ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με τζίρο άνω των 60 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2023 η Cosmos Business του Δημήτρη Δάφνη, ενώ στόχος πλέον είναι το 2024 να φτάσει τα 75 εκατ. ευρώ και το 2030 να ξεπεράσει τα 115 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, πλέον το μεγάλο όπλο του ομίλου είναι τα έργα πληροφορικής του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, στα οποία η εταιρεία είναι ενεργή, έχοντας ένα ανεκτέλεστο που φτάνει τα 155 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα χθες ανακοίνωσε την ίδρυση νέας εταιρείας, της Novelcosmos (συνεργασία της startup novelcore και της Cosmos Business), ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία μίας ενιαίας εταιρείας, μίας Holding, η οποία θα εντάξει μέσα όλες τις εταιρείες του ομίλου.
Στα σχέδια του Δημήτρη Δάφνη βρίσκεται και η πιθανότητα εισαγωγής της Cosmos στο Χρηματιστήριο, ωστόσο ακόμα δεν έχει το valuation που επιθυμεί για να προχωρήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Τον επόμενο χρόνο, η Cosmos δρομολογεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Δάφνης, βρίσκεται στην αναζήτηση νέου χώρου, άνω των 3.500 τ.μ για να στεγάσει τους υπαλλήλους της.
Παράλληλα, μέσα στα σχέδια είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, ώστε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τις συνεργασίες, ενώ κοιτάει εξαγορές εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.
Τα δημόσια έργα πληροφορικής
Η Cosmos έχει μπει πολύ δυναμικά τα τελευταία χρόνια στα έργα του Δημοσίου, έχοντας υπογράψει την τελευταία 5ετία συμβάσεις έργων που αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας σε σπουδαία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου projects, όπως το e-justice.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια γενικότερη αναταραχή στην αγορά, καθώς υπάρχουν διαμάχες μεταξύ των εταιρειών πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού, ενώ κατά καιρούς γίνονται γνωστές προσφυγές εταιρειών σε διαγωνισμούς του δημοσίου.
Ο κ. Δάφνης δεν αρνήθηκε ότι και εκείνος έχει προσφύγει αρκετές φορές για διαγωνισμούς πληροφορικής, κάτι που όπως είπε ο ίδιος του έχει βγει σε καλό, αφού πάνω από το 70% των έργων που τρέχει, έχουν «προκύψει» μετά από προσφυγή που έχει κάνει.
Όπως είπε, πλέον η αγορά έχει μικρύνει, έχουν μείνει λίγες εταιρείες, και υπάρχει ανισοκατανομή των έργων. Ταυτόχρονα «κατηγόρησε» τους φορείς για άδικους όρους στους διαγωνισμούς, παράλογες «αιτιάσεις» γεγονός που αφήνει εκτός μια μερίδα εταιρειών, ευνοώντας κάποιες άλλες.
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη και διαφάνεια, ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να πράγματα να αλλάξουν, προτείνοντας παράλληλα τρόπους όπως τα έργα προς προκήρυξη να γίνονται γνωστά από την αρχή και όχι την ημέρα προκήρυξης, να υπάρχουν κριτήρια μέσω εθνικού μητρώου εργοληπτών & μελετητών ενώ θεωρεί δίκαιο τη δημιουργία παρατηρητηρίου που να δημοσιεύει την κατανομή ανά εξάμηνο.
Η δύσκολη περίοδος
Όπως παραδέχτηκε ο κ. Δάφνης, η Covid άλλαξε την αγορά πληροφορικής, της έδωσε μια ώθηση ενώ τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης οδήγησαν σε ευφορία τις εταιρείες πληροφορικής και μεγάλη έκρηξη των τζίρων.
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ, αφού μέχρι τέλος του 2025 (μέσα 2026 αν υπάρξει παράταση στο RRF), θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα, να παραδοθούν και αυτή η χρημοτοδότηση θα πάψει να υπάρχει.
Έτσι ήδη από το 2027 η Cosmos όπως και όλες οι εταιρίες πληροφορικής που θέλουν να έχουν συνέχεια, θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους πέραν των δημοσίων έργων για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους, να αυξάνουν τους τζίρους τους και να είναι κερδοφόρες.
Ο CEO του Group τόνισε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, ωστόσο υπάρχει προγραμματισμός, θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη για έργα πληροφορικής και στον ιδιωτικό τομέα, και η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία και μετά το RRF.
Διαβάστε επίσης:
Revoil: O Γιώργος Ρούσσος μεταβίβασε 500.000 μετοχές στα παιδιά του
Η DynaRep Shipping Consultants: Νέα συνεργασία με την Nereus Ship Supply & Logistics
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα
- Ο Ιβάν Σαββίδης, η «μαύρη τρύπα» του Open και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος σε βαρύ ρόλο «Σισύφου»