Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών
Οι προσεχείς αμερικανικές εκλογές, η έκβαση των οποίων εκτιμάται αμφίρροπη, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των Αμερικανών πολιτών αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η προεκλογική περίοδος διεξάγεται σε κλίμα ασυνήθιστης πόλωσης για τα δεδομένα των Ηνωμένων Πολιτειών, με την αμερικανική κοινωνία να εμφανίζεται βαθιά διχασμένη σε μία σειρά από θέματα.
Η Αθήνα, στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, με τη βεβαιότητα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές και θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι εποχές κατά τις οποίες κόμματα και πολίτες τάσσονταν υπέρ κάποιου υποψήφιου Αμερικανού Προέδρου στη βάση εικασιών ή εντυπώσεων ότι αυτός διάκειται φιλικότερα προς τις ελληνικές θέσεις, όπως για παράδειγμα συνέβη με την υποψηφιότητα Κάρτερ, έχουν παρέλθει.
Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών έχει εδραιωθεί και έχει γίνει αποδεκτή στο εσωτερικό με ευρεία διακομματική συναίνεση, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν κυριαρχούσε ένας έντονος αντιαμερικανισμός στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο Στρατηγικός Διάλογος, που εγκαινιάστηκε το 2018, καθώς και η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MCDA), που ανανεώθηκε το 2021, παρέχουν ένα εδραίο θεσμικό πλαίσιο.
Κατά κοινή ομολογία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν υπάρξει ποτέ σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό στο οποίο βρίσκονται σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και ευρύτερα και ως έναν αξιόπιστο σύμμαχό που συμβάλλει καθοριστικά στην περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Η στενή αυτή εταιρική σχέση θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω, όποιος Πρόεδρος και αν εκλεγεί, γιατί αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών. Εξάλλου, επί Προεδρίας Τραμπ, με υπουργό Εξωτερικών τον Μάικ Πομπέο, θεσμοθετήθηκε ο διμερής Στρατηγικός Διάλογος, ενώ υποστηρίχθηκε επίσημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες «Σχήμα 3+1», δηλαδή η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων συνεχίστηκε και επί προεδρίας Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας συντελέστηκε η συμφωνία πώλησης στην Ελλάδα νέων υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Εκτιμούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μαίνονται δύο πόλεμοι με σημαντικές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, στηρίζοντας τους διεθνείς οργανισμούς και την ευρωαντλαντική συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικουμενικών προκλήσεων της εποχής, όπως η κλιματική κρίση, οι πανδημίες, η ενεργειακή ασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη, το μεταναστευτικό και οι ανισότητες.
Όπως επίσης θεωρούμε ότι και η νέα αμερικανική Διοίκηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες και στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, η Αθήνα θα επιδιώξει να εδραιώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, σε αμυντικό, ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο, στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινών αξιών. Τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο πολυμερών συνεργασιών και διεθνών οργανισμών, ιδίως δε μέσα από τη συνύπαρξή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όπου η Ελλάδα θα υπηρετήσει ως εκλεγμένο μέλος τη διετία 2025-2026.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ-Χάρις: Σύμμαχοι και εχθροί στη μάχη για τον Λευκό Οίκο
Γιατί οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται πάντα Τρίτη
Τραμπ-Χάρις: Ποιος είναι το αγαπημένο παιδί των χορηγών;