ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Νίκη Κεραμέως αποκαλύπτει όλο τον σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο υπολογισμό του κατώτατου μισθού από το 2028 που θα στηρίζεται σε ένα μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας.
Παράλληλα με το νέο τρόπο υπολογισμού ο κατώτατος δεν θα μπορεί να μειωθεί ενώ επεκτείνεται για πρώτη φορά και στο δημόσιο τομέα.
Η υπουργός Εργασίας όμως ξεκαθαρίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι και η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
«Ένα θέμα είναι το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε καλύτερα το θεσμικό πλαίσιο, να εισάγουμε περισσότερα κίνητρα, ένα άλλο κομμάτι όμως είναι η αλλαγή της κουλτούρας, της νοοτροπίας που υπάρχει, προκειμένου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος η Νίκη Κεραμέως μιλάει για το σχέδιο του υπουργείου να ενθαρρύνει τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν από την χώρα μας κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Έτσι διοργανώνονται πλέον Ημέρες Καριέρας και εκτός Ελλάδος, ώστε «να φέρουν κοντά επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα με συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό» λέει η υπουργός Εργασίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
Τι αλλάζει με το νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού; Από πότε θα είναι σε ισχύ;
Με το νέο μηχανισμό που προτείνουμε από το 2028, ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με βάση διαφανή, αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να ωφελεί αλλά και να διασφαλίζει τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, προτείνεται η χρήση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ο μηχανισμός που προτείνουμε προσφέρει τέσσερις ουσιαστικές καινοτομίες:
α) Ασφάλεια, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί,
β) Σύνδεση με την οικονομία, καθώς το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη,
γ) Διαφάνεια και αξιοπιστία, καθώς το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα και
δ) Επέκταση για πρώτη φορά και στους δημοσίους υπαλλήλους.
Σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, αλλά και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ το 2019, στα 830 σήμερα και με οδικό χάρτη τα 950 ευρώ το 2027. Αυτό μεταφράζεται σε συνολική αύξηση 46,2% από το 2019.
Παράλληλα, προχωράμε σε σημαντικές μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που θα φτάσει τις 6 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, έως το 2027.
Ο κατώτατος μισθός που το 2027 αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ θα εφαρμοστεί και στο δημόσιο τομέα; Δηλαδή θα υπάρχει εξομοίωση των μισθών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα;
Όπως επεσήμανα και νωρίτερα, μία από τις σημαντικές καινοτομίες του προτεινόμενου μηχανισμού για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ότι για πρώτη φορά το δίχτυ ασφαλείας για την προστασία του κατώτατου μισθού των εργαζομένων επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα. Ο κατώτατος μισθός θα είναι ένας και θα αφορά τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και τον δημόσιο.
Τι μέτρα θα πάρετε για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων;
Στόχος της κυβέρνησης και αυτό έχει ειπωθεί πολλές φορές, είναι η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κάτι που περιλαμβάνεται και στην ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό επί της οποίας συζητάμε.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνουν εκτενείς διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να καταρτίσουμε έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Είναι γεγονός ότι έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση και η κάλυψή της χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Ένα θέμα είναι το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε καλύτερα το θεσμικό πλαίσιο, να εισάγουμε περισσότερα κίνητρα, ένα άλλο κομμάτι όμως είναι η αλλαγή της κουλτούρας, της νοοτροπίας που υπάρχει, προκειμένου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών.
Έχετε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσετε σε διόρθωση στη στρέβλωση που υπάρχει με την Εισφορά Αλληλεγγύης των συνταξιούχων που αντί κάποιοι να δουν αυξήσεις το 2025 μπορεί να δουν μειώσεις.
Πράγματι υπάρχει εδώ μία στρέβλωση η οποία αναδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια όταν για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις. Παρατηρείται λοιπόν το οξύμωρο φαινόμενο σε περιπτώσεις όπου η αύξηση στη σύνταξη οδηγεί τον συνταξιούχο σε ανώτερο κλιμάκιο, τελικά να έχουμε μείωση.
Η αρχιτεκτονική της διάταξης που ετοιμάζουμε προβλέπει ότι όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κατηγορίας της ΕΑΣ, έτσι ώστε κανένας συνταξιούχος να μην δει μείωση σαν αποτέλεσμα των αυξήσεων που δίνουμε στις συντάξεις.
Οι ημέρες καριέρας ταξιδεύουν πλέον και στο εξωτερικό για να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό, ακόμα και Έλληνες που μπορεί να ζουν εκεί;
Οι Ημέρες Καριέρας που πράγματι διοργανώνονται πλέον και εκτός Ελλάδος, φέρνουν κοντά επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα με συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό. Στόχος μας, να ενθαρρύνουμε τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν από την χώρα μας κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ξεκινάμε στις 30 Νοεμβρίου από το Άμστερνταμ, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σύζευξης μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας στις 14 Δεκεμβρίου με αντίστοιχη ημερίδα, ενώ εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη και στο Λονδίνο.
Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να φέρουμε κοντά Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και αναζητούν μια καλή επαγγελματική ευκαιρία για να γυρίσουν στην χώρα μας, και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό. Η απόφαση είναι δική τους αλλά είναι δικό μας χρέος να αναδείξουμε την επιλογή.
Πρόκειται για μία από τις πολλές δράσεις μας που στόχο έχουν την αύξηση της απασχόλησης. Όπως γνωρίζετε, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, το 2019 η ανεργία κυμαινόταν στο 18%. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2024 ανήλθε σε 9,3%, έναντι 10,7% τον Σεπτέμβριο του 2023, και 9,5% τον Αύγουστο του 2024.
Η ανεργία έχει μειωθεί στο μισό, στα χαμηλότερα επίπεδα μετά από 15 χρόνια, η προσπάθεια μας, όμως, συνεχίζεται αφού πλέον δίνουμε τη μάχη με το σκληρό πυρήνα της. Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τόνωση της απασχόλησης σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπου έχουμε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης όπως είναι οι νέοι, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι.
Γνωρίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας και υψηλές ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ δρομολογούμε προγράμματα για την επανακατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού μας δυναμικού, με έμφαση στις πράσινες και τις ψηφιακές δεξιότητες, ενισχύουμε τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, δίνουμε έμφαση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέσω των Επαγγελματικών Σχολών της ΔΥΠΑ, ενισχύουμε και εξελίσσουμε τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Γεραπετρίτης στο Mononews: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές και θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ανεξάρτητα από τον νικητή
ΔΕΗ: Μειώνει στα 14,08 λεπτά το πράσινο τιμολόγιο για το Νοέμβρη
ΑΑΔΕ: SOS για παραπλανητικά μηνύματα SMS για δήθεν επιστροφή φόρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λετονία: Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ περιμένουν να αναλάβει ο Τραμπ για να αποφασίσουν για την Ουκρανία
- Attica Bank: Ξεκινά την Τετάρτη η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
- Χάος στη Ν. Κορέα μετά τον στρατιωτικό νόμο – Απομακρύνεται ο στρατός από τη Βουλή (upd)
- Galaxy Cosmos Mezz: Από 13 Δεκεμβρίου η επιστροφή κεφαλαίου €0,09/μετοχή