ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα εγκρίθηκε η ακύρωση 12.730.000 ιδίων μετοχών της εταιρείας, ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ έκαστη, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου που αποκτήθηκαν από 14/6/22 ως 15/9/2023 με μέση τιμή αγοράς 7,58 λεπτά ανά μετοχή.
Η απόφαση αυτή, τονίστηκε συνάδει με την πρακτική εισηγμένων εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους, ενώ ταυτόχρονα η θέση των μετόχων βελτιώνεται και η αξία των μετοχών τους αυξάνεται.
Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε και η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 31.570.400 ευρώ που προκύπτει από το συνολικό αριθμό των προς ακύρωση μετοχών επί της ονομαστικής του και εγκρίθηκε η τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας περί μετοχικού κεφαλαίου.
Πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ανέρχεται σε 915.789.600 ευρώ διαιρούμενο σε 369.270.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ, έκαστη.
Τις ίδιες μετοχές έχει αποκτήσει η ΔΕΗ Α.Ε. στο πλαίσιο των εγκεκριμένων προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Απόσχιση κλάδου
Η σημερινή Γενική Συνέλευση ενέκρινε επίσης την απόσχιση του Κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης που λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης («ΔΕΠΕ») της ΔΕΗ Α.Ε. και εισφορά αυτού σε νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η έγκριση των: – Σχεδίου Πράξης Διάσπασης. – Έκθεσης Αποτίμησης της εύλογης αξίας του Κλάδου. – Λογιστικής Κατάστασης Μετασχηματισμού του Κλάδου της 31.12.2023. – Έκθεσης Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση Μετόχων (άρθρο 61 του Ν. 4601/2019). – Σχεδίου Καταστατικού της νέας εταιρείας.
H ΔΕΗ μετά την απόσχιση προχωρεί στην εισφορά του εν λόγω κλάδου σε νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΕΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» και διακριτικό τίτλο «PPC INSPECTRA» που αποτελεί 100% θυγατρική της, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ.
Ο αυτοτελής κλάδος Εργαστηρίων, Επιθεώρησης και Πιστοποίησης της Εταιρείας (ο «Κλάδος» ή «ΤIC») λειτουργεί σήμερα υπό εσωτερική διεύθυνση της ΔΕΗ και το Ε.ΣΥ.Δ. θέτει ενστάσεις αμεροληψίας και ακεραιότητας με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα διαπίστευσης.
Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θέλει να αξιοποιήσει την υψηλή ζήτηση που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για υπηρεσίες TIC. Η ζήτηση αυτή παρατηρείται ιδιαίτερα στους κλάδους της Ναυτιλίας, Ενέργειας, Χημικών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Κατασκευών, Προϊόντων Λιανικής, Άμυνας & Αεροναυπηγικής, αλλά και Μεταφορών & Σιδηροδρόμου.
Επιπλέον, η πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης ή των δεξιοτήτων του προσωπικού υιοθετείται ολοένα και περισσότερο ως βέλτιστη πρακτική της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.
Σημειώνεται, ότι η αγορά της πιστοποίησης παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών πλαισίων, η λειτουργία του Κλάδου υπό εσωτερική διεύθυνση της Εταιρείας θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή να επιτρέπεται να εξυπηρετεί πολύ μικρό ποσοστό της εξυπηρετήσιμης προσβάσιμης αγοράς της και, ως εκ τούτου, την απώλεια πολύ σημαντικών εσόδων από υπηρεσίες πιστοποίησης.
Στόχος της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση του ΔΣ προς τη Γενική Συνέλευση, είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπίστευση της θυγατρικής εταιρείας, που θα προέλθει από την απόσχιση κλάδου, ως φορέα πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).
Διαβάστε επίσης:
Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση για το Νοέμβριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι – Αναλυτικά οι τιμές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στο ραντάρ των διεθνών φοιτητών
- Κυριάκος Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: 379.000 νοικοκυριά και ΜμΕ θα αποκτήσουν συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων
- Pyxis (Βαλέντιος Βαλεντής): Κέρδη 3,6 εκατ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο
- Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη – 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική