση της. Η παύση της δραστηριότητας της στην Ελλάδα δεν μπορεί να εκληφθεί ως διάλυσή της”.
Η επίκληση της Εμπορικής Νομοθεσίας από τους δικηγόρους προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Γράβαρη, ο οποίος ανέφερε ότι το Φορολογικό Δίκαιο έχει δική του αυτοτέλεια και δεν μπορεί να παραλληλιστεί με το Εμπορικό Δίκαιο ή να αντληθούν από αυτό επιχειρήματα και πρέπει να προβούν σε ειδική στόχευση στο φορολογικό δίκαιο.
Επιπρόσθετα, οι δυο δικηγόροι υποστήριξαν ότι με τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει παραβιαστεί η συνταγματική προστασία της επιχειρηματικής ελευθερίας και οι αποφάσεις τους είναι αντίθετες στη διάκριση των εξουσιών.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες για τον ιδιωτικό τομέα
Αμπελόκηποι: η ΕΛΑΣ αναζητά ομοιότητες με παλιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις
Πάνος Τσακλόγλου: Νέα νομοθετική ρύθμιση για Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων